Знаеш ли какво се случва с теб в сън?

Какво е сън? Един от естествените физиологични процеси на човешкото тяло, когато мозъчната активност е минимална, и реакцията на околните стимули се понижава. Сънят в много отношения е загадъчен, тайната на мечтите не е напълно разкрита. Но можем да знаем какво става с нас, когато спим и каква е причината за това, което се случва.

Температурни условия

По време на сън от вечер до ранна сутрин температурата на тялото на човек спада средно с една степен. Причината е намаляването на метаболизма. Но по време на събуждане (около час) тялото започва да се затопля, подготвяйки се за периода на будност.

Ежедневият режим на температурните колебания е възможен само при стабилна дневна рутина, когато сънът редовно се заменя с будност. Намаляването на температурата на тялото по време на сън се обяснява с нощното омагьосване и усещането за студ при много ранно покачване.

Движение глаз

Следващото невероятно нещо, което се случва на човек в съня, е движението под затворените клепачи на очите на съня. Ако вдигнете клепачите си, ще видите колко бързо човекът премества очните топки. Въпреки това, има движение само във фазата на бърз сън, по време на най-голямата дейност на мозъка. Учените предполагат, че в такъв момент хората виждат мечти.

Слух и обоняние

Смята се, че в съня човек може да чуе звуци. Според последните изследвания, шумът се възприема не само силно, способен да прекъсва съня, но и обикновена реч. Мозъкът не спира обработването на информация.

Невероятни неща се случват с миризма - то просто се изключва, ако сънят е дълбок! Това е причината за отравяне с въглероден окис в сън по време на пожар, защото в състояние на будност е невъзможно да не се усеща миризмата на изгаряне.

Мозъкът не спи

Дейността на мозъка не спира дори в сън! За интензивна работа, мозъкът прекарва по-голямата част от енергията на тялото, обработвайки информацията, събрана на ден. Денонощната работа на тялото обяснява фактите за получаване на отговори на много въпроси, които не дават на човека спокойствие през деня.

Експериментално е доказано такова невероятно нещо като бързото разрешаване на редица логически задачи от субекти, които са спали 12 часа за разлика от тези, които са спали по-малко или изобщо не са спили.

Изолация на течности

По време на съня освобождаването на влага от тялото е значително намалено. Всеки знае усещането за сушене в устата в момента на събуждане. в слюнката на съня не се разпределя. Същото се случва и със сълзите - сънът забавя екскрецията им. Сутрин или след сънливост в деня има желание да си разтривате очите.

Мускулна парализа

Във фазата на бързия сън развълнуван мозък демонстрира невероятни неща - такива колоритни мечти. По това време мускулите на леглото са напълно спокойни, може да се каже, почти парализирани. Ако в такъв момент мечта се прекъсне, човек дори не може да се движи.

Въпреки почти пълната парализа, в сигнала от мозъка няколко пъти през нощта мускулите влизат в тон за промяна на позата и по-добро снабдяване на тъканите с кислород. Природата на познатите до много конвулсивни контракции на мускулите в съновидения учен все още не е известна.

В съня си има много невероятни неща, например, ерекция при мъже, които имат проблеми със силата, е пряко свързана с психогенната природа на разстройството и хроничната липса на сън може напълно да превърне човека в невалиден.

Share:
Comments