"колко добре е да можеш да четеш!"

Въпреки факта, че Русия бързо губи статута на най-четящата страна в света, любовта към книгите все още се запазва в много семейства. Да, и пътуване в метрото или крайградски влак потвърждава - книгите, дори и електронните или тези, които обикновено се приписват на лесното четене, все още остават лоялни приятели на руснаците. Освен това рафтовете на книжарниците се огъват под тежестта на всякакъв вид публикации за деца, а майки и татковци, които внимателно избират публикации за домашната библиотека, често посещават стаите за детска литература.

Защо много родители на ученици се оплакват, съжалявайки, че детето не чете книги изобщо, предпочитайки филми и компютърни игри за тях? Фактът е, че е твърде късно да се внуши любовта към четенето в десетгодишно дете. Донесете приятеля на детето, което ще остане вярно от много години, може и трябва да бъде направено възможно най-скоро. Основното нещо е да не правите грешка при избора на първите книги.

Книги за играчки (6-12 месеца)

Разбира се, запознайте се с децата с литературата ще трябва да бъдете внимателни, без да напредвате. Дълго четено на глас, докато се случи, детето бързо разсейва и слуша само интонацията на гласа на майката и живите картини ще привлекат вниманието му за кратко. Следователно, при лична употреба е по-добре да му дадете книги за играчки със специални вложки за развитието на тактилни усещания, дрънкалки и пишалками. Но да звучи точно този текст, без да се наблегне на процеса на четене, няма да бъде излишно - нека сега да бъдат малки рими, рими и песни.

Поезия (1-2 години)

Младите родители често забравят, че четенето на поезия и руските народни приказки са чудесни за поставянето на детето в сън и през нощта. Много хора смятат, че литературната работа все още е твърде сложна за възприемане от едно едногодишно дете, трудна история, изпълнена с остаряла реч, пречи на майките да внесат книги в служба. Но ежедневието, ритуалът и измереният ритъм на стихотворенията или например приказките на Пушкин, е отлично за първото познание с литературата. Слушайки определен размер, децата получават първата идея за поезия и постепенно свикват да четат.

Книги за съвместно четене (2-3 години)

Двугодишната възраст е чудесно време за началото на смисленото четене. Речникът вече е достатъчно голям, за да разбере заговора, илюстрациите са от особен интерес и самият процес е в състояние да улови детето за дълго време. Но тук са първите опасности, които ни очакват - неправилно подбрана литература. Не е необходимо да измисляме велосипед - класика, която ние и нашите баби са прочетени, ще се поберат напълно. Това са Маршак, Чуковски и Барто и кратки приказки. Не се страхувайте от очевидната простота на тези произведения - многобройни повторения се запомнят бързо и харесват всички деца. Но по-сложните сцени и описания, а е по-добре да не се злоупотребява - на възраст от 2 до 3 години не е лесно, то сега се формира от първите предпочитанията и прикачените файлове, така че излишно сложността на възприятието може да обезкуражи четене.

Разширяване на библиотеката (3-4 години)

Едновременно с бързото интелектуално развитие на децата ще е необходимо повече храна за ума. Сега прочетете на глас с малки отклонения, като търпеливо обяснявате на детето неразбираеми моменти. След като прочетете историята, опитайте да включите тригодишната възраст в дискусиите. Повярвайте ми, да знаете мнението му и да слушате неочакваното тълкуване на историческата линия е специално удоволствие. Тази възраст често се характеризира с голям интерес и любов към животните, така че експлоатирането на "зверски" теми е чудесна идея. Захадор, Бианки, Житков ще заемат честните си места в библиотеката на детето. Време е да го разширите, включително и бабите на Крилов с чужди истории. През този период детето вече има любимите си автори и книги.

Съвместното четене е страхотно време за образование

Ние, възрастни, забавляваме такъв изричен акцент върху моралните качества в детската литература, може би изглежда, че животът е много по-тънък и по-труден. Но това е постоянният акцент върху доброто и лошото, което е полезно за израстването на хората - доверието в думата е все още много високо и прочетената инструктивна история ще бъде по-полезна от скучните родителски инструкции. Маяковски идеално илюстрира приетите норми на поведение, а "Историята на сивото шие" ще внуши чувства на жалост, състрадание и доброта.

Как да изберем книги

Най-простият и най-ефективен метод е повторението на битката. Търсенето на нещо ново в съвременния литературен пазар често е изпълнено с неуспешен избор. Отиването в книжарницата изисква време и концентрация - въпреки факта, че трябва да намерите приятели само от детството на автори, ще трябва внимателно да прегледате всяко издание, да прегледате страниците. Обърнете внимание на илюстратори - Suteev за деца, Dore за предучилищна възраст е за предпочитане пред безличната компютърна графика. Голямо разочарование ще донесе и публикации, където познатите имена скриват адаптирането, свързано с езика или преразказ на анимационния филм. Художественият вкус и любовта на думата такива "шедьоври" просто няма да се развият.

Текст: Вера Гюлер

Share:
Comments