Zheltushnik - лекарствени свойства и приложение в медицината

Zheltushnik - общо описание

Родът Zheltushnik от семейство Cruciferae включва многогодишни тревисти растения с няколко разклоняващи стъбла, достигащи височина от 60-120 см, с тесни линейни листа и малки жълтеникави цветя, събрани в гъсти съцветия. Времето на цъфтежа на жълтеницата е май-юни. След цъфтежа на растението се появяват плодове под формата на шушулки, узряване до юли. Най-известното използване на жълтеница в културата е медицинска суровина.

Zheltushnik - видове и места на растеж

Иктериката расте в северна, централна Европа и северна, централна Азия. В Русия основните му места за растеж са европейската част, Западен и Източен Сибир и Кавказ. Тя е представена от около 100 вида; за народната медицина са интересни жълтеница сиво и лефкоид, които имат почти идентични лечебни свойства.

Zheltushnik - лечебни свойства

Лечебните свойства на иктериите са известни от дълго време. Той се използва като отхрачващо средство и диуретик, а също и като много ефективен сърдечен и седативен. Жалбата е част от подобен сърдечен агент като кардиоген, благодарение на способността му да успокоява сърдечния ритъм, да изравни пулса и да подобри сърдечната дейност. Тези свойства го правят незаменими при лечението на ангина пекторис, ревматични сърдечни заболявания, хипертония.

Жълтеница - лекарствени форми

Като медицинска суровина се използва иктерична трева, чиято активна форма се въвежда в културата. Тревата се коси по време на периода на цъфтеж и, ако се остави в малки стъбла на полето, се суши в сушилни, след това се съхранява в сухи помещения с добра вентилация. Трябва да знаете, че след шест месеца съхранение лечебните свойства на иктериката са отслабени и след една година те са напълно изгубени.

Zheltushnik - рецепти

За лечение на спад, хронична и остра сърдечна недостатъчност, невроза, безсъние, бронхит, бъбречна недостатъчност, хипертония, аритмия, използвайте водна инфузия на иктерични, за приготвянето на които 0,5 с.л. нарязан билки жълтеница излее чаша вряща вода, настояват 14 дни и филтър. Тази инфузия се взима на 0.5. л. три пъти дневно в продължение на 2 месеца.

За укрепване на сърдечния мускул, подобряване на коронарната циркулация, лечение на коронарна болест на сърцето, ангина пекторис, бронхиална астма и намаляване на кръвното налягане, използвайте алкохолна тинктура от иглика, за приготвянето на която 30 г. натрошена суха трева от иктеричен налейте 250 гр. водка и настояват, периодично разклащане, около 14 дни. Вземете три пъти дневно преди хранене, като разредете 10 капки тинктура в чаша преварена вода. Препоръчва се това лечение да продължи за около 3 месеца.

За да стимулира панкреаса да произвежда инсулин, който по време на разлагането на захар и мазнини осигурява сърцето с храна, се препоръчва да се вземат 0,1 гр. прах от иглика.

За улесняване на състоянието, придружаващо дистрофията на долните крайници, тромбофлебит, варикозни вени и ревматизъм, компреси и триене с употребата на алкохолна тинктура от иктерични са полезни, за чието получаване 0,5 литра водка се смесва с 30 грама. счукана суха трева, половин лимон (вземете и обелете и каша) и 20 гр. зелен прополис. Настоявайте за 14 дни. Изплакването с тази тинктура трябва да бъде направено преди лягане.

Желтушник - противопоказания

Препаратите с иктерични средства не могат да се използват при бременност, атеросклероза, кардиосклероза, ендокардит, остър миокардит, органични промени в кръвоносните съдове и сърцето. Като ги вземате вътре, трябва строго да следвате дозировката, тъй като иктеричното действие има не само лечебни, но и токсични свойства. Преди да започнете да приемате еластични лекарства, винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Предозирането на лекарства може да доведе до аритмии и понижаване на налягането. В този случай трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Коментари

Людмила 06/05/2016 В първата рецепта трябва да коригирате грешката. Ако човек, който е малко запознат с билковото лекарство, ще се опита да използва тази рецепта, тогава той ще бъде разочарован от билковото лекарство завинаги. Ако кипнете половин чаена лъжичка билка с вряща вода и настоявате за 14 дни, цялото съдържание ще се превърне в кисело и ще бъде покрито с мухъл.
Share:
Comments