Червеи близо до котето: симптоми, причини за червеи в

Glistular инвазия или хелминтиаза. Тази диагноза е много позната за нас. Въпреки всички противодействия, никой от нас не е имунизиран от проявата на такава патология. Но този процес не е уникален за човека.

В природата, хелминтите активно използват много представители на животинския свят като свои носители. Котените, за съжаление, също не са изключение от тези правила.

Малък и все още крехък организъм служи като идеално местообитание за такива организми. Тъй като този патологичен процес е много разпространен в околната среда на котките, нека да разгледаме по-отблизо опасностите от хелминтовото заразяване, едновременно откривайки как правилно да се извършва де-червей. И също така ще анализираме причините за червеите в котето.

Опасност от хелминова инвазия в котенцето

Класическият хелминт е злокачествен организъм, който съществува единствено поради паразитизъм в тялото на носителя. В по-голямата част от случаите това се случва, като се ядат здрави тъкани от вътрешни органи и лимфа.

Тази вредна активност може да доведе до дисбаланс на основните физиологични системи на организма на носителя и също да доведе до редица специфични отклонения, които пряко или косвено засягат нормалното му развитие и функциониране. Преди всичко, храносмилателната система страда, което много бързо води до изчерпване на тялото.

В допълнение към прекия паразитизъм жизнената активност на нематодите се свързва и с отделянето на токсични вещества във външната среда. Този процес продължава без прекъсване през целия живот на хелминтите. Неговият резултат е появата на допълнителни деструктивни процеси в тъканите, както и отравянето на организма на носителя и проявата на това на различни алергични реакции.

Важно! За разлика от парамавирусния ентерит, котешката хелминтиоза може да се предаде на хората. В същото време рискът от инфекция е много висок. Поради тази причина, когато се отнася до домашен любимец, селекционерът трябва да бъде изключително внимателен, когато се занимава с болно животно, за да сведе до минимум риска от инфекция!

Симптомите на заразяване с хелмин на котенце

Във всеки конкретен случай естеството и силата на проявата на негативните симптоми могат да бъдат много различни. На първо място, това се дължи на интензивността на инфекцията, която в първите етапи може да не се прояви изобщо.

С развитието на патологичния процес ситуацията може да бъде утежнена с плашеща скорост. Организмът на вашия домашен любимец ще започне да реагира на активното умножаване на паразитите. Ще има конкретни знаци, въз основа на които селекционерът ще може точно да определи, че има нещо нередно с неговия домашен любимец.

Странното поведение може да показва наличието на червеи в котенцето.

Симптомите могат да бъдат както изрично, така и относително изтрити. По-долу е даден списък на основните признаци на хелминтово инвазия при котенца.

Червеи близо до котето, симптоми:

• Котето изглежда бавно и бързо гуми.

• В масите на фекалиите има наличие на паразити или техните ларви.

• Котето има чревни нарушения (редуващи се диария и запек).

• Котето рязко губи тегло.

• Котето има подут и стегнат стомах.

• Котето отказва да яде.

• Котените имат повръщане.

• Вълната на котенцето губи предишния си здрав блясък, наблюдава се частичната му загуба.

• Котето изглежда неспокойно и нервно.

• Котето извършва жестове, които показват сърбеж в аналната област.

• Котето може да има частична парализа на задните крака.

• Котето има твърдо дишане, редуващо се с кашлица.

Важно! Симптоматологията на хелминтиазите е подобна на други инфекциозни заболявания, които често се срещат при котки. Следователно в такива случаи придобиват особено значение правилните и своевременни диагностични мерки. Неправилното отстраняване на червата с мощни фармакологични препарати може да причини сериозни усложнения на друго заболяване. Това може да доведе до фатални последици за живота и здравето на животното. Провеждането на цялата гама от точни диагностични изследвания е възможно само в специализирани ветеринарни клиники!

Ако все още имате въпроси относно темата: какво да направите, ако червеите имат котенце, това видео ще ви помогне да ги изясните.

Терапия на хелминтовата инвазия при котенца

Терапевтичните мерки започват с правилното определяне на разнообразието на паразита. Използването на широкоспектърни лекарства е неподходящо предвид тяхната силна токсичност. Точното определяне на типа на хелминтовата инвазия, което би позволило използването на лекарства с тесен спектър, е възможно само в лабораторията, като се изследва изпражненията на котето.

Червеите, които атакуват котки, са разделени на 4 основни типа:

• Хелминти на коланите.

• Кръгли червеи.

Чернодробни червеи.

• Плоски гребени.

Всички тези видове се различават в тяхното местообитание (паразитизъм), както и във форма и размер. С този патологичен процес е важно за селекционера да знае какво да прави. Ако червеите в котенцата се наблюдават в огромни количества, е необходимо спешно обезцветяване. Този процес е набор от мерки, насочени към отстраняване на организма от паразити, с помощта на фармакологични агенти. Лекарствата се предписват от ветеринарен лекар въз основа на лабораторни тестове.

По-долу са основните правила за обезпаразитяване котенца.

• Anthelminthic лекарства се дават на котенца сутрин, преди хранене.

• Дозировката на лекарството трябва да вземе предвид теглото и възрастта на заразеното животно.

• Не се допуска употребата на лекарства, предназначени за елиминиране на хелминтозни инвазии при хора.

• Лечението на котките срещу червеи трябва да се извърши в двустепенна схема с прекъсване между етапите най-малко 2 седмици.

• Възможно е да се започне процедурата за дехелминизиране на котенце само след навършване на най-малко 2 седмици.

Както при всяка процедура, отстраняването на червата има редица противопоказания, които трябва да се обсъждат директно с лекуващия лекар. Ако котето откаже да вземе противоглистни лекарства, селекционерът трябва да използва метода на принудително хранене. Как да го направите правилно, можете да видите тук:

Предотвратяване на хелминтиаза при котенца

Тъй като причините за червеи в котенцето могат да действат различни фактори. Превантивните мерки са насочени към намаляване на риска от инвазия на хелминтите в домашни любимци до минимум.

Ето основния им списък.

• Защитете котенцата от улични разходки.

• Поддържайте уличните обувки на място, недостъпно за котенца.

• Елиминирайте суровото месо и суровата риба от вашите домашни любимци.

• Не забравяйте да измиете добре ръцете си преди да се свържете с котето.

• Редовно проверявайте наличието на бълхи в козината на котенцето и вземайте мерки за отстраняването им.

• Махнете тоалетната за котка навреме.

• Осигурявайте превантивно обезпаразитяване поне веднъж годишно.

Ако следвате тези мерки, вашите котенца винаги ще бъдат здрави и весели. Ако все още имате въпроси относно темата: причините за червеите в котенца, след това ни ги изпратете чрез формуляра за обратна връзка и ние ще се опитаме да им отговорим.

Share:
Comments