Защо зъбът боли под печат: причините, първа помощ, дали е

Правилно извършеното запечатване трябва постоянно да освобождава лицето от болезнени усещания, но понякога зъбът продължава да боли дори след няколко месеца.

Нека разгледаме по-подробно защо зъбът е болен под печат и как да се справи с такъв неприятен симптом.

Зъбът под уплътнението боли: основните причини

Най-често болката в зъба възниква поради следните причини:

1. Болката, която настъпва веднага след операцията, се нарича "реактивна болка". Както всяка интервенция, всяка стоматологична процедура е в известен смисъл травма, защото лекарят може да отстрани части от зъба, да почисти кариес, да инжектира лекарства в смолата. Например, след лечение на пулпит при хора, дискомфортът все още може да бъде наблюдаван от дълго време и дори болка след уплътняване. Освен това, дискомфорт може да възникне и когато зъбите са затворени. Като правило, след няколко седмици такъв симптом минава.

2. Неправилно диагностицирана диагноза може да доведе до сериозни усложнения в състоянието. Например, ако лекуващият лекар, вместо пулпит, лекува обикновен кариес и просто запечатва зъба, тогава вероятността за прогресиране на истинската болест е голяма. Освен това е важно да знаете, че в хронична форма, нелекуваният пулпит може да доведе до пълна загуба на зъби.

3. Силното прегряване на запечатания зъб може да причини болка в болката. Този проблем възниква при липса на специално охлаждане, което трябва да се използва при подготовката на зъбите.

Когато твърдите тъкани се прегряват, пациентът развива изгаряне и развива некроза на пулпа, която предизвиква силни усещания за болка. В особено тежки случаи прегряването може да предизвика развитие на пародонтит.

4. Неправилно фиксирана захапка от пълнежа може също така да предизвика болка при шиене. Възможно е такава медицинска недостатъчност да се обясни с факта, че повечето случаи на запечатване се извършват под анестезия (цялата устна кухина на човек е вцепенена), така че пациентът просто не усеща дали нов печат пречи или не с него. Когато човек се прибере вкъщи и започне да говори или да яде, той чувства чувство на дискомфорт и болка в зъба. За щастие този проблем лесно се решава. Просто трябва да се свържете с зъболекар, който ще почисти излишния материал за печат.

5. Полимеризационен стрес. То може да причини съвременни светлинни уплътнения, които в крайна сметка водят до свиване на материали и болка в зъба. Най-често тази патология настъпва, когато технологията за установяване на леки уплътнения не се наблюдава.

Зъбът се нарани под печат: допълнителни причини

Болката в запечатания зъб не винаги се случва. Това е по-скоро изключение, отколкото правило. Болезнените усещания при установяване на запечатване могат да се проявят през първите два дни след процедурата и това се счита за приемливо, но ако болката не премине и продължава да се смущава, е необходимо да се идентифицира източникът на неговото възникване.

Допълнителните причини, поради които човек може да бъде обезпокоен от болка в запечатан зъб, са:

1. Отделна непоносимост към метал, която се съдържа в пълнежния материал. Вследствие на това, човек може да покаже подуване, болка в зъба и зачервяване на венците.

2. Некомпетентността на лекаря и желанието му да спаси може да причини ужасен дискомфорт в запечатания зъб. По този начин човек ще страда от болки при използването на студена, гореща и дори сладка храна.

3. Лошото почистване на кухината на зъба може да доведе до развитие на вторичен кариес и съответно до нови усещания за болка. Важно е да знаете, че пренебрегваните форми на кариес могат да доведат до пълно отстраняване на зъба.

4. Пародонтитът често се превръща в източник на зъб болка под печат. С това заболяване в дълбоките тъкани под зъба възниква възпаление, което не е често съпроводено с инфекция.

При тежки форми на пародонтит, целостта на костната тъкан е нарушена, причинявайки неприятно усещане за "отгледания зъб". Поради това, дори и с леко докосване до болен зъб човек ще започне с ужасна болка. Също така, неприятни симптоми могат да бъдат дадени на ушите, зоната на храмовете и задната част на главата. Това условие изисква незабавно медицинско лечение.

5. Пулпит. Най-често се развива в резултат на нелекуван (пренебрегван) кариес. Това заболяване е придружено от остри пароксизмални болки в зъбите под печат, които обикновено смущават човек през нощта. Пулпитът също може да премине в хронична форма - тогава болката ще се прояви периодично.

6. Цист на зъба. Тя може да се развие доста дълго време (от два месеца до няколко години). Трябва да се знае, че в началните етапи практически не предизвиква болезнени усещания, но в пренебрегвано състояние може да предизвика силна болка. Това заболяване е доста опасно, защото провокира разрушаването на костната тъкан (зъбите и челюстите). Ако не го лекувате, кистата ще причини слабост, мигрена, висока температура и синузит.

С киста, зъб може да се разболее не само по време на хранене, но и в покой. Поради съвременните медицински методи зъболекарите могат да спасят човек от този тумор, като същевременно запазват целостта на зъба.

Зъбът е болен под пълнежа: симптомите

Зъбобол в запечатан зъб може да има този характер:

1. Болка, която се получава при захапване в запечатан зъб. Причината за това може да е възпалено нервно и също така да не се почистват зъбните канали. Някои хора страдат от такава болка, вярвайки, че в крайна сметка ще мине, но това е голяма грешка, защото болезнените състояния могат да доведат до инфекция и тежко възпаление.

2. Болка в областта на болката, която настъпва след лечението. Като правило, тя се усилва след преминаване на анестезия, когато всички рецептори отново стават чувствителни.

3. Остра пулсираща болка може да сигнализира за развитието на инфекциозния процес. Освен това, ако гной се събере под зъба и венците, човекът ще получи неприятна миризма от устата и ще покаже топлината. В тежки случаи бузата в близост до зъба може да се надуе и да се изчерви.

Зъбът под печат боли: какво да правиш или правиш

Зъбобол се счита за един от най-трудните за носене. За да го намалите възможно най-скоро, е необходимо да спазвате следните препоръки:

1. Не яжте твърде студена или твърде гореща храна. Най-добрият вариант е храната при стайна температура.

2. Да се ​​поддържа хигиена на устната кухина поне два пъти на ден.

3. Изплакнете устата със силна супа от лайка или инфузия на мента и градински чай.

4. При силна болка можете да изплакнете болния зъб с разтвор на сода (1 чаена чаша сода в чаша вода).

5. Внимателно следете състоянието на зъба: ако венците около него станат червени, изтръпват или ако има подуване, трябва да се свържете с зъболекаря колкото е възможно по-скоро.

6. Нанесете марля тампон, напоен в тиня на валериана на болен зъб. Това ще помогне за облекчаване на острите болки.

В допълнение към популярните техники с зъбобол може да се управлява с помощта на лекарства (аналгетици). Най-ефективните лекарства от тази фармакологична група са:

• Дентол (гел, който се прилага директно върху болната дъвка или зъб);

• Holisal (гел, който се използва по същия начин като Dentol);

• Нурофен (може да бъде в таблетки или сироп за орално приложение);

• Дексалгин (таблетки).

Съществуват и специални капки зъби, които се наричат: "Капки за зъби". Те помагат бързо да премахнете болката, но преди да ги използвате, препоръчваме да се консултирате с Вашия лекар.

Какво не може да се направи, когато зъбът е болен под печат:

• Не можете да откраднете никакви лекарствени препарати във венците си, тъй като това трябва да се прави само от зъболекаря;

• Невъзможно е да се затопли болен зъб, тъй като такава процедура ще допринесе само за развитието на възпалителния процес и инфекция;

• Не се препоръчва употребата на наркотици за лечение на зъбни болки без предварително съгласие с вашия зъболекар;

• Не можете да опитате сами да извлечете зъба от зъба, дори и да боли болезнено (във всеки случай ще го направите още по-зле);

• Не поставяйте лед върху зъба (това може да доведе до измръзване).

Share:
Comments