Защо започна възпалението на тънките черва? на какъв лекар

Възпалението на тънките черва има медицинско име - ентерит. Самият той, гостоприемникът за ентерит е рядък в човешкото тяло. Изолиран, т.е. без да участва в патологичния процес на други органи на стомашно-чревния тракт, възпалението на тънките черва не се появява почти никога. Случаите, когато е диагностициран в пациентите ентерит "в чиста форма", е казуризъм. Където е по-често срещано сложно увреждане на няколко органа. Черният дроб, дебелото черво и стомаха най-често страдат.

В допълнение, ентеритът не е нито едно заболяване. Тънкото черво е оформено от няколко секции, всеки от които има свое собствено име. Съответно възпалението на всяко отделение има свои специфики, но по-важно, лечението във всеки конкретен случай изисква корекция. Ентеритът е ужасен не само поради симптомите, които "изтръгват" пациента няколко дни от обичайния ритъм, но и усложненията.

За да не се провалят пред тази неприятна болест, трябва да знаете колкото е възможно повече.

Възпаление на тънките черва: причини

Причините за възпаление на тънките черва обикновено са характерни за всяко заболяване на органите на стомашно-чревния тракт.

• Хранителни причини. Говорейки по различен начин, характеристиките на диетата. Ентеритът по хранителни причини е по-често срещан при млади хора, офис служители и други, които нямат възможност да се хранят напълно през деня. Рисковата група включва тези, чиято диета е доминирана от мастни, пушени, пържени храни. В тези случаи възпалението на тънките черва се дължи на системни провали в работата на целия тракт. Според статистиката грешките в храненето стават виновници на ентерит в 75-80% от случаите.

• Хелминтиаза. Заразяването с глазура е по-рядко срещана причина. Основните "нашественици" - ламблия, аскарди и др.

• Инфекциозни лезии. Тя също може да бъде класифицирана като група от хранителни причини, но в този случай източникът на проблема е различен. Използването на нискокачествен или просрочен продукт като храна, човек признава на тялото си много неканени гости. Обикновено това е въпрос на салмонела и шигела. Други агенти са много по-рядко срещани.

• Дисбактериоза. Нарушенията на микрофлората в дебелото черво неизбежно водят до проблеми с тънките черва.

• Автоимунни заболявания. Има, за щастие, рядко и се характеризират с повишена трудност при лечението. Сред автоимунните заболявания се появява болестта на Crohn. Тази патология засяга не само тънките черва: под въздействието на целия храносмилателен тракт, от устната кухина до дебелото черво и аналния отвор. Непосредственият източник на тази група болести е провалът на защитната система на организма, когато погрешно имунитетът започне да атакува здрави клетки.

• Алергични реакции. В по-голямата част от случаите детският ентерит се дължи на алергии. Но възрастните също трябва да издишват с инвестицията рано. Всичко зависи от характеристиките на организма на дадено лице.

• Генетични характеристики. Специфичността на храносмилателната система е наследена: ако едно и дори повече, и двамата родители имаха ензимен дефицит, детето ще получи същите характеристики и същата група вероятни проблеми. И следователно предразположение към ентерит, колит и др.

• Нечувствителност към топлина. Някои хора страдат от топлина по-лоша от останалите. При такива пациенти се наблюдава "летална диария". За такова комично име се крие хиперактивността на тънките черва. В резултат на това възниква верижна реакция, а неуспехът засяга целия храносмилателен тракт.

Тези причини за възпаление на тънките черва се срещат в ежедневната практика на лекаря най-често. Малко по-рядко червата се възпаляват след травмите, хирургическите интервенции.

Възпаление на тънките черва: симптоми

Както беше споменато по-горе, тънките черва се състоят от няколко секции. Въпреки това, странно, симптоматиката е почти винаги една и съща. В медицинската практика има разделение на ентерит в два вида: остър и хроничен. Разликата между тези типове възпаление на тънките черва е интензивността на симптомите: остният ентерит на клиниката е по-ярък.

Характерният комплекс от проявления включва:

• Болка в корема. Локализиране на синдром на болката - пъпа, епигастричен регион. По природа неприятните усещания могат да бъдат зачервени, избухващи, болезнени. Daggerache е много по-рядко срещано. Болките на ясната локализация се откриват само с "чист" ентерит. Ако болките се разпространят, променете позицията си, най-вероятно процесът е иззел съседните области на стомашно-чревния тракт.

• Разтърсване.

• Неприятни усещания. В допълнение към болката, пациентът изпитва чувство на движение, трансфузия в корема.

• Диария. При изолирано възпаление на тънките черва този симптом не се появява. Промените в изпражненията по време на колит не се забелязват на пръв поглед: в изпражненията се откриват мазнини (изпражненията стават лепкави, лошо измити), примеси от слуз. Диарията показва лезия на дебелото черво, жлъчния мехур или панкреаса. Честотата на желанията може да достигне до 15-20 пъти през деня. В системния процес са възможни тенесус - фалшива нужда да се изцедят.

• Слабост, неразположение.

• Повишаване на телесната температура. Цифрите могат да бъдат различни: от 37,5 до 39-40 градуса. Това е страхотна проява, която изисква внимание. Съответно, заедно с хипертермия, има признаци на обща опиянение на тялото: главоболие, замаяност и др.

• Липса на апетит.

• Метеоризъм.

• Вздутие живота.

• Ерупция (с алергичен произход на ентерит).

• Гадене, повръщане, усещане за raspiraniya в епигастралния регион. Това е пряко доказателство, че стомахът също е засегнат.

Продължителността на подобни симптоми на възпаление на тънките черва е 7-10 дни. Не се препоръчва самостоятелно да се реши проблемът: рискът от грешки или неправилно лечение е страхотно. Тогава ентеритът ще премине в хронична форма. В някои случаи не можете да правите без да се обадите на линейка:

• Ако има конвулсии.

• Ако кръвното налягане е спаднало.

• Ако температурата на тялото се е повишила над 39 градуса.

Не се страхувайте или смущавайте да се обадите на линейка.

Възпаление на тънките черва: диагноза

Диагнозата на специални трудности не е така. Преди всичко пациентът трябва да се консултира с гастроентеролог. Специалистът ще възложи необходимите проучвания. В допълнение към тези, които се провеждат в първичната консултация (устно разпитване на пациента за неговите оплаквания, палпиране на корема) специалистът прибягва до следните методи.

• Кръвните тестове са чести. Тя позволява да се открият признаци на възпаление (това е показано от високото ниво на ESR, левкоцити).

• Анализ на изпражненията (coprogram). Необходимо е да се идентифицира ензимният дефицит, да се оцени полезността на чревната функция на храносмилането, инфекциозните лезии.

• Биохимия крови.

В повечето случаи тези изследвания са достатъчни за пълна диагноза на възпаление на тънките черва. Ако лекарят сметне това за необходимо, се предписват други инструментални изследвания.

• EGD. Минимално инвазивно изследване на стомаха и дванадесетопръстника (една от секциите на тънките черва) със сонда.

• Колоноскопия. Позволява Ви да прегледате визуално състоянието на дебелото черво.

• Ендоскопия с капсула. Модерно, но недостъпно, скъпо проучване, което позволява визуална оценка на всички части на тънките черва. Състои се от получаване на специална капсула, която фиксира състоянието на околните тъкани на миниатюрна видеокамера.

Диагнозата на възпалението на тънките черва е относително проста. Но това не означава, че не е нужно да отидете на лекар: да диагностицирате себе си, това е безполезно и опасно упражнение.

Възпаление на тънките черва: лечение

Основата на успешното лечение на възпаление на тънките черва е компетентна диета в система с правилно подбрани лекарства.

Диетата с ентерит трябва да изключва всички мастни, остри, пушени, пържени и прекомерно солени храни. Предпочитат се плодове, зеленчуци, хляб (черно), нискомаслено птиче месо, нискомаслени кисели млечни продукти. Благодарение на това хранене е възможно да се намали тежестта върху засегнатото черво и да се намали продължителността на лечението и рехабилитацията, поне в 1,5. пъти.

Лекарствената терапия има две цели: отстраняването на симптомите и отстраняването на основната причина. За тяхното прилагане се предписват следните лекарства:

• Спазмолитици. Те се използват за облекчаване на спазмите на мускулатурата на червата. Това е спазъм, че пациентът страда от болка. Имената са различни: No-Shpa, Duspatalin и др.

• Аналгетици. Назначава се, когато антиспазмиците не се справят напълно с зададената им задача.

• Имуносупресори. Те се използват при лечението на автоимунни заболявания.

• Анхелминтични лекарства (албендазол и др.). На базата на името на група лекарства, те разрушават паразитите.

• Антибиотици.

• Противовъзпалителни лекарства.

• Сорбенти. "Попийте" токсините, които отрови тялото и ги извадете от тялото.

• Ензими (Creon, Mezim, Pancreatin). Те помагат на тялото да запълни липсата на ензимни вещества и същевременно да намали натоварването на храносмилателния тракт.

• Ветеринарни фондове (Espumizan, Almagel). Помогнете да се освободите от прекомерното генериране на газ.

Ентеритът в чиста форма на практика не се случва. По-често възпалението на тънките черва предполага системно увреждане на цялата GIT от инфекциозен, хранителен или друг произход. Независимо от това, е невъзможно да направите диагноза сама и със сигурност да не предписвате лечението. Това е загуба на време и играе със собственото си здраве. По-разумно е да отидете на консултация с гастроентеролог. Лечението на възпалението на тънките черва трябва да започне възможно най-скоро. Така пациентът ще се предпази от прехода на болестта към хроничния стадий и развитието на усложнения.

Share:
Comments