Защо ушите са сърбеж навътре: диагноза и причини. прости и

Когато има непоносимо желание да се надраска ухото, човек рядко се интересува от произхода на такъв странен феномен.

За повечето, сърбежът е естествена реакция на тялото.

И познавачите на народните хора ще се засрамят в ушите си, без да им е трудно да разкажат за наближаващото време или новини.

Ето защо, често състояние, в което ушите са надраскани вътре, остава без необходимото внимание.

Въпреки това, с появата на постоянна, непоносима сърбеж, проблемът излиза на преден план, привлича вниманието на пациента, отвлича вниманието му от нормалните проблеми и изисква надежден начин да се отървем от неприятно усещане.

Шушчуя уши вътре: причини

Ушите могат да бъдат чути от всяко лице. И това не винаги означава, че има сериозни патологии. Процесът на сърбеж на кожата е сложен механизъм, базиран на специфични сигнали, които, когато се стимулират, захранват нервните рецептори, разположени в горните слоеве на кожата. В този механизъм участват пряко периферните клонове и централната нервна система, които предават командите за отговор, които предизвикват сърбеж. Ухото не е изключение. Той съдържа достатъчен брой рецептори на сърбежа, които, когато се появи благоприятна ситуация, предизвикват желание да се надраска ушите вътре.

Дразненето на рецепторите на нервната кожа може да се появи под въздействието на външни фактори, които имат характер:

• химически;

• термическую;

• Механични.

В такива случаи ушите започват да се сърбят, когато различни дразнещи елементи навлизат в ушния канал. Причините за външно дразнене могат да бъдат както естествени, така и патологични.

Честите дразнещи могат да бъдат:

Сера, Значително образуване на серни секрети в комбинация с пот, мазнини, натрупващи се в ушния канал, предизвикват реакция, придружена от сърбеж. За да се отървете от неприятни усещания лесно, провеждайте своевременни хигиенни процедури в ушите на ушите.

Въпреки това, прекомерният ентусиазъм на много пациенти да почистват ушите си с помощта на груби памучни тампони може да има противоположен, утежняващ ефект. С дълбоко въвеждане на пръчки или други устройства в ухото, сярата се уплътнява, което води до образуването на щепсели.

В такива случаи е доста трудно да се справим самостоятелно с проблема и се изисква помощта на отоларинголог. Лекарят ще проведе стандартна процедура за измиване на ушите, които ще се отърват от задръстванията и желанието да се надраска ухото отвътре.

Липса на сяра, Странно, но с недостатъчно производство на серни утайки, които действат като вид смазване и защита в ухото, възниква и дразнене на кожните рецептори, което се проявява чрез миене на ухото.

Вода, Когато течността навлиза в ушния канал по време на къпане, гмуркане, къпане, има пречка за свободното проникване на звукови вълни и въздух. Такава водна запушалка, която всъщност прави малки колебателни движения в ухото, причинява механично дразнене и сърбеж.

Насекоми и обекти на трети страни, Проблемът с навлизането в ухото на външни предмети често се сблъсква с деца. Чрез невнимание или от любопитство, те вкарват в ушите си различни малки предмети, което предизвиква желанието да се надраскат вътре и дори болка. Но възрастните не са застраховани да получат насекоми в ушния канал. Възможно е да се отървете от неприятното миене в ухото, само след извличането на стимула.

Клещи, Можете да надраскате ушите си вътре, ако имате нараняване на кожата с ухапване на ухо или краста. В същото време има нетърпима сърбеж и усещане за пълзящи под кожата. На кожата можете да наблюдавате следи от ухапвания от паразити.

Гъбична инфекция, Когато се заразяват с гъбична инфекция на фона на пруритус, се наблюдават зачервяване и възпаление. Вътрешното ухо започва да се сърди по-силно, когато водата попадне в нея. Отомикозата, както се наричат ​​гъбични патологии на ушите, се лекуват само с антимикотични лекарства, които лекарят може да вземе, след като идентифицира вида гъбички.

Дерматологична патология, В ушите може да се наблюдава дерматит, екзема и дори псориазис. Такива сериозни заболявания се съпътстват от образуването на везни и папули, които предизвикват сърбеж. Причините за патологиите могат да бъдат химически външни стимули, както и наследствен фактор, проблеми в имунната система, хормоналната система, нервните състояния.

алергените, Можете да надраскате ушите си вътре, ако получите хигиенни продукти в тях под формата на сапун, шампоан, душ гелове. Алергичната реакция може да предизвика протриване, слушалки, възглавници.

Механични щети, Микрокрилата в ушния канал или върху тимпаничната мембрана, в резултат на неточни хигиенни процедури или директни наранявания, причиняват сърбеж.

Но ако ушите са надраскани вътрешно при липса на външни стимули, причината трябва да се търси по-дълбоко. Сърбежът, провокиран от вътрешни патологии, има по-сложни механизми. Зад тази реакция могат да бъдат хормонални, физиологични и неврогенни процеси. Разберете причината за това сърбеж е много по-трудно.

Изтръпването в ушите може да се превърне в симптом на сериозни заболявания под формата на:

Различни видове отит, Възпалението може да бъде всяка кухина на ухото, което причинява болезнени усещания, умора на ушите, общо неразположение, слабост, треска.

Катарални заболявания, При дразнене или подуване на фаринкса, гърлото, патологичния процес на носната кухина може да повлияе на ушите и да причини сърбеж.

Хормонални или метаболитни патологии, което води до дисбаланс в организма. Често ухото може да бъде сърбеж на фона на захарен диабет.

Токсични вещества, произведени в тялото с заболявания на бъбреците, жлъчката или черния дроб. Ушите могат да бъдат изстъргвани отвътре като реакция на отравяне с токсични храни.

алергии, С хранителни, химични, битови алергии под въздействието на хистамина, произвеждан от тялото, има кожен сърбеж, който може да се наблюдава в ушите.

Причината за кардиране на ушите вътре също може да бъде възрастовият фактор. С възрастта се появяват необратими процеси в организма, придружени от дегенеративни промени. Комплексът от хормонални, имунни, физиологични възрастови проблеми може да бъде придружен от идиопатичен сърбеж.

Cheshutsya ушите вътре: диагноза на възможни заболявания

Почти е невъзможно да се справите със сърбежа в ушите си. Необходим е компетентен преглед за идентифициране на провокиращи фактори.

Ако ушите са непоносимо сърбеж навътре, не решавайте проблема с помощта на памучни пъпки или други предмети. Такива методи се влошават, но не решават проблема.

За да разберете причината за сърбежа е необходимо да се обърнете към отоларинголог, Често проблемът със сърбежа се решава от един специалист. Лекарят ще изследва вътрешното състояние на ушните канали с помощта на отоскоп. Ако установите дразнители под формата на сяра, предмети от трети страни, раните на допълнителни изследвания не се изискват и проблемът се решава незабавно с помощта на промивки, лечение на кожата.

Ако се налага подозрителен инфекциозен гъбичен възпалителен процес, флората ще бъде изследвана с помощта на баскозиви от получените материали от ушния канал, гърлото и носа, което ще помогне да се идентифицират патогените и да се избере антимикробна.

Ако има дерматологични прояви на болестта, наличието на кърлежи, лекарят ще изпрати за лечение на дерматолог.

Ако установите други патологии, ще ви е необходима помощта на алерголог, имунолог, ендокринолог или невролог, който на свой ред ще определи набор от диагностични и терапевтични мерки.

Има ситуации, при които пациентът е измъчван чрез кардиране вътре в ушите и диагнозата не разкрива очевидни причини, които могат да предизвикат такава патология. В такива случаи говорете за идиопатичен сърбеж. С безполезното сърбеж в ушите на пациента, изпратено до терапевта, тъй като всякакви патологични реакции в ушите под формата на шум, сърбежът, звъненето може да бъде неврогенен по природа, т.е. причинено от нервни шокове, стрес, депресии, нестабилно психо-емоционално състояние.

Уши вътре: медицински и народни методи за лечение

Нежелателно е да се предприемат независими опити за лечение на сърбеж в ушите преди поставянето на диагнозата.

Дори ако причината за кардиране в ухото навътре е натрупването на сяра или мръсотия, няма да бъде възможно да се реши проблемът с помощта на бране в ушния канал. За да почистите ушните канали, трябва да изпълните външни хигиенни процедури. Измиването със сапун, премахването на тайната и мръсотията от повърхността може да премахне много проблеми.

С интензивно производство на сяра, както и с тежко замърсяване на ушните канали, поради работа в прашни условия, е възможно използвайте популярни съвети:

1. Измийте ушните канали със сода разтвор от 5 грама. сода, разтворена в 100 ml вода. За навлизане в ухото се нанася топъл разтвор, като във всяко ухо се въвеждат 5 капки.

2. Нанесете 6% оцет, който се избърсва през ушните канали, което помага за омекотяването на сярата.

3. Загрейте водороден пероксид в ушните канали, за да смекчите сярата. За същите цели, можете да използвате и растително масло.

4. Растителното масло може да бъде избутано и уловено в ухото на насекоми.

Ако има гъсти серни образувания, ЕНТ може да помогне, като измие ушния канал със специална спринцовка.

При по-сериозни проблеми, при които ушите са надраскани навътре, ще е необходимо да се прибегне до медицинско лечение. Само лекарят може да избере ефективен курс на лечение въз основа на резултатите от предварителните изследвания.

При отомикозата се предписват антимикотични лекарства като Миконазол, Кетоконазол, Леворин, Амфотерицин, които могат да потискат активността на гъбичките. Външното лечение се извършва с мехлеми клотримазол, тербинафин, нафтифин.

За лечение на отит, еризипела е препоръчително да се използват антибактериални средства. Терапията се провежда с капки като Otofa, Otipaksa, Normaksa, Tsipromed, Sofradeksa, както и антибиотици под формата на таблетки Амоксицилин, Ципрофлоксацин, Нетилмицин.

Дерматит, екзема и други дерматологични патологии се лекуват с антихистаминови лекарства Clarisens, Tavegil, Zirtek, Suprastin. Локално използваните кортикостероидни мехлеми, както и измиване с разтвори на резорцин, фурацилин.

При алергични реакции от различен произход се предписват антихистамини, които помагат да се елиминират възпалението, дразненето и сърбежът.

Спазвайки препоръките за хигиенни грижи за ушите, както и превантивни мерки под формата на хавлиени кърпи и спално бельо, избърсване на алкохол с телефонни решения, отказване да носите чужди глави, използване на естествена хипоалергенна козметика и продукти за грижа, можете значително да намалите възможността за кардиране вътре в ушите.

Share:
Comments