Злоупотребата с мляко може да доведе до ранна смърт

Според шведските учени дневният прием на мляко от възрастни може да доведе до различни сърдечносъдови заболявания и ранна смърт.

Целта на изследването е да установи връзката между лактозата и галактозата в човешкото тяло. В продължение на 20 години експертите, наблюдавани в експериментална група от доброволци, включващи повече от 100 хиляди души, които активно консумират мляко.

Оказало се, че хората, които пиеха повече от 3 чаши мляко през деня, имаха значително по-голяма вероятност да имат сърдечни и съдови проблеми и също така имали повишен риск от преждевременна смърт.

Причината за този ефект на млякото върху здравето е високото съдържание на мазнини, което в резултат отрича цялото предимство на този продукт, което се състои в наличието на калций и витамин D.

За любителите на млякото, лекарите съветват да използват опцията си без мазнини или други видове млечни продукти (кисело мляко, кефир и др.). В този случай рискът от внезапна смърт намалява и ползите за здравето от мляко се увеличават значително.

Share:
Comments