Възможно ли е да кърмите чай: ползите и здравето му. може ли

Много жени, когато станат майки, чуват съвета, че за да се увеличи количеството и качеството на млякото, трябва да се пие зелен чай с мляко.

Съществува обаче мнение, че веществата, съдържащи се в кафе и чай, са категорично забранени при лактация.

Така че, можеш ли да заложиш чая си?

Възможно ли е да се суче и колко полезен е чаят?

По време на кърменето майката трябва да изпие колкото е възможно повече течност. Ако преди бременността не е пила дневна норма от 1,5-2 литра, а след това по време на кърменето, ще трябва да научите това. Този начин на пиене спомага за поддържането на кърменето.

Противно на съществуващите становища, чаят не засяга лактацията по никакъв начин. Единственото, с което е способен, е да стимулира нахлуването на мляко. За да направите това, трябва да пиете гореща напитка малко преди хранене. Въпреки това, един и същ ефект ще даде и обикновена топла вода.

Специалистите в кърменето твърдят, че не си заслужава да си харесате чая. Нормата не е повече от 2-3 чаши на ден. Въпреки това, за мнозина пиенето на чай е начин да се успокоите, да помислите, просто да сте сами със себе си и да се радвате на него. Ако майката по този начин се отпусне, това е от полза не само за лактацията, но и за настроението на майката и бебето.

Освен това кофеинът, съдържащ се в чая, не по-лош от кафе, помага да се развесели сутрин. Той помага да се възстанови силата и е източник на полезни антиоксиданти за тялото.

Какво друго е полезен чай:

● помага за борба с умората;

● Наздраве;

● подобрява имунитета;

● помага за нормализиране на метаболизма;

● Помага за справяне с стомашно-чревни нарушения;

● подобрява храносмилането на храната.

Възможно ли е да кърмите чай: каква е опасността

Майките, които не могат да живеят без чай, трябва да внимават. Напитката съдържа вещество като тенекий. Това е аналог на кофеина, който е в състава на кафе, но в чая ефектът му зависи от две други вещества - теофилин и танин. Последният - отслабва действието на тена, а теофилинът удължава неговата активност. Оказва се, че въпреки факта, че има по-малко кафе в чая, отколкото в кафето, тя има ефект върху тялото много по-дълго.

От кръвната плазма на майката само 1% от това вредно вещество влиза в млякото. Тази малка сума не може сериозно да навреди на здравето на детето, при условие че в деня на майката не пият повече от 3 чаши чай (около 750 ml).

За всички деца употребата на чай от майка се отразява по различен начин. Някои са спокойни, други - да започнат да се вълнуват, да спят лошо, да са палави. Ако това се случи, е необходимо да се откажете от напитката за една седмица, за да се възстанови нервната система на детето. Ако през това време детето се успокои и майка ми е доволна, че въпросът наистина е в чая, по това време може да бъде заменен с компот от сушени плодове или бульон от дива роза.

Някои майки са много зависими от напитката, така че остър отказ от нея може да се отрази отрицателно на тяхното състояние: ще има постоянно усещане за размазване, сънливост. В този случай отлично решение ще бъде използването на бял чай. При полезните свойства той надхвърля качеството на зелените и черни сортове, а кофеинът в него е няколко пъти по-малък.

Ако майката е свикнала да пие чай със захар, тогава по време на лактацията е по-добре да я замените с фруктоза. Тя е много по-полезна и ще помогне да се избегнат алергии в бебето.

Отделно, искам да кажа за всички видове ароматизирани чайове. За периода на хранене от тях е по-добре да откажете напълно. Рядко такива чайове са естествени. Повечето от стоките, продавани на рафтовете на съвременните супермаркети, съдържат широк химически състав. Това са изкуствени аромати, бои и други добавки. Те могат да причинят на бебето тежки алергии, чревно разстройство и дори отравяне. Докато бебето яде майчиното мляко, важно е, че жената яде най-естествените продукти.

Възможно ли е да суете зелен чай с мляко

Често на специалистите по кърмене новопоявилите се маймуни измислят въпрос: възможно ли е да кърмите зелен чай с мляко и дали може да подобри лактацията. Незабавно си заслужава да се отговори: не, зеленият чай не влияе върху количеството и качеството на млякото. Ако майка по някаква причина започне да губи мляко, зеленият чай няма да помогне.

Той има няколко пъти по-малко кофеин, отколкото черен. Тази напитка е отличен антиоксидант, т.е. има голям брой вещества, които предпазват клетъчните мембрани от увреждане от свободните радикали. Този ефект позволява на много специалисти да вярват, че зеленият чай е в състояние да се бори с рака и да предотврати тяхното развитие. Така или не - не е известно точно, обаче, със сигурност може да се каже, че той има благотворен ефект върху съдовете и работата на сърцето. Но това се предвижда, че млякото не се добавя към чая. Първо, млякото, добавено към напитката, убива повечето от полезните свойства на чая. На второ място, кравешкият протеин е една от най-честите причини за тежки алергии при малки деца на възраст до две години.

Въпреки ползите, не искам да се занимавам със зелен чай. Това се дължи на факта, че в тази напитка (ако е наистина високо качество) съдържа голям брой вещества, които имат стимулиращи ефекти върху организма. Ако майката има хронични или временни здравословни проблеми, зеленият чай може да влоши ситуацията. Ще стигне само 2 чаши на ден. При настъпване на злоупотреба, замаяност, гадене, главоболие, което не се нуждае от млада майка.

Така че кърмещият чай може да бъде зелен и черен? Можете да спазвате препоръчителната дневна тарифа. Не пийте колкото се може повече чай през деня, надявайки се да поддържате лактацията. Както вече обяснихме, това не го засяга по никакъв начин. Но е напълно възможно да се подобри приема на мляко преди хранене. За това, 30 минути преди началото, трябва да изпиете чаша гореща напитка. Ако майката започне да забележи, че след пиенето на чая бебето не се държи както обикновено - започва да плаче, има проблеми със съня - необходимо е да откажете за известно време от напитка или да намалите употребата му до минимум. Ако пиете чаша не се отразява на състоянието на детето, тогава майката може да си позволи да се отпуснете след чай.

Share:
Comments