Мога ли да дам икони - когато е подходящо да го направя, и

Иконата не е само образ на лицето на светиите, тя е светилище на православен човек. Следователно, дори от незапомнени времена, иконата се счита за значителен и благочестив дар.

Близо и скъпи за сърдечните ни хора, искам да направя специален подарък, който ще го придружи през целия му живот. Разбира се, за това не са подходящи материални обекти, но иконата е точно от това, от което се нуждаете.

В хората има много различни суеверия за даряване на икони. Смята се, че дарената икона може да предизвика неприятности или караница в къщата. Но всеки православен човек знае, че суеверието е от злото и затова не може да се вярва. Какво кара църквата да съветва тези, които решиха да представят иконата като подарък?

Мнението на църквата за даряване на икони

Традицията за даване на икони съществува отдавна. Нашите отдалечени предци също си дадоха икони, вярвайки, че такъв дар ще донесе благополучие, здраве и щастие на къщата. Изображението беше поставено в така наречения "червен ъгъл". Пред него са били предложени молитви с молби или те благодариха на Всемогъщия за неговата помощ или милост. Смята се, че иконата, представена като подарък, се превръща в истински амулет за семейството и къщата, в която живее.

Дарението на дадена икона е вид средство за разпространяване на вярата сред хората, поради което църквата разглежда това много положително. Но преди да дарите икона, трябва да разберете, че такъв дар ще бъде подходящ само за православните. Ако знаете, че човек е далеч от църквата и е суеверно, тогава вашият подарък най-вероятно няма да бъде щастлив и може би враждебен.

Според свещениците иконите трябва да се дават само с чисти мисли.

Изборът на иконата зависи от мотива и директно от човека, на когото искате да представите изображението.

Възможно ли е да се дават икони на почивка?

Ще се погрижите за един човек, ако му представите икона, защото е голямо светилище. Много от тях се интересуват дали е възможно да се дават икони на светски празници или дори без специални причини. Разбира се, че можете, но трябва да помните, че иконата е дарена, за да се моли пред нея, да ви потърси помощ по въпроси, семейни проблеми и т.н. Следователно много отговорно се отнасят до избора на изображението. Нека видим какви икони могат да се дават на даден празник.

Рожден ден

В деня на раждането е обичайно да се дават лични икони с образа на Светия Патрон. Тук си струва да се отбележи, че хората, които са кръстени по имена, които не са в Православието, при кръщението получават друго име. Така например, Лили, може да бъде кръстена с името Юлия или някой друг православен. Заедно с името, при кръщението е даден Светият покровител, който през целия си живот се моли и моли за помощ в затруднение. Затова не забравяйте да посочите какво е дадено на дадено лице при кръщение. Също така за рождения ден ще бъде подходящо да се представи иконата на Guardian Angel.

сватба

За великата тайна на сватбата е представена сватбена двойка - "Господ на Силите" и образа на Света Богородица. Иконите трябва да са еднакви по размер. Първите родители ги благославят млади, а после - свещеникът в храма. След сватбата тези икони се съхраняват като стойността на семейството и се предава от поколение на поколение, като символ на любов, щастие и радост. Ако не сте родителите на младите, можете да представите като подарък иконата на светиите Петър и Февроня. Те са покровители на семейството. Преди това изображение, те се молят за семейно благополучие и дават деца.

Раждането и кръщението на децата

Нашите предци също получиха икони за размери за младоженци или кръщение. В царска Русия такива икони могат да бъдат предоставени само от представители на кралското семейство. След революцията традицията беше забравена и само в наше време не само беше съживена, но и придобила масов характер. Иконата се нарича "размерно", защото височината й трябва да съответства на растежа на детето при раждането. Такива икони са написани само по поръчка, което прави подаръка особено ценен. Смята се, че такава икона има специална сила за човека, на когото е дарена.

Сватбени или сватбени годишнини

Най-добрият подарък за сватбата или годишнината от сватбата е икона. За това събитие иконата се поръчва от иконописеца, на който са изобразени Светите патрони на всички членове на семейството. Велик дар ще бъде иконата на Божията Майка "Иконостаса" или "Доморацията". Това изображение трябва да бъде във всяко семейство, преди да се моли за благополучието на семейството.

Възможно ли е да се дават икони без причина?

В допълнение към празниците може да има ситуации в живота на човек, когато е възможно и дори е необходимо да се представи икона. Не забравяйте да представите иконата, ако смятате, че човек се нуждае от защита или помощ от нашите Небесни Патрони. В допълнение, иконите се представят преди всяко значително събитие в живота. Например, проучване, бременност или военна служба.

Бременна жена ще бъде целесъобразно да се представи образът на благословената Дева "Асистент по раждане". Преди тази икона да се молим за безопасно и безболезнено раждане. Наскоро се роди жена, дай икона на Светата Богородица "Бозайник". Преди да се моли майка му да има достатъчно мляко, за да нахрани бебето.

Един ученик или ученик, особено ако изследването е трудно, не забравяйте да представите образа на Благословения Дева "Добавяне на ума" или иконата "Sergius of Radonezh". Желателно е иконата да е с малки размери, тъй като се препоръчва да се вземе с нея за обучение или изпити.

Човекът, който влиза в армията, или военнослужащему подарите образ Пресвятой Дева «Знамение», икону «Александра Невского» или «Георгия Победоносца».

За медицинския работник е възможно да се представи икона на "Свети Пантелеймон" или "Свети Лука".

Избирайки икона като подарък, не забравяйте, че всяко изображение има своя цел и хората се обръщат към всяка икона с различни искания

Кога да не давате икони?

Въпреки това има случаи, когато не е желателно да се дават икони. Например, не можете да дадете изображение на хора с друга вяра. Смятате ли, че ако сте представени с Корана, вие, като православен човек, ще оцените такъв подарък?

Не давайте икона, ако знаете, че за човек това не е нищо повече от картина.

Не забравяйте, че иконата е светилище, на което човек трябва да се отнася с благоговение.

Преди да дадете икона, поръчана от иконописеца, трябва да го осветихте.

Знаците и суеверията, свързани с даряването на икони

По принцип всички признаци и суеверия идват от нашите езически предшественици. Смятало се, че можете да вземате икони само от роднини или до последната инстанция на доброжелателни хора.

Нашите предци вярваха, че чрез иконата на вещицата могат да причинят щети. Неграмотните хора приписват своите нещастия на иконата, с която са били представени. Те се опитаха да се отърват от нея. Но тъй като иконата не може да бъде изхвърлена, тя била отведена в храма.

Днес почти няма хора, които вярват в тези "приказки". Всеки знае, че е невъзможно да се нарани човек чрез светилище.

Ако имате желание да представите икона и не знаете как да го направите правилно, консултирайте се с един свещеник. Той ще ви каже кой да избере икона за подарък, въз основа на конкретна ситуация.

Share:
Comments