Жените с деца имат 4 пъти по-нисък риск от ранна смърт

Много родители са склонни да казват случайно, че детето отнема твърде много енергия от тях и поради това здравето, но датските експерти от Университета в Орхус са сигурни за обратното - според техните изследвания, децата не само не навредят на баща и майката, но и благоприятно влияят върху продължителността на живота им. В този случай детето оказва особено силно въздействие върху жените.

Според експертите тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол, депресията и много други психични разстройства са основните фактори, които увеличават риска от преждевременна смърт и в същото време най-малко опасни за двойките с деца - но учените отбелязват, че това е само част от проблемите които могат да ограбят детето на родителите си.

В хода на проучването специалистите внимателно проучиха данните за повече от 21 хиляди двойки, които бяха лишени от възможността да имат деца естествено поради здравословни проблеми с един от партньорите и поради това трябваше да прибегнат до ин витро оплождане. Въпреки това само 15210 двойки са успели да направят детето изкуствено. Други 1564 двойки са го направили чрез осиновяване или осиновяване, а останалите останали бездетни.

Когато учените анализираха смъртността сред всички наблюдавани хора, те установили, че жените с поне едно дете са имали 4 пъти по-нисък риск от преждевременна смърт от тези, които не са имали деца.

Професор Есбен Агербо, който ръководи проучването, заяви, че връзката между продължителността на живота на дадено лице и присъствието на дете все още не е напълно разкрита. Но въпреки това съществуването му е очевидно, смята експертът.

Share:
Comments