Съвет на диетолог татяна солодяжаникова

Смята се, че звездите на шоу бизнеса, политиците и актьорите губят тегло с диетолозите, но обикновените смъртници предпочитат да се борят с наднорменото тегло самостоятелно, като се ръководят от опита на приятели и съвети, извлечени от медиите, което не винаги води до желаните резултати.

Кореспондентът на нашия уеб сайт Маша Перцева решава да прекъсне порочния кръг. Тя отиде в клиниката MedEstetik за среща с диетолог Татяна Alekseyevna Solodyazhnikova, за да разберете защо загуба на тегло изисква помощта на специалист.

- Татяна Алексеевна, вие сте професионално ангажирани в това, което повечето от нашите читатели се опитват да направят сами. Кажете ни, каква е разликата между независимото отслабване и лечението под наблюдението на диетолог?

- Първо, ако хората, които искат да отслабнат, прочетете това интервю, първо искам да разберат какво е затлъстяването. Тъй като думата "мазнини" в хората сега е свързана с това, което изобщо не трябва да бъде върху тялото. Но затлъстяването е прекомерно натрупване на телесни мазнини. Това е излишно.

Мастната маса не е нещо, от което не се нуждаем. Мазнините, освен че ни предпазват механично, затоплят, участват в редица биохимични процеси и т.н., са дифузен ендокринен орган, а жените след четиридесет години, например, когато хормоналния фон вече започва да намалява, мастната маса помага да остане в добра форма по-дълго.

Тъй като мазнините се отделят заедно с други биологично активни вещества и хормони, включително естрогени, а в тялото има заместителни процеси. Ето защо не е необходимо да се борим до смърт с мастна маса. Необходимо е да се диагностицира и след това да се премахне допълнителната мазнина, като същевременно се поддържа мускулната маса.

- И как да определите колко е излишно?

- Тук, съставът на тялото е точно това, което определя диетологът. Процентът на мазнините се определя чрез калиометрия и денситометрия, като се използва анализатор за биохипеданс на калибър или тетраполар. - По принцип чух, че специалните везни се продават в аптеката

- "Претегляне в аптеката" измерва количеството мазнини в долната част на тялото. И тези методи, в ръцете на специалист, дават възможност за справедливо определяне на състава на цялото тяло. Това е важно за започване на работа и за контролиране на процеса на намаляване на теглото и резултатите.

В крайна сметка е важно за нас да загубим мазнини в процеса на отслабване и мускулната маса не изчезна. Само тогава фигурата ще бъде красива. За съжаление, при загуба на собственото тегло, когато дълго време седят на гладна диета, губят мускулна маса, намаляват метаболизма, а след това, когато започнат да ядат, те печелят мазнини.

- Защо?

- Тъй като тялото е дълго неадекватно получаване на необходимите хранителни вещества, започва да се "яде себе си отвътре". Първо, течността изчезва, след това гликоген и мускулна тъкан, а едва след това мазнини.

- Имате ли някакъв специален метод или индивидуално ли е избрано лечение?

- Само поотделно. Това е същността на работата на диетолога. Причините за появата на затлъстяването може да са различни. На първо място, диетологът трябва да направи диагноза. В края на краищата, какво е затлъстяването? Това е нарушение на метаболизма на мазнините и нарушението на обмена трябва да се лекува от лекар.

- Каква е основната причина за затлъстяването при вашите пациенти?

- В повечето случаи, разбира се, неправилно хранене, но много често има и хормонален генезис. Това се случва, поради гинекологични проблеми, нивото на момичето на пролактиновия хормон се повишава, а пролактинът помага да се увеличи мастната маса.

Или хипотиреоидизъм на щитовидната жлеза, в който има и натрупване на мастна маса. Цялата гама от възможности и нужди от лечение вече е подчертана.

Има психологически моменти, когато човек има такава депресия, че се огражда от мастната тъкан от заобикалящата го реалност. И понякога идва момиче, което обективно има чудесна фигура, няма какво да говори, но тя е убедена, че това е допълнителната мазнина, която я предпазва от личен живот. При всеки случай лекарят трябва да работи индивидуално.

- Кажете ми, ако все още успяхте да отслабнете, как да запазите фигурата? Нашите читатели пишат, че много често се връщат излишни килограми ...

- Необходимо е да се разбере, че затлъстяването е хронична рецидивираща болест, която не се излекува и която се лекува през целия живот. За да няма митове, че ще премахна тази допълнителна мастна тъкан, а след това ще направя това, което искам.

Необходимо е да знаете, че този проблем ще трябва да бъде разрешен от-ян-не. Моите пациенти в процеса на лечение постепенно променят стереотипа на храненето, придобиват знания и след края на лечението могат да направят своя собствена диета.

За тях запазването на постигнатите резултати престава да бъде проблем. Ето защо смятам, че правя най-важното нещо, поставям моите пациенти, за да не бъде кампания за загуба на тегло. Разберете, че не е без значение за организма, че човекът намалява теглото, след това събира, намалява отново, а след това отново повдига.

В резултат на това човек бавно се превръща в бекон - мазнините стават все повече и повече и тялото е по-малко готово да реагира на терапията. Ето защо е важно това да е сериозен процес. Решихте да отслабнете - да, ако не сте готови, добре е да не започнете.

Share:
Comments