Любовта ... е егоистична, цъфтяща, разрушителна ... красива!

В любов, както никъде, има много подводни дупки и капани. Тук има пътища, на които всичко ще бъде наред, но често се случва, както в руските приказки: отляво ще отидеш - ще загубиш коня, отдясно ще си отидеш - сам няма да си отидеш ...

- Знаете ли как го обичам? - пише тя. - За да покажа това, трябва да слагам цялата вселена пред вас - тя е огромна, а моята любов, щастието ми е също толкова голямо! И всички догми и правила на собственост не са нищо преди моите чувства. Защо? Уви, той е женен, закъснях и някой успя да го измъкне от мен. И все пак съм щастлив - той ме обича ... Да, аз съм за момичето, което отдаде Мексико от любовта към Кортез. Онези, които я осъдиха и сега аз, въпреки че причините са различни, не са прави, не, те просто не разбират любовта ... Чувате, аз съм възлюбени, вие, които сте забравили какво чакат и срещнете, срещата, за която аз Ще дам целия свят и всичко друго, в допълнение. Аз съм много щастлив, благодарен съм на всичко, което обичам, аз съм обичана! Какво мога да кажа в отговор? Догма? Не ги чувам ... Бъди щастлив, щастлив по свой начин и ми пожелай сила, за да не разлея любовта си. С любов към теб ". Това писание беше написано преди няколко години и аз отговорих: Благодаря ви, че писахте толкова честно за най-интимните, благодарим ви, че ни желаете всички щастие.

Много, вероятно, чували за пиян мед - мед от вятъра, който опиянява, а дори и отрови. Има такъв "пиян мед" и в любов, и той може да обърне главата си, да направи очите си и дори свалят.

Любовта е напълно двойна, всичко е сливане на полюси и противоречия, а това разделяне на полюса започва с двойната оптика на любовта. Очите на любовта виждат, че достойнството на близкия човек се увеличава - както бинокъла, и недостатъците намаляват - като в обратен бинокъл; Тази двойна оптика е вдъхновена от любов в нашето подсъзнание и всичко е преустроено от нейните тунинг вилици.

Затова помислете дали в чувствата ви има съпричастност към любимия човек. Твоята любов не е любов един към друг, ти си в любовен триъгълник и това са съвсем различни закони. Острите ъгли на този триъгълник са били осакатени от векове - и от векове ще бъдат осакатени - сърцата на хората. Премахване на трагедията на такъв триъгълник, може би не, може да се опитате да се държите възможно най-човечно в него.

Има ли такова човечество на вашата любов? Разбираш ли, че твоят любим се втурва между възхода на щастието и неуспехите на скръбта? Лесно ли е той да се нахвърли в живота, да убие част от живата душа в себе си и, най-важното, в съпругата си? Ако има деца, той е двойно тежък. И тъй като е трудно за него, може би не трябва просто да се радвате с щастие? Може би щеше да е по-човешко да симпатизираш, да симпатизираш с него? Когато щастието расте от чужда неприятност, може би е нехуманно да затворите очите си.

Разбира се, не става дума за това дали да те обичам или да стъпиш на гърлото си за твоята песен. Това е ваш собствен бизнес, това е личен въпрос за онези, които са привлечени във вашия триъгълник, а външните нямат право да се намесват във вашите съдби. Не става въпрос за любов или любов, а за любов. За съжаление, в триъгълника - на всеки изход - винаги има някой нещастен. За съжаление, щастието на нещастието на някой друг е неизбежно, стига една любов да бъде заменена от друга. Но може би, колкото повече човек трябва да бъде този, който получава всичко и не губи нищо?

Между другото, този, който губи всички вас реагира само като неудобство: "аз закъснях, и някой да успее да го отдалечи от мен." Вероятно, напротив, го отвеждате от нея. И най-важното - писмото не показва жалко за нея, всяко желание да се разбере как непоносимо "зъбобол в сърцето" (Heine), не може да види желанието да се види на живо cheloveka.Lyubov не само на почивка, но и на усилената работа на душата; не само сладък пламък, но и тежко бреме. Влюбването, можете да поеме отговорност за съдбата на другите, за да споделят с близките си хора на всички важни в живота си. Тя е в това разделение на радостите и тежестите на любим човек - ". Обединение на душите" основната същност на любовта, Ако няма такъв съюз с живота на друг, любовта е обречена на бързо умиране. И това не е морален, а не постно nravouchitelstvo: тук се крие самата същност на психологическите чувствата на любовта.

Това е, което прави любовта различна от по-бедните роднини, но за съжаление мнозина не го виждат. Десетки векове казват: любовта е по-силна, любовта е по-слаба. Според мен това не е така. Това се случва и така, но това се случва и напротив: разликата тук не е в блясъка на усещането, не в "количеството", а в "качеството" му.

Любовта се гравитира към равновесието на двете "Аз", изглежда, че е двуцентричен, а желанието за това равновесие е самата същност на нейните емоции, самата материя, на която нейните чувства са изтъкани. Това е като прехвърлянето на друг човек на "егоизма", привличайки друг в орбитата на техния "I-център".

Изникват необичайни психологически състояния: сякаш вашите нерви се свързват с нервите на друг човек и радостите му се пеят във вас, като твоите, скърбите му ви отровиха като свои. Сякаш любовта се слива с две различни биопсихични полета, поставя ги в дълбоко единство и сега живеят почти в двоен резонанс, повтаряйки невидимите вибрации един на друг.

Любовта изглежда внушава в нас способността да се трансформира в друг човек; това ежедневно несъзнателно отваряне в друга душа на нейните залегнали течения, постоянна връзка с вътрешния живот на любимия човек, съпричастност към неговите скърби и радости. Веднага след като такова отваряне спира, веднага щом ежедневната връзка на душата с психическия живот на друго лице изчезне, сърцето на любовта изчезва.

Може да остане съчувствие или уважение или навик, тенденции в тялото могат да останат, но всичко това ще бъде разпокъсано и отделено - разсеяни светлини, които не се сливат в един огън от ясновидството на любовта, подсъзнателно скъпи за другите, като себе си. почти без усилие намирането на единство с всяка стъпка на любимия и даване на безтегловност на щастието. И след физическа безтегловност, хората чувстват тежко теглото си и след това започват да носят тежестта на тежките си емоции с напрежение.

Може би вашето усещане не е любов, а любов, чувството е центрирано, а не двуцентрично. Има много от усещането за гейзер, което изхвърля потоците от радост и малко от рентгеновото усещане, което блести през любимия до дълбините и знае къде да му помогне. Дали такава любов ще стане любов - т.е. дали пътят към другите ще се ражда така, както е, зависи от самия човек. "

Увлечението е като вътрешна сянка на човек: той повтаря очертанията на неговия характер и начина, по който тя зависи от това, което е. Добрият човек е по-хуманно, по-богат, вече егоист, въпреки че може би по-горещ, по-топъл. Разбира се, влюбването може да подобри човек, да го вдигне, ако иска, ако той ще й помогне.

Когато такъв човек ще започне да расте към другите, както към себе си, след това бавно да започнат да се променят, и, като ехо от тези промени ще се различават, и неговата любов - ще растат в любов. Но повишаването на горната част на тази любов - е трудно, защото на катерене, защото тези върхове трябва да развият увереност, И това означава - да се увеличи постоянно в себе си способността да се настроим към някой друг вълна на душата, способността да се чувстват болката на другите като неговата. И пак това не е nazidatelstvo и само, за съжаление, в състояние да запази любовта и добрите взаимоотношения.

А сега какво можеш да дадеш за любовта. Заради любовта "Аз ще дам целия свят и всичко, каквото и да било". Силата на тази любов може да бъде разбрана. Любовта създава нова и непонятна връзка със света в човека, странните вътрешни люспи, на които един човек тежи едно и също и цялото човечество, любимо същество и цялото земно кълбо.

И тук стигаме до самия връх на удара. Спомнете си какво е направила ацтеките, които от любов към Кортес "дадоха Мексико". Това момиче, Малинал (или Малинче), е маянски роб, а когато Кортес разби Мая, тя стана негова съпруга, майка на децата си. Тя беше интелигентна, имаше удивително усещане и помогна на Корте да се бори с индийците, включително със собствения си народ.

Нейната история е трагична: тя се хвърли между любовта към чужденец, който я освободи от робство и стана съпруг и любов към земята си, която този чужденец завладя с огън и меч. Тя не "дала" Мексико на Кортес - ролята й в събитията беше много по-малка; и имала "смекчаващи обстоятелства": много индийски племена са били във война един с друг, а ацтеките са били завоеватели, деспоти на други племена. Но тя помогна на един непознат, който стана собствена, срещу собствената й, която стана непознат за нея. В нейните действия има отстъпление - за любовта към една, тя е платила кръвта на мнозина. Разбира се, обичаите бяха жестоки и ацтеките бяха жестоки; но те умряха, защитаваха земята си и не улавяха чужди хора.

Ясно е, че не сте за това, Алис, целият дух на вашето писмо говори за това. Но каква цена можете да платите за любовта? Разбира се, любовта е огромна ценност. Но това ли е основната ценност на живота? Може би, такава основна ценност - хуманизмът, желанието да направим по-добър живот на него и на другите хора? Ако е така, тогава, като всички в света, любовта трябва да бъде управлявана от човечеството. На вътрешните люспи любовта може би винаги трябва да бъде съизмерима с хуманизма - това е най-простата и най-хуманна култура на чувствата.

Ако това е триъгълник, тогава трябва да хвърлим върху скалата на съвестта интересите на всички, които са въвлечени в него. Само по този начин, очевидно, можете да намерите изход, който ще донесе най-малко болка. Принципът на най-доброто и най-малкото болка е може би основната (и най-човешката) водеща нишка в лабиринтите на любовния триъгълник. Разбира се, използването на тази нишка е невероятно трудно, защото е невероятно трудно да се измери какво не се измерва: болката и скръбта на душата, радостта и радостта от сетивата. Но не правете това нечовешко.

Това ли означава, че трябва да се откажете от любимия си, като се жертвате? Повтарям: не става дума за това; ние не знаем нищо за него, за съпругата му и семейството му, така че не можем да преценим кой изход ще даде по-малко зло и по-добро. Отсъден съд е съдът на Смилян, особено когато не знаете онези, за които съдите. Да, а не нашият бизнес - не е позволено да влезе в личния живот на някой друг и да предпише поведение. Аутсайдерите могат само да посъветват: да вземе решение сам, но просто го направете; пробийте болка помежду си и пропорционално, кой изход ще даде по-малко скръб и повече радост.

Помислете за това, Алис и Бог дайте да се види вашата силна любов. Разбира се, изблиците на скръб, отражение, съчувствие към любим човек ще нахлуят в процъфтяването на радостите ви. Но само сливане на радост и скръб прави душата мъдър. Само той може да преподава, за да създаде постоянно превъзходство на радостта от скръбта, което е щастие. Не е кратко, бързо щастие, което се случва на много хора, а постоянно, дълго щастие. Защото любовта ни дава само щастие, а щастието дава само любов.

Share:
Comments