Съвременните жени страдат от комплекс от "идеални раждания"

Съвременните жени мислят и действат съвсем различно от бабите си. Променена и отношението на бъдещите майки към раждането. Експертите са убедени, че днес майките имат високи очаквания и искат раждането да бъде перфектно. Ако се сравним с показателите от 50-те години на миналия век, жените станаха много по-малко склонни да слушат мнението на акушер-гинеколозите и гинеколозите. "Те знаят много добре какво се нуждаят и постоянно се опитват да го постигнат. Освен това жените са непряко засегнати от мобилните приложения за бъдещи майки и книги с консултации", казва експертът Тери Коайтс.

Преди петдесет години всяка трета жена предпочитала да ражда у дома. В наше време тази практика е изключително рядка. Повечето жени в труда се стремят да реализират имиджа на идеалните раждания, наложени от медиите. И всяко отклонение от идеалната, например, анестезия по време на раждането на дете, се възприема от жената като сигнал: всичко се обърка.

Друга нова тенденция през последното десетилетие е т.нар. Партньорско раждане. До жена по време на раждане е съпругът, а в някои случаи и цялото семейство. Външните очи неизбежно ще затруднят жената при раждане и в резултат тя ще контролира поведението си и не мисли за детето - което е също толкова погрешно.

Специалисти от Кралския колеж по гинеколози и акушер-гинеколози, които очевидно са били уморени от измамните жени в своя доклад за 2001 г., заключиха, че съвременните жени трябва да бъдат родени у дома. Доставките на болнични заведения се показват на жени, които са изложени на риск (имащи тройни или близнаци, хронични заболявания на възраст над 40 години). Но, разбира се, подобни твърдения се правят от желанието да се намалят бюджетите за здраве. А реалността е така: ражданията вкъщи носят значителен брой опасности, с които не може да има време да получат медицинска помощ и да изгубят дете.

От всичко казано по-горе може да се направи едно просто заключение: в нашето съвремие, раждането остава същият като преди стотина хиляди години. Днешните лекари обаче имат много по-висока квалификация и опит, така че думите им трябва първо да слушат родината. В същото време се грижи за бебето и физическите си усещания повече от външния му вид.

Share:
Comments