Амулет на кукли - със собствени ръце (майсторски клас). как

В старите времена куклата не само за декориране на домове и детски игри. Те бяха мощни талисмани, отблъскващи злото око, защитавайки семейството и уюта в къщата. Кукли играе огромна роля в живота на нашите предци. Кукли са направени за всяко важно събитие в живота на човека, например раждането на дете или сватба. И в чест на големите празници. Амулети са направени, за да предпазят къщата и всички жители, за да привлекат просперитет, здраве, любов, благополучие.

Славянски амулети на кукли

За момент си представете ежедневието на нашите предци - без смартфони, телефони, коли, телевизори, домакински уреди, интернет и дори електроенергия. По това време животът на хората се въртеше около естествения цикъл. Хората живеели заедно с природата и климатичните условия. Те бяха много по-близо до природата и магията, отколкото сега. За всяко важно събитие, като събиране на реколтата, срещи на пролетта, лятното слънцестоене, бяха защитени подходящи кукли. Всяка кукла имаше своя собствена цел - някои бяха изгорени за ритуала на пречистването, други бяха пълни с зърна, за да привлекат богатство в къщата. Те бяха изработени от тъкан, слама или глина.

Когато едно бебе е родено в семейството, по необходимост е била направена кукла, за да отклони злобното око, развала, завистта и черна магия от бебето. В случай на сватба се правят специални кукли, които се наричат ​​неразделни. Охраняваха новото семейство със завист, кавги и зли очи, което спомогна за укрепването на съюза. Nerazluchniki, направени от едно парче плат, с една обща дръжка, откъдето идва и името - "инсепъри". Две кукли бяха едно цяло, една съдба. При раждането на бебето се пришива примка към куклите на неженените. На празниците за кукли уши красиви дрехи. Те трябваше да бъдат защитени до края на живота си. Нашите предци имаха силни съюзи. Кой знае, може би част от тайната се крие точно в очарованието на адските?

Защита на кукли - правила за производство

Защитата на кукли винаги се прави с чисто, снежнобяло лице, без изображение на очи, нос и вежди. Бял цвят служи като олицетворение на духовността и чистотата на мислите. Нечистият дух не можеше да влезе в куклата без лице, не можеше да бъде очарован. По време на производството на такива кукли не е било разрешено да използват ножици, игли или други остри предмети. Имаше убеждението, че пронизване на кукла може да навреди на здравето на собственика му. Иглите бяха позволени само в процеса на приспособяване, когато куклата вече беше готова.

Защитата на кукли се извършва само от жени. В къщата, където е изработена куклата, дори и присъствието на човек не е позволено. Малките момчета също били забранени да гледат процеса на изработване на амулета. Само жени бяха талисмани. Смята се, че само женската енергия е в състояние да дари куклата с всички необходими свойства. Когато момичетата шият кукли, пеят песни, се шегуват и се веселят. С лошо настроение да направи амулета, никой не го взе.

Най-важното в създаването на амулет не е технологията, а енергията, която се поставя в кукла. Жените правеха кукли само на хора, които наистина бяха обичани и искаха да се защитят, а след това такъв чар беше изпълнен с магическа сила.

Nerazluchniki - курабийки самозащита (майсторски клас)

Nerazluchniki помагат на брачния съюз да стане силен и неразрушим, да пази любовта и просперитета, да избяга от неприятностите и неприятностите на двойката. Такъв чар може да се направи преди и след сватбата. Основното нещо е да го направите с любов. Ако куклата ви е малко изкривена или не толкова красива, колкото картината - не се притеснявайте. За да може амулетът наистина да работи, какавите трябва да са направени от едно неразрушено парче бяло вещество и да са закрепени с червена нишка. Докато куклите не са готови, нишката не може да бъде прекъсната. Когато ще шиете декорации и дрехи, можете да отрежете нишка.

За да направим куклата самозащита (и това ще помогне на нашия малък майсторски клас), се нуждаем от парче бяла квадратна кърпа, плетеница от червена нишка и памучна вата. Можете да украсите дрехите си според вашите предпочитания.

Сгъваме тъканта наполовина, сложим фолиото на масата. Визуално разделяме въпроса на две части, отляво ще има фигура на човек, вдясно - жена. Приблизително в центъра на лявата част, в областта на тъканната гънка, се обърнете към съпруга. Вземаме парче памучна вата и я завъртаме около главата дори и няколко пъти. Правим три възела и, без да откъсваме нишката, се движим по-нататък.

Вземете най-горната част от тъканта, която е близо до главата, и направете писалка. Поставете ръката си в малък флагел и я увийте плътно с конец. Когато дръжката е готова, свържете три възела и го завържете на мястото, където ще бъде слабината.

Визуално разделете тъканта на краката на фигурата на човека, след това направете първия крак, точно както направихте ръката. Обвиваме втория крак, областта на слабините и корема.

След това фиксираме нишката на талията за три възела и правим кръста на гърдите амулета, който обвиваме гърдите три пъти. Правим маркировка с конец в областта на общата дръжка, след което прекрасно я увийте с нишка. Отново се свързваме с три възела. Половината от амулета е готов.

Сега пристъпи към главата на жена. Отново вземем памучна вата, я сложихме в кърпа и я увихме около нишката. След това правим писалка за жената и я прикрепяме към три възела. Прегъваме конеца около гърдите на жената три пъти, създавайки защитен кръст. След това оформяме линията на тънката ни кръста.

Сега амулета е готов, нишката може да бъде отрязана. Ако желаете, какавите могат да бъдат облечени и декорирани. Но традиционният амулет е готов.

Както виждате, за да направите куклата самозащита, човек не се нуждае от специални умения или усилия. Само любов и положителна енергия.

Славянски амулети на кукли — виды и предназначение

Славянски амулети на кукли славились своим разнообразием. У наших предков были куклы на все случаи жизни и большие праздники. Расскажем о самых популярных из них.

Всяка господарка имаше в къщата си кукла, колан, направен от собствените й ръце. Коляда е направена до 25 декември - деня на зимното слънцестоене. Славяните много ценени този празник. Те весело празнуваха Коляда с песни, танци и вкусни ястия. Смята се, че куклата на куклата ще предпази къщата от злото око, болести, нещастия и липса на пари за една година. Ето защо почти всяка къща има свой собствен карол на карола. Куклата символизира любовта и топлината във всяко отношение, служи като надежден талисман от зло магии. Куклата беше облечена в красиви рокли, а на колана бяха прикрепени малки торбички от сол и зърно. За колан Коляда сложи метла, за да отблъсне злия дух от прага.

Друг важен защитник беше кукла кукла. Тя е направена от слама. Кукувицата е направена за специална церемония - посвещението на момиче на момиче. Всички момичета, които са навършили 12-годишна възраст, преминаха тази церемония в навечерието на Троицата. Те готвят кукли от слама, обличат ги в красиви тоалети и си тръгват с приятелите си в гората. Там те запалиха огън, се забавляваха и размениха кукли. В края на празниците куките бяха хвърлени в огъня. Това символизира началото на девойката и възрастта. Хвърляйки кукла в огъня, всяко момиче направи желание. Осъществяването на една кукла, всеки клевеше проблема й или заболяване, а след това да изгори и да се отърве от нея завинаги.

Всяка къща на нашите предци имаше капан за кукли за мечти. Славяните много почитаха съня и другия свят. Смята се, че по време на сън душата отива на път за отвъдния живот. Куклата служи като пазач, пазила спалното помещение от злите сили. Отнела злото око и безсънието от къщата, охранявайки тихия сън на собствениците си. Капанът е направен от клони и нишки. Нейната поза, това е като "уловени мечтите", оттук и името. Украсена с панделки и цветни конци. Обикновено охраната беше приготвена през пролетта, като на всеки няколко години се сменя куклата. Охраната беше окачена на главата на леглото. Капанът е направен от зелени, червени и жълти нишки.

У каждой женщины был свой могущественный оберег — кукла Макошь. Эта традиция уходит корнями еще в древнее язычество. Богиня Макошь была покровительницей женщин, семьи, плодородия и домашнего очага. Также она считалась богиней судьбы. Такая кукла была очень сильным оберегом. Ее было принято прятать от чужих глаз, чтобы оберег не потерял свою силу. Когда женщина не могла зачать ребенка, или найти себе достойную пару, она просила помощи у богини Макоши. Куклу делали из ткани, одевали в красивые наряды. По традиции, у куклы должны быть распущены волосы. В прическу вплетали венок из ленточек и цветов. На левую руку оберега вешали маленькое веретено. Этот оберег считался исконно женским. Славянски амулети на кукли служили надежными защитниками от злых сил, невезений и порчи.

Куклата е защитена от кърпа за детето

Куклата е била защитена от тъканта е важен атрибут във всяко семейство, където чакаха бебето да се появи. Този амулет се наричаше кукла. Гардът беше подготвен няколко месеца преди раждането, така че раждането беше успешно и бебето се роди здраво. Всяка майка е направила блясък за детето си сама. Останалата част от семейството не може да погледне в процеса на създаване на кукли. Пеленчек не трябваше да бъде приет като подарък, защото малките деца са много податливи на завист и отрицателна енергия. Преди кръщението на бебето, подметката беше поставена под възглавницата му, така че да може да си вземе зли очи, болести, зло око, защитавайки бебето. Пазачът на кукла от плат служи за беззащитно малко дете с щит срещу отрицателна енергия. След като детето бе кръстено, наметката се държеше като талисман на случаен принцип.

Как да си направим кукла

Ако не знаете как да направите кукла пазач, прочетете нататък. Шалът е изработен от дреха, носена от майката, което е много важно. Това е енергията на майката, която ще предпази бебето. Тъканта се навива в малък пашкул и се увива в синьо или червено панделка три пъти. Пазачът е поставен под възглавницата на жената при раждане, за да улесни раждането. Знаейки как да направиш една кукла охрана, можеш да направиш пелена за бебето си.

Share:
Comments