5 години брачен живот: кризата се промъкна незабелязано

Рано или късно, почти всяко семейство е изправено пред факта, че възниква известно напрежение в отношенията между съпрузи, което понякога води до развод.

Съществува определен модел, свързан с години на живот заедно. Кризата обикновено се случва както в една година, а след 3, 5, 7, 13, 25 години. Всеки път има нови определени фактори, въпреки че има някои общи модели.

Първите признаци на кризата на семейните отношения

Техният външен вид предполага, че има признаци за предстояща криза. Ето защо е важно да знаем колкото е възможно повече за тях.

- Постоянно има конфликти, извинение, за което може да се случи нещо малко. В същото време всяка страна не обръща внимание на аргументите на другата страна, а се опитва да изрази своето мнение.

- Агресивното поведение става все по-характерно и дори се свежда до нападение.

- Интимността става все по-рядко.

- Зависимостта засяга поведението на съпрузите. Те спират да гледат външния си вид и поведение, особено у дома.

- Всеки навлиза в грижите си, особено след раждането на децата си и все по-рядко успяват да вземат общи решения.

- Работохолията също така не насърчава сближаването на семейството.

Разбира се, всяка кризисна година има свои собствени особености, те засягат и петгодишното пребиваване.

Точката на поврат

След пет години настъпи такъв момент, който или ще установи отношения, или ще задълбочи вече обтегнатите отношения. Тогава следващата криза или разводът е точно зад ъгъла.

- Много често по това време детето се ражда и расте в семейството. Това радостно събитие често засяга влошаването на финансовото положение и води до постоянно разрешаване на различни проблеми. Например, трябва да организирате дете в детска градина.

- Обикновено много проблеми, свързани с грижата за бебето и къщата, са повече за съпругата и това се отразява на разстоянието и известно недоволство от себе си или от съпруга ви.

- Съпругът прекарва все повече време на работа и има други интереси, хобита. Въпреки че в момента е необходимо да се обърне повече внимание на домакинските задължения и техните роднини.

- Всеки ден рутината все повече и повече гадно и започва да засегне обичайната умора от работа и постоянни проблеми, които, изглежда, няма край.

В момента е важно да обърнем обстановката, да се опитаме да направим всичко, за да може едно достатъчно младо семейство не само да оцелее, но и да живее в пълна хармония в продължение на много години.

Начини за преодоляване на кризата на семейните отношения 5 години

Възможно ли е бързо да се преодолее кризата, възникнала през петата година от брака? Много психолози и учени смятат, че това е съвсем реалистично.

- Най-важното нещо, което трябва да направите, е да започнете да общувате отново и да говорите помежду си. Необходимо е не само да се слушат, но и да се намерят общи интереси.

- Важно е да се научиш да прощаваш, а не няколко дни в последствие да се гмурваш за дреболии. По-добре е да поискате незабавно време да се успокоите.

- Грижата за детето трябва да бъде равномерно разпределена помежду си. Ако е възможно, можете да наемете бавачка или да помолите баба си да седне с внука или внучката си.

- В свободното си време можете да отидете на кино заедно или да плувате в басейна. Уроците по танци в бални зали могат да въведат нов поток в отношенията.

- Нищо ужасно няма да се случи, ако двойката прекарва почивката си с приятелите си, отива в морето или риба. Всеки трябва да има свое лично пространство. Човек може да прочете една любима книга, а друга може да играе на компютър.

Разбира се, някои предпочитат да потърсят помощ от психолог. Важно е само да запомните, че на първо място всичко ще зависи от самия него. Трябва да се научим да слушаме повече на нашия партньор и да правим компромиси.

Всяка криза на отношенията не е присъда. Важно е да го преодолеете по-бързо, след това в семейния живот отново се появяват ярки ръбове и ще се премести на ново ниво. Важно е да се отървете от негативните и да съставите за себе си всички необходими изводи, за да се опитате да избегнете повторение на такава ситуация.

Share:
Comments