Детското развитие - втората година от живота

През втората година от живота бебето е много различно от безпомощния пакет, който близките му са донесли от болницата. Втората година от живота е забележителна, преди всичко от подобряването на основните движения, детето, особено ходенето; извънредната му мобилност; бързо и разнообразно развитие на поведението на игра. Много бързо развива трохи, но разбира, че е още по-добър от него. В края на втората година от живота в активния речник на бебето вече има 200-300 думи, което означава, че речта му вече може да се разглежда като основно средство за комуникация с възрастните.

Детето вече има добри умения за самостоятелно движение и сега той лесно може да достигне до места и предмети, които преди това са били недостъпни за него. Сега детето е изследовател и тестер. Той гледа всичко, докосва; той познава съдържанието на кухненския шкаф и библиотеката и безкрайно провежда експерименти с околните неща, за да установи техния размер, форма и равномерност.

Родителите имат такъв опит от голяма загриженост, те трябва постоянно да наблюдават местоположението и действията на детето. Те обаче не трябва да бъдат раздразнени, но се радват на желанието си да научат този свят, създавайки бебе за всичко това. Преди всичко, трябва да се грижите за безопасността на трохи, да отстранявате далечни лекарства, да нарязвате, да пиърсирате и да разчупвате предмети и да затваряте електрическите контакти със специални щепсели.

Всъщност, за да намерим компромис между желанието на детето да изследва всеки ъгъл на къщата и желанието на родителите да го предпази от наранявания, а имуществото - от разваляне, е много проста. Например, можете да направите просто пренареждане в кухненските шкафове: намиране на място за чукане на предмети и продукти на горните етажерки, оставете дъното за саксии, емайлирани купи и пластмасови съдове. На масичката за кафе е по-добре да поставите детски книги с картини, в отворените кутии на бюрото - разнообразие от кутии, играчки и т.н.

Моторната активност на детето във втората година от живота

Здравословно бебе на тази възраст се характеризира с постоянно движение по време на будност. Това е мобилността е едно от основните стимули на детето за развитие, дава му възможност да се запознае със света около него, допринася за умственото развитие на детето. С мускулната работа, придружаваща движението, нервното напрежение намалява.

Следователно, мобилността на бебето трябва само да се хареса на родителите му. Те трябва да се притесняват, когато едно дете през втората година от живота не показва желание да се запознае с околния свят, той е неактивен и тих. Ако бебето проявява хиперактивност, е необходимо да се ограничи мобилността му, пренасочвайки вниманието на децата към забавни, но по-тихи игри.

Колкото по-висока е двигателната активност на трохата, толкова по-важно е качеството на обувките, които се поставят върху нея. Въпреки това вкъщи трябва да го оставяте да ходи бос. Фактът, че ходенето боси стъпало допринася за развитието на мускулите на краката. В тази възраст се образуват арки на стъпалото и когато плантарната повърхност на крака е в контакт с пода, тя реагира чувствително на естеството на повърхността. Това допринася за напрежението на малките мускули, участващи в образуването на трезори. Когато детето постоянно носи обувки, тези естествени физиологични моменти просто нямат способността да влияят на неговото развитие.

За да помогне на детето през втората година от живота да разшири двигателните си способности и да овладее по-сложни движения, родителите не трябва да ограничават желанието си за постоянно движение, освен ако действието, което е замислил, го заплашва с някаква опасност.

През този период детето се научава не само да се изкачи на подиума, но и до него, за да се преодолее ниското препятствие, бягай, и през цялото време той ще развие тези умения, родителите трябва да му помогне и ако е необходимо - хеджиране. Въпреки това, когато бебето падне, не го показват страх и тичам към него с цялата бързина, по-добре е да му даде възможност да се изправи. Усилията, че по този начин той ще вземат, а не само укрепват мускулите му, но също така ще даде възможност да придобият безценен опит на поведение на улицата и следващия път да се получи около мястото, където той е изпреварена от неприятности.

Трябва да се помни, че докато овладява различни видове движение, детето придобива увереност в способностите си, развива своята кураж, изобретателност и постоянство в постигането на целта, затова винаги трябва да отговаря на насърчаването на неговата моторна дейност и необходимата помощ на роднини.

Развитие на речта на детето във втората година от живота

В развитието на речта на детето трябва да се разграничат две направления: бебето учи значението на думите и се научава да ги произнася. Както казахме в началото, разбирането в тази възраст се развива преди активното изказване.

За да развият активна реч на детето, родителите трябва да говорят с него повече и да използват прости изречения. Трябва да го научите да поиска от нещата, от които се нуждае, това ще помогне да се увеличи нуждата от комуникация с възрастните и интересът към самодоволните думи. Също така е много полезно да играете къси скечове с играчки, в които действията на всички участници са придружени от реч.

Игри на детето във втората година от живота

За дълго време до началото на училищния живот играта ще бъде за детето най-ефективното и достъпно средство за психическо, физическо и емоционално развитие. Уменията на независимата игра не се появяват веднага, първите родители трябва да играят с него. Но с течение на времето, детето ще иска да избере парцела на играта и да определи правилата в нея.

Децата, които са достигнали възрастта, искат да играят игри за мобилни устройства. Особено полезно е да ги извършвате на открито. Хлапето вече може да ходи без количка и ще започне да изследва всичко, което го среща по пътя. Ако тя не прилича на парче, парче стъкло или друго опасно или мръсно нещо, няма нужда да я издърпате. Ако интересът на детето все още причинява нежелан обект, внимателно трябва да насочите вниманието му към нещо друго.

Много полезно за дете от тази възраст играе с топката. Те допринасят за развитието на сръчност, око, подобряване на координацията на движенията и придават на детето голямо удоволствие. Детето през втората година от живота може да хвърли и да бута топката и също така се опитва да го хване и задържи.

В същото време, мобилните игри трябва да се редуват с спокойни и да се даде достатъчно време на детето да се съсредоточи върху играчките си. Сгъването на моливите, излитането и поставянето на колелата върху пишещи машини или анализирането им за резервни части, той развива малки двигателни умения на пръстите си, което е изключително полезно за развитието на нервната му система и реч.

В този период на своето развитие детето може да играе с картинни книги за дълго време. Той вече има любимите си образи, а на снимката разпознава хора, които прекарват много време в компанията си.

Разбира се, детето вече в тази възраст се нуждае от ъгъла си. Въпреки това, не трябва да бъдат затрупани с играчки, тъй като изобилието им ще разпръсне вниманието на детето, освен това той все още не е в състояние да поддържа ред там. Трябва да му дадете няколко играчки, да ги променяте периодично и да ги държите отделно.

По това време е важно да се научи детето да остане сам в стаята и най-лесният начин да направите това е, когато той ентусиазирано играе. Ако детето е винаги с възрастни, по-късно ще се страхува да остане сам, което ще създаде много трудности. Следователно човек трябва да научи троха да преодолее този страх, като насърчи независимостта си и постепенно удължи периодите, когато остане сам.

Играчки на детето във втората година от живота

Правилният избор на игралния материал позволява на детето не само да се забавлява, но и активно да придобива и развива различни умения и да се запознае с различните прояви на света около него.

На първо място, на тази възраст детето обича да строи, така че трябва да се погрижите, че той има достатъчно "строителни материали" - кубчета.

Ще бъде полезно да се качи количка на низ или с дръжка, която той ще носи с него, товарене и разтоварване, защото в този момент детето с удоволствие бута всичко, дърпа, носи.

През втората година от живота ребенок уже начинает рисовать, поэтому необходимо, чтобы у него были цветные карандаши или мелки. Это занятие полезно и для родителей, ведь, пока кроха будет представлять себя художником, они получат несколько драгоценных минут покоя.

След една година и половина детето се нуждае от играчки, които развиват ръкавици, например форми, които имат различни размери и цветове, които могат да се вмъкват един в друг. Също така трябва да се погрижите, че той има всичко, от което се нуждаете, за да играете в пясъчната кутия: хастар, рейк, совочукок, кофа и т.н.

Полезно е да купите бебешки ситуационни играчки, защото с помощта на самолети, коли, къщи, гаражи, кукли, детски ястия и др. той ще може да възпроизвежда действията на възрастните, изучавайки техния свят.

Незаменимой игрушкой для малыша такого возраста является мяч. Сначала ребенка нужно познакомить с возможностями его использования, поиграть с ним вместе, подключить к игре других детей. Однако, если малыш допускает ошибки, не следует его укорять, а лучше предложить ему еще потренироваться.През втората година от живота ребенок уже сможет пользоваться самокатом, который полезен для повышения двигательной активности детей и выработке у них двигательных реакций. Нужно следить, чтобы он периодически менял ногу, которой он отталкивается от земли, чтобы физическая нагрузка распределялась равномерно. Выбор самоката определяется ростом ребенка.

Ако детето проявява интерес към триколка, можете да го купите. Най-вероятно това ще се случи в края на втората година от живота. Колоезденето е полезно за укрепване на мускулите и трениране на баланса. Задачата на родителите е да регулират велосипеда до височината на бебето, така че да не се огъва тежко при езда. При пързалянето трябва да си почивате и да давате на всеки 15-20 минути възможност да насочите енергията си към други видове физическа активност, например да бягате, да играете с топката или просто да се отпуснете.

През зимата снарядите ще бъдат отлично забавление за бебето. И не е нужно да го търкаляте през цялото време, трябва да помагате на детето само когато се катери с тях на планината, а в други време нека да работи и да го бута сам.

Както можете да видите, втората година от живота на бебето ще му донесе значителни промени във физическата и интелектуалната сфера на неговото развитие. Но едно нещо ще остане непроменено още много години: нуждата му от вашата любов, от вашето разбиране и от вашето доверие в неговите силни страни и способности. Това доверие и огромното търпение на родителите са основното условие за успешното развитие на детето.

Share:
Comments