Животинската мазнина провокира рак

Австралийски учени откриха нова собственост на "лошия" холестерол. Ако по-рано този тип холестерол е свързан с развитието на сърдечни и съдови заболявания, днес е открита неговата пряка връзка с развитието на рак.

По време на проучването учените установиха, че "лошият" холестерол играе ключова роля в разпространението на раковите клетки в тялото - метастази. Той контролира състоянието на малки кораби в тялото. На повърхността на такива съдове има лепкави протеини, наречени "интегрини". На тях и раковите клетки са прикрепени, които са отделени от тумора.

В същото време, при високо ниво на "добър" холестерол, интегрините не се покриват, няма сцепление, а мутиралите клетки не могат да получат опора в тялото. Ето защо контролът на холестерола - "добър" и "лош" - е толкова важен за запазването на човешкия живот.

Холестеролът изпълнява редица ключови функции, предимно формирането на хормони и поддържането на клетъчния баланс. В нашето тяло тя се движи в състава на липопротеиновите молекули. Такава молекула се състои предимно от мазнини и протеини.

Въпреки това, какъв вид мазнина е част от тази молекула, определя дали тя ще се възползва или да навреди на тялото. Ако има липиди от животински произход, се образува "лош" LDL холестерол. Ако съставът на липиди от растителен произход - "добър" HDL.

Качеството на холестерола в тялото ни е пряко повлияно от храненето. "Лошият холестерол" започва да се формира, ако в нашата диета има мазнини от животински произход. Те се съхраняват в изобилие не само в бързо хранене, но и са в основата на традиционната руска храна: червено месо, колбаси. Максималното количество "лош" холестерол се синтезира в организма при консумация на масло - маслен концентрат, мляко с висок процент мазнини, всички други мастни млечни продукти.

Излишъкът от "лош" холестерол в тялото на средния руски се натрупва, дори и да избягва продуктите на бързо хранене. Въпреки нарастването на броя на ресторантите за бързо хранене, потреблението на такива продукти в Русия все още е далеч по отношение на обемите от американски и европейски. Фондът за заболявания се попълва именно поради погрешното схващане за това какво трябва да бъде ежедневната храна вкъщи: в Русия тя се основава на свръх консумацията на животински мазнини, по-специално на ежедневната консумация на мастни млечни продукти и червено месо.

В същото време има очевиден недостиг на растителни мазнини в храната, както и зеленчуци и плодове, съдържащи диетични фибри, необходими за очистване на тялото.

Гаранцията за здравето на съвременния руски език сега е разбиране за основните принципи на храненето в ежедневието: намаляване на консумацията на животински мазнини, редовна консумация на растителни мазнини и риба - техният състав е фундаментално различен от "месото" и "млечните продукти". Също така, пирамидата на правилното хранене трябва да се основава на зеленчуци, плодове, ядки и пълнозърнести храни.

Share:
Comments