Хелминти (червеи) при деца

Червеи при деца - феноменът не е рядък. Голямата уязвимост към заплахата от заразяване с хелминтична инвазия се обяснява с физиологията на организма на детето, големия брой контакти с други бебета в различните детски институции и, разбира се, с вечното желание да се вкуси всичко и липсата на постоянни лични хигиенни умения.

Хелминт или кръгли червеи представляват една от най-често срещаните групи паразити на земята. В нашите условия, най-важни са такива форми на детска хелминтиаза като ентеробиоза и аскариаза. Всяко от тях изисква спешно лечение, тъй като може да доведе до намаляване на имунитета и вследствие на това повишена честота на остри респираторни инфекции, усложнения. В допълнение, тялото на заразените деца намалява производството на защитни антитела при ваксиниране срещу различни заболявания.

Червеи при деца - симптомы

Както вече казахме, в зависимост от вида на паразитите, които са влезли в тялото на детето, се различават няколко форми на хелминтиоза, но всеки от тях има признаци, че родителите лесно могат да подозират детето на това заболяване.

По този начин, аскариазата се причинява от кръгли червеи, живеещи в червата. Когато ларвите мигрират през тялото на бебето, той може да страда от неразположение, слабост, симптоми на бронхит, пневмония, обриви по кожата. Зрелите аскарти, които са в червата на детето, предизвикват в себе си появата на коремна болка, лошо храносмилане, гадене, загуба на апетит и тегло. Голямо натрупване на паразити може да причини чревна обструкция или апендицит.

При ентебиоза в тялото на детето живеят червеи, паразитни в долната част на дебелото и тънкото черво. Заразеното дете страда от силен сърбеж, болка в корема, нарушения на съня, загуба на апетит и стол може да се счупи.

Червеи при деца - лечение

На първо място, за потвърждаване на диагнозата в медицинската лаборатория, се извършва проучване на неговите изпражнения върху яйца от червеи и отломки от ентеробиоза. Като правило, такъв анализ се извършва три пъти, тъй като яйцата на паразитите се откриват най-лесно по време на възпроизвеждането им. Освен това, ако има съмнения за хелминтиаза, може да се назначи анализ на дисбиозата и общ кръвен тест, тъй като с нисък хемоглобин, повишено количество еозинофили и ESR, лекарят може да заключи, че тялото има червеи.

Днес са разработени много ефективни инструменти за борба с хелминти, но те трябва да бъдат избрани само от лекар, основаващ се на хелминтите и възрастта на детето. Ако червеят се намира в дете или в едно от членовете на семейството, е необходимо да се предприемат медицински мерки не само за болното лице, но и за цялото семейство, така че да не може да се образува фокусът на инфекцията.

Важна точка при лечението на хелминтиоза е храненето. Много е полезно през този период да се използват моркови и сок от моркови (ако детето няма алергии към него), тъй като морковите етерични масла имат вредно въздействие върху паразитите. Смята се, че е много ефективно да се бори с хелминтите с помощта на тиквени семки, като се използват на празен стомах и 2 часа след хранене.

При предотвратяването на хелминтиоза при децата хигиенните мерки са от голямо значение, по-конкретно имплицирането на лични хигиенни правила, подобряването на санитарните условия у дома и в детските институции. Ако детето има червеи, родителите трябва да помнят, че тяхната задача е не само да излекуват бебето, но и да не му позволяват да зарази други деца, затова, ако е възможно, да ограничи комуникацията с други деца преди възстановяването.

Share:
Comments