Болка в гърба при бременна жена: нормална или патологична?

Тъй като пишат в популярни списания за жени - бременността е най-вълнуващият и приятният период в живота на жената.

С втората теза можете и се съгласявате, но с първото - трудно. Това не е вълнуващ етап, но е изключително нервен, неспокоен и вълнуващ.

Работейки на лекари, давайки килограми тестове, гадене, други деликатеси на токсикозата - а не всички списъци с неприятни усещания, които придружават жена за 40 седмици от живота. Често е, че гърба боли по време на бременност. Този неприятен симптом трябва да предупреждава бъдещата майка.

Гърбът боли по време на бременност. причини

Проявлението на такива неприятни усещания може да бъде:

• физиологични;

• патологични.

От физиологични съображения включват болки в гърба по време на бременност, дължащи се на производството на хормонален релаксин. Това вещество помага да се подобри еластичността на лигаментния апарат на тазовите стави. Без това процесът на физиологични раждания е невъзможен - детето просто не преминава през родовия канал.

Втората причина е увеличаването на теглото и размерите на детето. Това увеличава натоварването на гръбначния стълб, променя местоположението на обичайния център на тежестта, понякога бебето дори може да захване нервните окончания. Комбинацията от всички тези фактори дава болка в гърба по време на бременност.

Понякога в по-късен момент болезнените усещания могат да дават така наречените "тренировки". Така тялото се подготвя за предстоящото раждане.

По патологични причини включват органични заболявания на гръбначния стълб - херния, остеохондроза - и бъбречно заболяване. В ранните стадии на болки в гърба може да се посочи заплаха от спонтанен аборт.

Каквито и да са причините за болките в гърба по време на бременност, трябва да бъдат съобщени на вашия гинеколог. И тогава действайте по отношение на обстоятелствата.

Гърбът боли по време на бременност. диагностика

При всякакви оплаквания пред бъдеща майка трябва да отидете на консултация с жените с местен гинеколог. И вече с него да развият по-нататъшни тактики за лечение.

1. • Физиологичната болка се диагностицира лесно - при анализа на жена няма признаци на възпалителен процес (брой левкоцити, ESR не се увеличава) и не се наблюдават други симптоми.

2. Патологична болка в гърба при бременност - има признаци на възпаление (левкоцитоза, повишено ниво на ЕКС, счупено съотношение на белите кръвни клетки и еритроцити, кръв или белтък в урината) и други симптоми, характерни за различни заболявания.

Освен това, диагностичните мерки и тактиките за лечение зависят от очакваната диагноза.

Пиелонефрит.

Пиелонефритът е възпалителен процес в бъбреците, който причинява активирана патогенна микрофлора.

Признаци на пиелонефрит:

• болка в гърба малко над долната част на гърба - понякога е невъзможно да се огъне или изправи;

• замъглена урина с неприятна миризма;

• Следи от кръв, гной в урината;

• треска - понякога до 39 градуса;

• повишено ниво на левкоцитите в общия анализ;

• съотношението на еритроцитите и левкоцитите е нарушено според анализа на урината според Nechiporenko;

• Болка, когато посетите тоалетната.

Диагнозата се потвърждава от ултразвук на бъбреците.

Бъбречни колики

Подобни симптоми са бъбречни колики. В този случай малки камъни или пясък започват да се движат от бъбрека през уретера.

Симптоми на бъбречната колика:

• спазми в гърба и пред корема по уретера. Често нетърпима;

• кръв в урината;

• Нивото на белите кръвни клетки в урината може да се увеличи.

Ако възникнат такива симптоми, препоръчително е да се обадите на линейка и да донесете бъдещата майка в болницата.

Остеохондроза, обостряне на лумбалната херния

Остеохондрозата е дегенеративно заболяване на гръбначния стълб. Компонентите на хрущяла му започват да губят своята еластичност и мобилност. Има болки.

Хернията на гръбначния стълб е разкъсване на фибровия пръстен и изместване на средната част на междупрешленния диск.

Основната симптоматика на остеохондрозата:

• болка в гърба с физическа активност, промяна на положението на тялото;

• възпаление може да причини краката, задните части;

• Пациентът е трудно да се огъне, да се обърне.

Основната симптоматика на междузвездната херния:

• болка в областта на издатината;

• нарушена чувствителност в крайниците;

• проблеми с уриниране и дефекация.

Тези заболявания не започват спонтанно. Най-често жената вече знае за проблема си преди бременността. В този случай това хронично заболяване трябва да бъде съобщено на областния гинеколог.

Потвърдете, че диагнозата може да бъде само CT или ЯМР. Но по време на бременност, тези процедури се предписват само когато очакваната полза за майката е по-висока от заплахата за бъдещото бебе.

Гърбът боли по време на бременност. Заплаха от спонтанен аборт

Болката в гърба по време на бременност може да възникне поради опасността от прекъсване на бременността. Това се случва в ранните и късните периоди на чакащия период за бебето.

Признаци на патологично състояние:

• болка в гърба и корема е незадължителна функция;

• Вагинално кървене с различен интензитет - петна, кръвни съсиреци. Тя може да спре и да се възобнови.

Ако възникне този симптом, незабавно трябва да се обърнете към специализирана болница за лечение.

Диагностични мерки:

• вагинален преглед,

• Ултразвук за определяне на състоянието на плода.

Гърбът боли по време на бременност. лечение

Терапевтичните тактики зависят от диагнозата на пациента. Но във всеки случай първият случай за лечение е областният лекар-гинеколог, а в спешни случаи - екип за линейка или гинекологична болница.

1. Лечение на пиелонефрит и бъбречна коликаи.

Тактиката на управлението на пациента е съвсем проста:

• Антибиотици с широк профил. В трудни случаи е възможно използването на високоспециализирани лекарства от тази група. Но само след бактериосемична урина с определяне на чувствителността на микроорганизмите към дадено лекарство.

• Антибактериални препарати на растителна основа - "Kanefron", "Trinefron", "Urocholum", "Urolesan" и така нататък по избор на лекар.

• Изобилна напитка - 30 g вода на 1 kg от теглото на жената.

• Спазмолитики при болях — но-шпа, дротаверин.

Лечението се извършва или в гинекологичната болница, или в катедрата по урология.

2. Заплаха от спонтанен аборт.

Въз основа на резултатите от ултразвук, лекарят определя метода за управление на пациента.

• Бременност не се развива - се вземат мерки за отстраняване на мъртвия ембрион или плода от маточната кухина. В ранните етапи е възможно хирургически или медицински аборт. По-късно, причинено е изкуствено раждане.

• Бременността продължава да се развива. В този случай се предписват хемостатични и седативни лекарства, лекарства, съдържащи прогестерон - Duphaston, Inzheta, Utrozestan, антиспазматични средства. Лечението се извършва на базата на гинекологичен отдел и болница. Необходимо условие - почивка в леглото.

3. Лечение на остеохондроза и интервертебрална херния.

По време на бременност лечението на тези заболявания е изключително трудно. Те се различават в хроничния курс и употребата на лекарства, които могат да причинят непоправима вреда на бебето.

В обикновения живот, остеохондрозата се лекува с противовъзпалителни деконгестанти. Също така е показано дългият прием на хондропротектори - специални съединения, предназначени да забавят разрушаването на хрущялния и лигаментния механизъм на гръбначния стълб. Курсът на лечение включва комплекс от терапевтични физически упражнения и физиотерапия, масаж на проблемната област.

Всички лекарства се избират индивидуално. Често лекарите трябва да комбинират лекарства, за да постигнат положителна динамика.

Тактиката на лечение на междузвездната херния е подобна на правилата за лечение на пациенти с остеохондроза. В тежки случаи се препоръчва хирургична намеса, за да се отстрани образуването.

Всички тези средства, масаж и някои елементи на ЛЗ са забранени по време на бременност. Хирургическите интервенции на херния се извършват, когато очакваната полза за майката е по-висока от заплахата за бъдещето на бебето.

Ето защо, ако възникне рецидив, първо трябва да се свържете с гинеколога, за да изключите пиелонефрит и гинекологични проблеми. И тогава отидете на опитен невропатолог или неврохирург, специализирана в заболявания на гръбначния стълб.

Гърбът боли по време на бременност. предотвратяване

Ще простя проблема, а след това ще го лекувам по-късно. Ето защо, когато се регистрирате с консултация за жени нужно:

1. Планиране на радостно събитие, подложено на цялостен преглед.

2. Да кажете на гинеколога честно за вашите хронични заболявания. И също така разкажете за здравословните проблеми, с които се сблъскате преди бременност или предишна бременност.

3. Ако има хронични заболявания на бъбреците и пикочните и мускулно-скелетните системи, свържете се с специалист за съвет относно поведението по време на бременност.

4. • Следвайте всички инструкции на акушер-гинеколог - вземете всички необходими тестове, ултразвук, спазвайте графика на посещенията на лекаря, теглото на монитора.

5. • Носете удобни дрехи и обувки.

6. • В случай на изостряне на патологичните процеси, не се ангажирайте със самолечение. Адрес на профила доктора.

Физиологичната болка в гърба по време на бременността ще помогне за облекчаване следните препоръки:

1. • Обувки с ниски токчета. Нарастващ корем и тежест, и така дава натоварване на гърба, а обувките модел също допълнително го увеличава. В допълнение, високата пета е рядко стабилна.

2. Гледайте за захранване. Не слушайте баби и не яжте за двама. Има физиологични норми за увеличаване на теглото по време на бременност. Преяждане, увеличавате натоварването на краката, задните мускули и гръбначния стълб.

3. Не сядайте и не лъжете дълго време в една поза. Изключението е заплахата от спонтанен аборт. В този случай почивката в леглото е най-добрият избор.

4. • Трудови подвизи с повдигащи тежести - това не е за вас. Носете дете и оставете чантите с храна за съпруга ви.

5. • Ако е възможно, почакайте през деня. Легнете за 20 минути, а гърбът ви ще бъде благодарен.

6. • Разговаряйте с Вашия лекар - препоръчваме ви да се състоят от упражнения, които да укрепват мускулите на гърба и да облекчат товара от гръбначния стълб.

7. • Ако ви е удобно и необходимо, започнете да носите превръзката за кратко време. Този широк колан ще облекчи напрежението от лумбалния гръбнак.

Бременността не е най-приятният период в живота на жената. Но всички проблеми изчезват, а най-важното остава карапушката. Той се нуждае от здрава майка. И е във ваша сила да се уверите, че болката в гърба по време на бременност не разваля радостта ви от срещата с детето ви и не подкопава вашето здраве.

Share:
Comments