Как правилно да използвате газовата тръба за новородени.

Количеството на чревния тракт нарушава бебетата, лишава ги от почивка и сън на родителите си. Сред многото начини да се отървете от децата от натрупаните газове в стомаха, един от най-ефективните е използването на газопровод.

Ректалните тръби са безопасни и как да ги използвате правилно?

Кога да се използва изпускателна тръба за новородени

Много често газовата тръба ще се превърне в спасител за много майки с подуване и запек в бебето.

Трябва да се помни, че метеоризмът при новородените е естествен процес. Основната причина е незрялостта на храносмилателната и ензимната система на детето. Повишеното производство на газ обикновено достига до три месеца, понякога се тревожи за 4-5 месеца.

Ако бебето крещи, изтръпне, зачервява, най-вероятно коремът му се надува от газовете.

Децата лекарите не са съгласни кога и колко често да използват газопровод. Някои казват това Ректалният катетър може да се използва само в спешни случаи, когато други методи не работят:

• Масаж на стомаха по посока на часовниковата стрелка;

• топли памперси или по-топъл на стомаха;

• Еластично разширение на краката;

• Полагане на корема.

Други лекари се съветват да облекчат мъчението на бебето с помощта на епруветка възможно най-бързо. След силен плач води не само неспокойни дни и безсънни нощи, то може да бъде причина за пъпната херния в бебе.

Някои педиатри предпазват, че при често използване съществува риск от пристрастяване и детето няма да се научи как да се отърве от газовете и изпражненията. Но многобройните прегледи на майки показват друго. Жените, които използват тубули, когато коремът е подут в детето, говорят за бързото облекчаване на състоянието на бебето. В същото време, честотата на употреба се определя от необходимостта, вероятно до 3-4 пъти на ден. Зависимостта не се отбелязва.

Ректалните тръби трябва да се използват само когато е необходимо, когато детето се излива от плач, корема му се надува от газовете и нищо не помага. Не използвайте това устройство, за да предотвратите метеоризъм при новородени, тъй като процедурата за поставяне на тубули е опасна и изисква максимална предпазливост.

Газовата тръба не работи при метеоризъм, а само премахва газовете, което улеснява състоянието на бебето.

Сортове от димни газопроводи

Понастоящем в аптеките обикновено можете да намерите ректални тръби от два типа:

• вътрешно производство;

• Производство на Швеция.

По-рядко срещани са ректални сонди от Холандия.

Как са те различни и коя тръба да избереш?

Газова тръба от руския производител

Изработен от каучук с оранжев цвят. Дължината му е 35 см, диаметърът зависи от броя, 5-6 мм. За бебета до 3 месеца се препоръчва закупуване на 15-ти и 16-ти, за по-големи деца се вписват 17-и и 18-и номера.

Чрез широкия ръб на газовете излизат, тесните влизат в ректума. До тънкия ръб има страничен отвор, който също служи за изхвърляне на газове.

Тази тръба е повторно използваема. Преди първата употреба трябва да се вари най-малко 20 минути. След това е достатъчно да се измие със сапун или да се дезинфекцира с водороден пероксид, ако устройството се използва само за едно бебе. В лечебните заведения тръбите за многократна употреба се варят и се обработват след всяка заявка.

Съхранявайте ректалната тръба при температура не по-висока от 25 градуса, далече от отоплителните уреди. Не излагайте на директна слънчева светлина, бактерицидни лампи, вещества, които могат да унищожат каучука (смазочни масла, алкали, киселини, бензин).

Шведски ректални катетри

Катетрите са направени от термопластичен материал, който при контакт с кожата се нагрява и става по-мек.

Общата дължина на устройството е 10 см, инжектираната част е 2,5 см. Формата на тази тръба не позволява дълбоко вкарване на катетъра, има ограничител. Заобленият връх намалява риска от увреждане на червата на бебето. Релефната повърхност предотвратява случайно изплъзване на катетъра по време на прилагането му. Дизайнът от една част на тръбата предпазва от проникване на малки части в червата.

Ректалните катетри от Швеция са за еднократна употреба, което гарантира тяхната стерилност и улеснява приложението им. Няма нужда да губите време за обработка и стерилизация. Продават се в опаковки от 10 броя. В някои аптеки можете да си купите един по един.

Дори неподготвен човек може да използва тази тръба, без да навреди на здравето на бебето.

Много родители са объркани само от цената на устройството.

Ректално изследване на Холандия

Това е прозрачна тръба с дължина 20 см, изработена от термопластичен поливинилхлорид. Има заоблен край за безопасна инсталация и 2 странични дупки. На входната част, след 1 см, разделянето се извършва до марка от 5 см, което помага за точно определяне на дълбочината на вкарване на сондата.

Тези газови тръби за еднократна употреба се продават в комплект от 5 броя. За новородени са подходящи сонди с размери 06, 08, 10 (с диаметър от 2 до 3,3 mm).

Недостатъци на газопровода

При небрежно използване на ректални вентилационни тръби съществува риск от увреждане на червата на новороденото. Това важи в по-голяма степен за гумените тръби, изработени в Русия. Но дори и безопасни шведски катетри трябва да се прилагат много внимателно, съгласно инструкциите. В края на краищата, всеки механичен ефект може да нарани лигавицата на червата на бебето.

Как да използвате изпускателна тръба за новородени

Преди да използвате тръбата, трябва да приготвите вазелин (или стерилизирано слънчогледово) масло, памучни топки или топки, мокри кърпички. След това преминете директно към процедурата за въвеждане.

1. • Винаги смазвайте края на тръбата с масло.

2. • Поставете бебето на гърба, грижливо обличайки плат и пелена.

3. • Като държите едната ръка през краката, другата бавно влизате в тръбата за изпускане на газ в ректума на бебето. В този случай е възможно да се създадат транслационни или ротационни движения. Не оказвайте натиск върху слушалката, ако усетите бариера, е по-безопасно да спрете. Докато бебето още не е на 3 месеца, трябва да влезете на дълбочина не повече от 3 см, по-големи деца - до 5 см. В някои случаи е достатъчно 1-1.5 см.

4. Ако бебето плаче още по-силно, устоява, тогава процесът трябва да бъде отложен, за да се избегне нараняване на чревната лигавица.

5. • Пазете устройството в ануса не се препоръчва за повече от 10 минути.

6. • Когато избягват газовете, ще се чуе различен звук. Може да настъпи и изпразване на червата. Детето се успокоява, заспива спокойно.

7. • Ако е необходимо, измийте бебето или използвайте салфетки.

8. • Ако след 10 минути няма облекчение, тръбата трябва да се извади. Най-вероятно, метеоризмът е много силен, или причината за тревожност не е в гайка. В тези случаи е необходимо да се прибегне до помощта на педиатър, който ще предпише лечението.

Много е важно да се поддържа чиста, когато се използва изпускателна тръба за новородено. Детското черво е чувствително към различни микроорганизми, което води до нарушаване на микрофлората или възпалителни процеси.

Ако газовата тръба спомага за успокояване на чревния колики при новороденото, тогава не се страхувайте да я приложите. При умишлено и точно използване на това устройство не боли, бебето ще заспи бързо и родителите ще намерят мир.

Share:
Comments