Защо се получава изтръпване в ръцете ми? какви заболявания

Много, ако не и всички, поне веднъж в живота си изпитват дискомфорт в ръцете си (ръце, предмишница, рамене), но малцина са обърнали внимание на това проявление.

Обикновено дискомфортът не трае повече от няколко минути, такива нарушения са преходни и са причинени от механични причини.

В същото време, мравучкането в ръцете може да показва много тежки заболявания, заплашващи увреждания или дори смърт.

За да разберете такъв труден проблем и да не пропуснете момента, в който трябва да чуете тревога, трябва да разберете три важни точки:

• Отащо има изтръпване в ръцете ми?

• Кога е дискомфорт в ръцете опасен симптом?

• Как можно помочь себе и допустимо ли самолечение?

Изтръпване в ръцете: причини и симптоми

Кърменето в ръцете (в ръцете, предмишниците, раменете - без значение) се наблюдава дори при здрави хора. Вероятно всеки знае състоянието след дълъг престой в същата не толкова удобна позиция (например след мечта): ръката е "отнесена", "е бръмчене", не само усещане за изтръпване се усеща, изглежда, че иглата пробива иглата. Но това отнема 2-5 минути и се чувства добре отново. След крайника "Прибягва" изтръпването може да се наблюдава до половин час. В този случай няма опасност за здравето и още повече животът не съществува. Проблемът е, че кръвообращението се нарушава и тъй като нервната тъкан е "глупава" (изисква огромно количество кислород и хранителни вещества), тя е първата, която реагира на най-незначителните нарушения на кръвообращението.

Други причини са в патологиите на опорно-двигателния апарат самата ръка или други части на мускулно-скелетната система:

остеохондроза, Подобна симптоматика се осигурява от остеохондрозата на цервикалния или гръбначния гръбнак. Болестта се съпровожда от унищожаване на костни структури на гръбначния стълб. В по-късните етапи нервните корени се нарушават, развива се синдромът на болката. Изтръпването в този случай се наблюдава по-често в предмишниците, ръцете (особено в областта на палеца).

Наранявания на кости, сухожилия, мускулни сълзи и др., Всяка травматична травма на мускулно-скелетната система в областта на ръката е съпроводена с усещане за изтръпване и изтръпване.

Изместване на прешлените, Опасна патология. Има същите прояви като цервикалната остеохондроза. Разликата се състои в тяхната интензивност: когато са изкривени, те са по-силни.

Тунелен синдром, Това е нарушение на нерва с възпалени околните тъкани. Тя може да засегне медианния нерв (разположен в основата на китката отвътре), улнера нерв. Ето защо, локализация на мравучкане - пръстите, китките, предмишницата.

Нарушения на кръвообращението в областта на крайницитей.

Изтръпването в ръцете може да бъде свързано с заболявания на вътрешните органи:

• Отсърдечно заболяване, Като правило, в този случай, изтръпването се локализира в лявата ръка. Това може да включва исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, ангина пекторис.

Тумори на мозъка от различни места.

• Множествена склероза.

Почти никога тези патологии не се съпровождат само от бодежи. Изтръпването в ръцете е един от малкото симптоми, включени в комплекса. При съпътстващи прояви, лекарят може да предположи вероятна причина за неприятности и да развие ефективна диагностична стратегия. Важно е пациентът да слуша внимателно сигналите на тялото си. Какви са проявите на различни заболявания:

• Кръвта на остеохондрозата е придружена не само от изтръпване, но и от скованост на крайниците, болки в шията и / или гръдния кош, симптоми на церебрална циркулация (очни мухи, звънене в ушите, намалена зрителна острота, нарушения на координацията).

• Тунелен синдром — в симптоматический комплекс входят: тянущие боли у основания запястья, онемение пальцев, снижение двигательной активности кисти, локтя. Тунелен синдром — профессиональное заболевание офисных работников, музыкантов.

• Отсърдечно заболяване. Нужно особенно внимательно следить за возможными проявлениями со стороны сердечнососудистой системы. Если помимо покалывания наблюдаются:

А) болка в гръдния кош, остър, издърпващ характер;

B) пулсиращи болки зад гръдната кост, облъчващи до лявото рамо на ножа, ръката (до пръстите);

В) болка в областта на челюстта;

това е пряката основа за спешен призив за линейка. Това може да е тежко състояние, като сърдечен удар и т.н. И всяка една от тези триизмерни симптоми - извинение да бъдете нащрек.

• Множествена склероза характеризуется нарушением координации, изменяется походка человека (она становится шаткой, человеку трудно пройти по прямой линии).

• Тумори на мозъка (доброкачествени и злокачествени). В този случай, изтръпване и дискомфорт са причинени от неврологичен дефицит. Дискомфортът се съпровожда от слабост в крайниците (обикновено нарушенията засягат всичките четири крайника), болезнените главоболия, които не се отстраняват от никакви лекарства. Други фокални симптоми могат да се развият: халюцинации, зрително увреждане, загуба на чувствителност на езика, кожата.

Въпреки очевидната картина на повечето патологии, не е полезно да се направи диагноза, но рискът от грешки все още е голям.

Изтръпване в ръце: диагностика

Предвид впечатляващия списък от възможни причини, диагнозата не е лесна. Първо, трябва да определите кой специалист да се свържете:

• Терапевт - ако има някакво съмнение относно източника на болката, по-добре е да започнете "пътуването" с терапевта. Той ще предложи допълнителен план за действие.

• Хирург.

• Ортопед - третира патологията на мускулно-скелетната система. Ако мравучкането в ръцете е свързано с неправилно функциониране на мускулно-скелетните структури - това е в неговата компетентност.

• Травматолог. Ако дискомфортът е свързан с нараняването, свържете се с лекар по травма.

• Кардиолог. При кардиолога се наблюдават подозрения за патология на сърдечно-съдовата система.

• Невролог. Ако причината за проблема се крие в заболявания на гръбначния стълб или нарушение на нервите на ръцете, помощта на ортопед не е достатъчна. В тази ситуация е необходим интердисциплинарен подход.

• Онколог. В крайни случаи само онколог може да помогне (ако е по-точно невро-онколог).

Диагностичните мерки са различни.

Типичната стратегия на изследването изглежда така:

• Анамнеза. Всеки лекар първо разпитва пациента, пита стандартните въпроси: Какви са оплакванията? Откога сте били там? И това помага на специалиста да получи обща представа за ситуацията, с която се занимава.

• Функционални тестове. Включете проверка на рефлекса на сухожилията (всички известни неврологични малеус), тест за чувствителност (с помощта на малка игла).

• Palpation - за определяне на реакцията на болката, деформация на анатомичните структури (с травма).

• Радиография. Метод за оценка на състоянието на костните структури на ръката (четки и др.). Използва се главно за откриване на ставни патологии, изключване на наранявания. Предлага се и като метод за откриване на остеохондроза.

• MRI / CT диагностика. По своята същност CT е близо до рентгеновото изображение, с изключение на това, че томографията предоставя по-детайлни изображения. ЯМР се използва за откриване на промени от меките тъкани, кръвоносните съдове.

• ЕКГ, ECHO KG. Методи за оценка на сърдечната дейност. Помогнете да определите патологията на органа в ранните етапи.

• Динамометрия. Представлява измерване на силата на сгъстяване на специален апарат. Въз основа на резултатите можем да говорим за нарушения на нервната проводимост или тяхното отсъствие.

Този списък на дейностите в повечето случаи е достатъчен, за да определи източника на проблема. Основната задача на следващия етап е да предпише ефективно и безопасно лечение.

Изтръпване в ръцете: лечение

Лечението на патологиите, засягащи ръцете, се свежда до разрешаването на три основни проблема:

• Отстраняване на възпалението (за отстраняване на нервната компресия).

• Елиминиране на синдрома на болката и неврологични прояви.

Възстановяване на двигателната активност на крайника.

За решаване на тези проблеми се провежда консервативна терапия (в изключителни случаи, хирургично лечение).

• Предписват се противовъзпалителни средства (нестероидни). Кеторол, Нурофен, Брустан и др. Самоподготовката е допустима, но с повишено внимание.

Аналгетиците са предписани за облекчаване на болката: Kolfarit, Maxigan и др.

• Има лекарства, които възстановяват нормалното кръвообращение: Пенлиниум и др.

• В тежки случаи се прибягва до употребата на стероидни лекарства: преднизолон и др.

• Препарати за мускулна релаксация (мускулни релаксанти). Често болката се причинява от спазъм на заобикалящите мускули. Миорелаксантите са предназначени да облекчат спазмите.

Възстановяването на моторната дейност е по-сложен проблем. Това включва пълно или частично обездвижване на крайника, специализирана гимнастика (набор от упражнения зависи от естеството на патологията). Физиотерапията се практикува.

Хирургичното лечение рядко се предписва, като правило, за да се елиминират последствията от наранявания (сложни фрактури, разкъсване на сухожилията и т.н.).

Покалывание в руках — может ли пройти само по себе?

Ако дискомфортът се причинява от патологични причини, изтръпването в самите ръце не може да "премине". Симптомът може да избледнее, за да се почувства по-късно. Ето защо, ако има неприятни усещания в ръцете, без очевидни причини, трябва да се консултирате с лекар. Не е известно как това може да свърши.

По този начин, изтръпването в ръцете на симптома е много често, но не винаги патологично. Въпреки това, ако се появи за пръв път, без видима причина, има смисъл да погледнете по-отблизо здравето си и да се обърнете към специалист.

Share:
Comments