Енурезис при деца

Какво представлява еурезата?

Под напикаване разберете уринарна инконтиненция. Като правило, говорейки за тази диагноза, това означава липсата на способността на детето да контролира независимо изпразването на пикочния мехур, което води до неволно уриниране по време на сън или будност. Доказано е, че момчетата страдат от енурезис 1,5 - 2 пъти по-често от момичетата.

Енуреза при деца - симптоми

Дети могут страдать дневным и ночным напикаване. Ночной энурез, который встречается чаще всего, представляет собой непроизвольное мочеиспускания во время ночного сна у ребенка старше 5 лет. О формировании у ребенка полного контроля над мочеиспусканием можно говорит только к 3-5 годам, до этого же возраста говорить об энурезе рано, даже если ребенок просыпается в мокрой постели. Согласно медицинским исследованиям, в возрасте трех лет только у 70% детей получается сдерживать мочу по ночам; в возрасте четырех лет - у 75%, в возрасте пяти лет это количество достигает 80%, и только после восьми лет 90% детей полностью контролируют свое ночное мочеиспускание.

Енурезис при децата причинява

Ефективното лечение на болестта е възможно само при определяне на причината за възникването й.

Най-често заболяването се причинява от:

- незрялост на централната нервна система и пикочния мехур на детето (т.е. мозъкът не получава сигнал за преливане на пикочния мехур и необходимостта от пробуждане за изпразването му);

- забавяне на съзряването на нервната система, което често е придружено от различни форми на психоневрологични нарушения;

- ефекта от психологическите фактори и стрес (промяна на околната среда, околната среда, смъртта на близките, развода на родителите и т.н.);

- наследственост (според медицинската статистика, ако и двамата родители страдат от такъв проблем в детска възраст, вероятността за възникване при дете е 77%, ако един от родителите - 44%).

- хормонални нарушения;

- заболявания на пикочно-половата система (това се отнася до стесняване на уретрата при момичетата или стесняване на препуциума при момчетата, недостатъчен капацитет на пикочния мехур);

- инфекция на пикочните пътища.

Енурезис при деца - лечение

За успешно лечение е необходимо преди всичко активното участие на родителите, както и тяхната толерантност, спокойствие, разбиране на проблемите на детето, избягване на грубост и наказание, което може да влоши опита на детето.

Въпросът за лекарството се определя от лекаря. Изборът на лекарства за лечение на това заболяване се определя от основната причина за това заболяване. Въпреки това, всяко такова лекарство се използва за определен период от време (обикновено 1-3 месеца), след което болестта може да се върне. Следователно, лечението обикновено се състои от няколко курса.

Лечението на енурезията при деца може да се извърши, като се използват други добре доказани методи: фитотерапия, физиотерапия, рефлексология, психотерапия.

Освен това при лечението на това заболяване родителите трябва да осигурят:

- ясно спазване на схемата за деня на детето, - пълно хранене на детето при ограничаване на острата храна; - умерен прием на течности през вечерните часове; - изключване от храната на детето на плодове и зеленчуци, съдържащи голямо количество вода; - предотвратяване на прекомерното охлаждане и претоварване на детето; - психо-емоционалната му почивка; - задължително използване на тоалетната преди лягане.

Коментари

Евгения 10/21/2016 Статията има най-важното нещо, което почти никога не съм срещал: причината за енурезията може да е хормонално разстройство. Сега, ако веднага установихме каузата, няма да пострадаме от енурезис в продължение на почти две години. И лечението ще бъде по-бързо и ефективно. Аналогът на този хормон се съдържа в мината. Трябваше да пием два курса, а много след първото дават стабилен резултат.
Share:
Comments