Характеристики на възпитанието на бебе-меланхолика:

Всяко бебе е уникално от момента на раждането, то непосредствено има само неговите свойства на нервната система, които заедно определят темперамента. Един от типовете темперамент е меланхоличен, особеност в слабостта на нервната система, но не винаги е лошо.

Поведение, типично за бебе-меланхолик

Дете с този вид темперамент изглежда нещастно, сякаш е поставено върху страдание. Отнема му много време, за да се научи трудно, да спи спокойно, да се събуди от чувство на глад, да яде до пълно.

Той е раздразнителен, не може да се отпусне, едва не заспива дори след вечерята - е заспал, а след това отново кълва или дори крещи. Може би той просто бавно или едва смуче гърдите си, така че няма време да се насити.

Бебе меланхолик може да не реагира, когато говори с него, но насилствено протестира, когато се опитва да го сложи в количка или легло. През нощта вероятно ще се събуди няколко пъти. Дете с такъв темперамент бавно се натоварва, по-късно се учи да играе със собствените си ръце и рядко се усмихва наоколо. Често той дори прилича на нещастен, доста различен от радостните си връстници.

Препоръки за обучение на меланхолично дете

Не е нужно да смятате себе си за лош родител, да упреквате за това, че бебето изглежда нещастно, често вика. Не се отказвайте, ако страданието му продължава и той не изглежда да забележи любовта и грижите за възрастните.

Детето е недоволно не защото е безразлично към родителите си или е недоволен от грижата и грижата от тяхна страна. Той едва се свиква да живее в просторен свят извън тялото на майката. Необходимо е да се опитаме да споделяме чувствата на детето, да продължим да му показваме как е обичан и скъп, без да брои отначало отговора от негова страна.

За да се успокои дете с меланхоличен характер, следва да се използват следните техники:

1. Уверете се, че бебето пие мляко колкото е възможно повече и само когато иска, в никакъв случай да не се принуждава.

2. Детето се чувства удобно в топлината, така че трябва да се грижите за оптималното облекло и температурата в стаята.

3. Можете да опитате да върнете бебето плътно, преди да си легнете, но трябва да наблюдавате дали това ще му помогне да се успокои.

4. Най-често трябва да вземе детето в прегръдките му и да го държи при него. Знаейки, че родителите винаги са там, бебето ще се чувства сигурно.

5. Нови събития - пътуване в транспорт, разходки в шумни места могат да бъдат толерирани, само когато детето свикне с новата среда и стане по-активна. Същото важи и за непознатите храни.

Но бебе-меланхоликът е много чувствителен, реагира на привързаност, обича нежна музика, дълбоко съчувства и емпатизира дори в ранна възраст.

Share:
Comments