Червени мравки в апартамента - как да се отървете? причините

Ако забележите появата на червени мравки в къщата си - спешно търсете начин да се отървете от тях възможно най-скоро.

Тези насекоми, въпреки външната им безвредност, са в състояние да ви дадат много проблеми.

Те могат да започнат в храната под подовата настилка, подовете и изобщо навсякъде, а ухапването им не само е болезнено, но и може да предизвика алергична реакция, особено при деца и някои възрастни с чувствителна кожа.

Нека да разберем защо се появяват, как да ги откриват и да се отърват от тях веднъж завинаги.

Червени мравки: причини за появата

Червените мравки, подобно на останалите братя, водят един вид социален живот, т.е. предпочитат да се съберат в големи колонии, повечето от които могат да наброяват стотици хиляди и дори милиони насекоми. Във всяка такава колония матката задължително присъства, чиято основна задача е овипозицията. Останалата част от населеното място се състои от работни мравки, които редовно работят в полза на тази жена и нововъзникващите ларви.

Разбира се, когато в жилището на човек се появи голяма колония от мравки, това се превръща в голям проблем. Но преди да определим какво да правим и как да се отървем от тях, логично е да разберем основните поведенчески принципи на тези насекоми.

Както вече беше казано, работещите червени насекоми непрекъснато търсят храна за матката и ларвите и затова са в състояние да преодолеят значителни разстояния. В допълнение, мравките могат да изградят някакъв вид кошер, за да увеличат още повече популацията. Въпреки факта, че основно тези червени насекоми предпочитат да построят селищата си на улицата, има случаи, когато започват да се появяват в апартаментите и къщите на човек.

Каква е причината за това? На първо място, това показва, че мравките са дошли тук по някаква причина, така че има нещо за ядене и се чувствате доста удобно. Ето защо, ако в дома си храна остава (хляб трохи и т.н.) на масата или пода - не е необичайно, не се учудвайте и появата на нежелани гости у дома. И ако храната за насекоми във вашата къща е винаги достатъчна, те ще започнат да се заселват много бързо и след кратък период от време червените мравки ще станат толкова много, че ще бъде много трудно да се биете с нея.

Но по каква причина те се появяват в къщата и откъде идват? Въпросът е, че определена част от насекомите могат да "посетят" дома ви в търсене на храна, дори ако тяхната колония е на улицата. В допълнение, червените насекоми могат да бъдат донесени от човек, например в опаковка с храна, донесена от място, където вече има мравки.

Защо е толкова трудно да се отървете от червени мравки?

Нека разгледаме основните причини, поради които има трудности при справянето с тези насекоми:

1) мравките са много упорити, особено цариците, освен че имат свойството да развият имунитет към определени видове отрова;

2) насекомите могат да се размножават много бързо;

3) ако мравките се чувстват опасни, те могат да се окажат ново място на разместване;

4) можем да наблюдаваме само 10% от хората, които произвеждат храна за останалите, повечето от които са добре защитени от нас;

5) ако ръчно убивате и отровите 25-30 насекоми, мравунякът ще загуби малко от него. Ето защо, за да премахнете червените мравки, трябва да излезете с по-сериозни методи.

Как да се справим с това неприятно инвазия в апартамента си? Нека анализираме най-често срещаните начини за борба с червените мравки.

Червени мравки в апартамент - как да се отървете от химията

Както казахме по-горе, първо, потърсете основното изместване на мравките, т.е. гнездата им с женска и ларва. Мъничета кралица никога не напуска гнездото, защото не е в състояние да намери собствената си храна, защото работещите насекоми винаги успешно се справят с тази задача. Следователно, за унищожаването на цялата колония, най-ефективното средство е унищожаването на женската. За да се направи това, е необходимо да се зарази мравките на работниците с отрова и те вече заразяват женските и ларвите сами.

Не е лесна задача да разположим независимо гнездото, защото може да бъде навсякъде - под подложката, пода и на други места, недостъпни за хората. Следователно, женското и цялото гнездо могат да бъдат унищожени само чрез работници. Най-ефективният инструмент е борна киселина или химическа отрова с концентрация не повече от 2%, Ако концентрацията е по-висока, работещата мравка може да умре преди да достигне гнездото си.

Използването на токсични химикали е един от най-ефективните начини за унищожаване на насекоми. Необходимите лекарства се продават в почти всички магазини за домакински стоки. В същото време, тяхната цена може да варира значително. Но не забравяйте, че в химическите препарати има и отрицателна страна - отрова. Ето защо, преди да започнете химическо почистване на помещенията от насекоми, отстранете ги най-вече от деца, възрастни хора и домашни любимци. Също така си струва да помните предпазните мерки, като очила, респиратор, халат и гумени ръкавици. Внимателно следвайте дозата и честотата на лечението. Например някои химикали могат да се използват само на открито.

Повечето експерти съветват използването на различни варианти на отровни препарати от различни производители в комплекса, тъй като червените насекоми имат свойството да се адаптират бързо към същия вид пестициди.

Най-популярните химически агенти за червени мравки са:

  • Инсектицидни аерозоли - "Raptor", "Raid;

  • моливи и гелове, съдържащи отрова - "Raptor", "Pinetrum" "Global" и други;

  • капани - "Combat SuperAttack", "Raptor", "Thunder".

Заедно с химическите средства, ултразвукови плашители, Въпреки това, те не са толкова ефективни, колкото същите химикали, въпреки факта, че в рекламните производители убеждават хората за тяхната голяма ефективност.

Без съмнение ултразвукът, който излъчва такова устройство, оказва влияние върху насекомите, но работната площ на устройството не е твърде голяма, така че все още не си струва да се надяваме за ранно освобождаване от неприятни гости.

Червени мравки в апартамент - как да се отървете с помощта на народни средства

Ако забележите неканени гости в дома си, първото нещо, което трябва да направите, е общо почистване. За начало премахнете всички храни в херметически контейнери, изтрийте напълно всички мебели, особено кухнята, върху която могат да останат храна или петна. След това трябва да се подготви един от най-любимите продукти на червени мравки - захар или конфитюр. За да се отървете от нежелани гости завинаги, имате нужда от чаша вода, за да се разтвори една супена лъжица конфитюр, и се добавят малко "подарък" за мравките - борна киселина. Размесете внимателно съдържанието и ги поставете на местата, където най-често се появяват мравките. Няколко дни по-късно редовете на червените насекоми ще се въртят значително или ще изчезнат напълно.

Червените насекоми обаче обичат не само сладките. Мравките също много харесват храненето на месото, така че то също може да се използва ефективно в борбата срещу насекомите. За да направите това, хвърлете няколко топчета мляно месо и ги напълнете с борна киселина. След това ги сгънете внимателно в хартията и поставете хартията "изненади" в местата, където най-често са мравките. Ако фермата няма борова киселина, можете да я използвате заедно хлебна мая.

Не забравяйте, че насекомите носят храна в гнездото по същия път. Следователно, ще бъде много ефективно да се разпространи по този път бебе на прах с талк или чесън сок. Този метод няма да убие мравки, но много добре ги удари от пътя. Това ще доведе до факта, че работниците няма да донесат храна в гнездото, а матката с ларвите ще загине и зад тях цялата мравка.

Червени мравки в апартамент - как да се отървете завинаги

Така че, нека да обобщим какво трябва да се направи, така че мравките в нашето жилище никога да не се появяват отново.

1) не оставяйте мръсни ястия на масата за нощта;

2) Поддържайте подове и мебели чисти;

3) мравките имат много силно усещане за миризма, така че отстранете боклука от къщата навреме, чиниите в мивката и т.н .;

4) от време на време, промивайте подове с малко съдържание на амоняк и сапун за пране;

5) насекомите не харесват миризмата на слънчогледово масло и керосин.

Това са всички съвети за измъкване на къщата ви от червените мравки. И не забравяйте, че е много по-лесно да се предотврати появата на насекоми у дома, отколкото да се отървете от тях по-късно.

Share:
Comments