Живот, подчинен на биоритми. слушайте биологичния часовник.

Всички живи същества, включително хората, са подложени на влиянието на биологичните ритми. Не можем да бъдем непрекъснато в тон, всички процеси в тялото ни се забавят, след това се активират и всичко това върви според нашия вътрешен биологичен часовник.

Изследването на биоритмите се занимава с хронобиология ("хроно" - време, "биос" - живот). Знанията в тази област помагат да се разпределят правилно времето, да се установи правилната диета, да се сънят, да се съберат най-добрите часове за психическа и трудова дейност. Нашият организъм започва да се събужда още в 4 часа. По това време центровете на дишане са развълнувани. До 5-6 часа, метаболизмът "се включва", кръвното налягане се увеличава. На 7-8 часа - времето за увеличаване на сърдечната честота.

От 7 до 9 часа достига максималната активност на стомашно-чревния тракт. Това е оптималното време за закуска, защото храната в този момент е добре погълната и не се съхранява в тялото като мазнина.

На 9 часа "на височина" има краткотрайна памет, която насърчава интелектуалната дейност. В интервала от 10 до 12, кръвообращението в тялото се увеличава, мозъкът се снабдява с кръв и е време за максимална ефективност.

От 12 до 13 тялото започва да се чувства гладно, кръвта се влива в стомаха и умствената дейност намалява. До 14 часа настъпва рецесията, има сънливост, умора, температурата на тялото пада. В този момент тялото е най-малко чувствително към болка. До 16 часа работен капацитет се възстановява.

Интервалът между 17 и 18 часа се смята за идеален за спорт, тъй като тогава човек има добра координация на движенията и добра реакция. До 20:00 часа, кръвното налягане и телесната температура намаляват, метаболизмът се забавя.

От 21 часа тялото започва да се подготвя за леглото, като постепенно увеличава количеството мелатонин, хормона на съня и релаксацията. От 22 до 4 часа клетките в тялото се обновяват, нервната система почива. Ето защо, липсата на сън в този интервал прави човек по-малко устойчив на стрес към слабите.

Също така учените установили, че човешкото тяло е предмет на 3 основни биоритми: физически, емоционален, интелектуален.

Физическият биоритм засяга издръжливостта, силата, координацията, скоростта на реакцията, общото физическо състояние, нивото на имунитета. Периодът е 23 дни. Американски изследователи са доказали, че са свързани с дейността на нервната система. През първата половина на цикъла човекът е весел и силен, през втората половина всички негови индекси са намалени. Но най-опасните са първият и единадесетият ден от цикъла. Тогава има нещастни случаи, различни падания, наранявания, напомнящи се за болести. Специалистите съветват да се избягват операции, ваксинации през втората половина на цикъла, т.е. възстановяването на организма ще продължи по-бавно.

Емоционалният цикъл засяга творчеството, любовта, чувствителността. Продължителността му е 28 дни. През първите 14 дни от този цикъл човек често е весел и оптимистичен, творческите творби са добри, вторите 14 дни са по-малко приятелски и отворени, а по време на промяната на тези периоди мнозина се чувстват раздразнителни, стават бързи и агресивни, губят контрол над себе си.

Интелектуалният биоритм влияе върху умствените способности на човека, като неговият период е 33 дни. Някои учени смятат, че този биоритм е свързан със секрецията на щитовидната жлеза. Както и в предишните биоритми, в първите дни от цикъла е повишаването: информацията е лесно разбираем и се смила, задачи се решават веднага, а останалите 16.5 дни мотиви способността намалява. На първия и 17-тия ден от цикъла е по-добре да не поемат сериозни задачи, да отложат важни въпроси за друг път. За да разберете по време на вашите биоритми spada- повдигане, те трябва да се изчислява на базата на датата rozhdeniya.Chelovek живее, подаване на редица биоритмите, и слушане на тялото си, можем да постигнем много и да достигне. Протоколите за слабост също са естествени, така че трябва да обичате и да се грижите за себе си, а не да изчерпвате с мисли за мързел и паразитизъм.

Share:
Comments