Женските гърди трябва да бъдат защитени от детството

Диета, наситена с мазнини в ранните стадии от живота, когато естрогените все още не са произведени, могат да увеличат риска от развитие на рак на гърдата на по-късна възраст, смятат авторите на новото проучване.

Констатациите помагат да се разберат процесите, които осигуряват нормално развитие на гърдите и по-късно могат да повлияят на риска от развитие на рак на гърдата, казва ръководителят на изследването Ръс Ховей, доцент в калифорнийския университет Дейвис.

"Учените отдавна приемат, че циркулиращите естрогени в яйчниците, които са в основата на нормалното развитие на женската репродуктивна система, имат решаващо влияние върху появата на гърдата и нейното развитие. Въпреки това, данните ни показват, че промените в метаболизма, причинени от определена диета, не само могат да доведат до затлъстяване и диабет тип 2, но и да стимулират растежа на гърдите, независимо от ефекта на естрогените. "

Проучвания при мишки показват, че индуцираният от мазнини растеж на гърдата също е увеличил образуването на тумори на гърдата при някои мишки. Учените изключват ролята на естрогени като възможна причина, тъй като растежът на гръдната тъкан се наблюдава не само при женски мишки, но и при мъже, чието естрогенно действие е блокирано.

Резултатите от проучването вероятно ще бъдат полезни за по-добро разбиране на промените в човешката гърда преди пубертета и след менопаузата, когато естрогените са по-малко в тялото.

"Резултатите от това проучване са особено важни, тъй като развитието на гърдата при момичетата е в по-ранна възраст и често в лицето на нарастващата епидемия от детско затлъстяване", казва Ховей.

Share:
Comments