Защо се обажда в ушите ми: причини и диагностика. как да се

Функционалните възможности на слуховия апарат позволяват на човек да различава звуците от различни честоти, тоналности и силата на звука.

Такива дейности се случват абсолютно не забележими, без да предизвикват определени въпроси.

само когато възникне повреда в работата на ухото човек започва да се притеснява и да обръща внимание на възникналия проблем.

Един от най-честите алармени сигнали, изискващ учене и компетентно лечение, звъни в ушите.

Шум в ушите: Причини

Почти всеки знае феномена на звънене в ушите. Който с усмивка на устните си не пита събеседника: - В какво ухо звъни?, познавайки в същото време банални желания. Основата за възникването на такъв комичен ритуал е, че всеки човек може понякога да има кратък пръстен в ушите, който изчезва без помощ или лечение.

Физиологично звънене в ушите

Наистина, има физиологично звънене в ушите, което не трябва да предизвиква особена тревога. Това звънене се нарича преходно и не изисква специална терапия. Краткосрочното звънене има неврологичен характер и преминава само по себе си.

Съществуват и реални причини за появата на краткосрочно звънене в ушите.

Такова състояние може да се появи:

1 Под влиянието на твърде силни звуци, След дълъг престой в шумна стая, слуховият апарат не може бързо да се промени и в ушите и главата може да се усети известно време. Хората със сходни проблеми се сблъскват с професионалната дейност, свързана с намирането в близост до източника на силни звуци. Любителите на силната музика също са склонни да звънят в ушите. Да се ​​отстранят негативните чувства, достатъчно да се отпуснете в тиха среда. Но при редовно повтарящи се силни влияния върху слуховия апарат, са възможни по-сериозни усложнения.

2 В пълна тишина, Най-често човек чува звънене, преди да заспи, когато слуховият апарат е особено чувствителен към звуците на околната среда и работата на органите на собствения му организъм. Такива звуци се считат за нормални и не изискват изпити и дори повече лечение.

Но звънянето в ушите винаги ли е толкова безобидно?

Патологично звънене в ушите

Пинг, преследване на пациенти от дълго време или тормоз с постоянна честота, значително влошава качеството на живот. Това явление се разглежда не само като физиологичен проблем, но и като морален, неврологичен проблем.

Патологичното звънене води до много нервни нарушения, които допълнително изострят патологията. Пациентът, изправен пред звънене в ушите, неволно се фокусира върху проблема, непрекъснато мислейки за неприятни звуци. Това причинява нервност, депресивни, стресови състояния, които на свой ред предизвикват усилване на звънене в ушите.

В допълнение, звъненето в ушите може да бъде придружено и от други негативни симптоми, което значително влошава живота на човек.

На фона на звънене в ушите, може да има признаци на други патологии, които помагат на лекарите да определят истинската причина за заболяването.

Съпътстващите симптоми могат да бъдат патологични признаци под формата на:

• болезнени или натискащи усещания в ухото;

• главоболие;

• замайване;

• припадък;

• гадене и повръщане;

• секрети от ухото;

• тумори на ушите;

• подуване на тъканите около ухото;

• висока температура;

• общо неразположение;

• летаргии.

Доста често, заедно с звънене в ушите, пациентите записват признаци:

• високо налягане;

• стрес и нервни разстройства;

• пулсиращи звуци, синхронни със сърдечната честота.

Защо има такова звънене в ушите?

Такова състояние не се характеризира като независимо заболяване. Патологичното звънене винаги има не-самоподдържаща се природа. Това може да бъде знак за по-сериозни заболявания и последиците от наранявания.

Следователно, механизмът за появата на псевдозвуци е различен във всеки случай.

Основните причини, които задействат този механизъм са:

1 Объективные причины, при которых возникают реальные звуковые колебания, спровоцированные сбоем в работе некоторых органов и систем. Подобные колебания могут распространяться по организму и восприниматься слуховыми рецепторами.

2 Субъективные причины, создающие мнимые звуки. Такой процесс связан с нарушением функции слуховых рецепторов, которые механические колебания трансформируют в нервные сигналы без реального источника звука.

В зависимост от причината, която предизвиква появата на звънене в ушите, патологичните звуци могат да бъдат фиксирани в едно ухо и в двете едновременно.

Болести, свързани с звънене в ушите

Болестите, симптомът на който звъни в ушите, могат условно да се разделят на:

• вътрешни патологии, които причиняват реални звуци;

• заболявания с неврогенен характер, които провокират нарушения на функциите на рецептора.

Процесът на появата на звънене в ушите обаче е толкова сложен, че е възможно да действа като виновник на болестта по едно и също време като взаимосвързаните патологии.

Човек може да различи заболяванията, при които звъненето в ушите се характеризира със симптоми и се проявява най-често.

хипертония, С нарастващ натиск в организма се появяват редица механични, физиологични и неврогенни промени, които причиняват негативни симптоми под формата на главоболие, слабост, мухи на мухи, замаяност, гадене, звънене или шум в ушите. Това състояние се наблюдава при налягания над 140/90. Дългосрочните проблеми с натиска в комбинация с атеросклерозата могат да причинят достатъчно силни тонове и шумове, които могат да доведат до нервно разстройство на пациента.

Хипертонична криза, За разлика от хипертонията, свързана с постепенното увеличаване на налягането, кризата се случва, когато се вдигне рязък скок. В този случай може да има шум и звънене в ушите.

Артериална хипертония, Звъняването в ушите може да бъде свързано с повишено вътречерепно налягане. Обикновено има пулсации и силно главоболие.

Възрастта се променя, С възрастта има естествени промени в слуховия апарат, което може да доведе до загуба на слуха, звънене или шум.

атеросклероза, Когато атеросклеротичните плаки се появяват в кръвоносните съдове, нарушава се кръвообращението, което допринася за появата на турбулентни вихри. Такъв необичаен звук, създаден в тялото, може да улови чувствителен слухов апарат. В такива случаи звъненето се придружава от пулсация, която се чува със стетоскоп.

meteosensitivity, При някои пациенти промените в атмосферните условия, особено налягането, причиняват вазоспазми, спадове на налягането и звънене в ушите.

настинки, При вирусни или бактериални заболявания на горните дихателни пътища възпалителните патологии на ушите се срещат доста често като усложнение. Патологиите на ушите причиняват глухота, болка и звънене.

наранявания, При нараняване на главата, ухото, барабана за ухо, причината за пръстена е комбинация от механични, физиологични и неврогенни фактори.

остеохондроза, С дегенеративно заболяване на ставите, гръбначни дискове, нервни окончания, кръвоносни съдове страдат. Кръвната остеохондроза е тясно свързана с увреждането на мозъчната енергия, което на свой ред създава неврогенен образец с главоболие, замаяност, звънене в ушите.

отосклероза, В същото време заболяването развива костна тъкан в ухото, което води до неизправности в механизма, отговорен за предаването на звуци.

При звънене в ушите могат да се свържат патологии:

• Онкология;

• хормонални нарушения, които се появяват при захарен диабет, проблеми с щитовидната жлеза;

• По-дълбоки проблеми на обмена и имунния характер.

Баротрамата, възникваща в резултат на остри силни звуци или спад на налягането, се обозначава като отделна група.

При силно звънене в ушите се срещат хора, които са били изложени на звукови вълни от експлозии и изстрели. Знакът звъни в ушите и пациентите трябва да слязат дълбоко във водата.

Но корковете в ушите, противно на популярното мнение на пациентите, не могат да причинят звънене в ушите. Наличието на задръствания може да утежни други проблеми с ушите, свързани с звънене.

Звънене в ушите: начини за диагностициране на възможни заболявания

С силно, натрапчиво и постоянно звънене в ушите се изисква задълбочен преглед, който ще помогне да се открият истинските причини за заболяването.

Ангажирани с проблеми при звънене в ушите Отоларинголог, Но може да се наложи да се консултирате с други специалисти: невролог, кардиолог, психотерапевт, ендокринолог.

При първоначалния преглед лекарят се вслушва в оплакванията на пациента и прави преглед на слуховия апарат. При събиране на историята се взема предвид честотата, силата на звука, продължителността, интензивността на звънене, както и съпътстващата симптоматика.

За по-точна диагноза се използва инструментални и лабораторни изследвания, който може да се състои от:

1 отоскоп, по време на който лекарят с помощта на отоскоп - устройство, което ви позволява да изследвате слуховия канал на няколко стъпки, определя промените, които са възникнали.

2 Слушане със стетоскоп, Целевото звънене се определя чрез слушане на зоната близо до ухото. Когато има ритмични звуци, които съвпадат със сърдечните контракции, те говорят за съдови патологии. Ако звуците са по-чести, те предполагат мускулни спазми. При отсъствието на очевидни звуци се говори за субективно звънене, което изисква по-задълбочено изследване.

3 Измервания на кръвното налягане, Еднократното наблюдение на налягането обаче не е много информативно. Той е в състояние да установи моментни кризи или хипертония. За свързването на звънене с хипертония се изисква продължително редовно наблюдение на промените в показанията, което лекарите често препоръчват редовно да извършват хипертония.

4 Audiometrii, което позволява на лекаря да определи диапазона на възприеманата честота на звуците.

5 Рентгенови проучвания, които са необходими за фиксиране на тумори, промени в костите в гръбначния стълб или главата.

Лабораторните кръвни тестове помагат да се идентифицират възпалителните процеси в тялото, както и наличието на аномалии в холестерола и кръвта.

Ултразвукът може да се използва за изследване на съдовите патологии.

Ако причините за звъненето не могат да бъдат идентифицирани, те поемат психогенния характер на патологията. В този случай се изисква консултация с психолог или психотерапевт.

Звънене в ушите: медикаменти и народно лечение

Консервативната терапия се извършва въз основа на диагнозата. Тъй като звъненето в ушите не принадлежи към формата на определена болест, лечението е насочено към елиминиране на причините, които предизвикват неприятни звуци.

При вегетативно-съдова дистония, както и при мигрена, се препоръчва да се наблюдава здравословен режим. Можете да предписвате препарати от групата на витамините, подсилващи лекарства. Не забравяйте да използвате лекарства, които оказват влияние върху церебралната циркулация и неврогенните реакции под формата на Piratsetia, Tsinaresin.

Възпалителните патологии на ушите се лекуват с болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства. Може да се използват антибиотици като Amoxiclav, Flemoxin, както и лекарства, които допринасят за изтичането на течност.

При хипертония, лечението се избира индивидуално, в зависимост от възрастта и свързаните с нея патологии.

Стенозата на шийните съдове е индикация за стент. Тази минимално инвазивна операция спомага за възстановяване на естествения кръвен поток.

В случай на остеохондроза, която засяга цервикалната секция, се избира цял набор от терапевтични мерки, които могат да включват физиотерапия, витаминна терапия, лекарства, които засягат проводимостта на нервните влакна, противовъзпалителни средства и терапия за упражнения и специални препоръки за начина на живот.

Народни пътища

Използването на народни рецепти е възможно след консултация с лекар.

Традиционната медицина за премахване на звъненето в ушите препоръчва използването на:

1 Сок от бреза, изгорял с миньор. Получете получения сок на 3 капки дневно.

2 Заварки укропа, за които се изпиват 3 лъжици суха трева в 0,5 литра вряща вода, като се настоява за термос до два часа. Тинктура се пие преди хранене в половин чаша.

3 Сок от цвекло и червена боровинка, взети в еднакъв обем. Пийте три пъти на ден не повече от една трета чаша.

4 тинктури, варени от масло и прополис, настоянного на спирту. Смешивают масло растительное с прополисом в пропорции 4:1 В ухо на ночь помещают тампон, смоченный в полученной смеси. Терапию проводят две недели.

5 Смеси, варени от сурови настъргани картофи с мед, Полученият състав, поставен в марля, се поставя в ушния канал.

Не забравяйте, че рецепти от традиционната медицина, когато звънят в ушите, помагат да се справят с негативни симптоми или да заглушат неестествени звуци, но не засягат истинската причина за патологията.

Изтръпване в ушите: полезни съвети

Има много интересни препоръки, които помагат да се справите с ушите в ушите. Тези методи се появяват въз основа на дългосрочни наблюдения, както и на собствени и медицински експерименти.

1 При назойливом звоне можно слушать негромкую музыку в наушниках. Такой способ помогает «забить» надоедливые звуки.

2 Звон может быть единственным признаком повышенного давления. Поэтому при появлении звенящих звуков желательно измерять давление. Возможно, приняв лекарство нормализующее давление, получится устранить и звон.

3 Отказаться от приема аспирина, натрийсодержащих медикаментов и продуктов, провоцирующих появление звона.

4 При разрешении доктора применять снотворные препараты, которые позволят организму отдохнуть от назойливого звона.

5 Научиться совмещать активные физические нагрузки с полноценным отдыхом. Звон часто возникает на фоне переутомлений.

6. Използвайте слухови апарати, които могат да бъдат настроени да генерират колебания, които потискат звъненето.

7. Ограничете употребата на кофеинирани и други тонизиращи напитки.

Не оставяйте без надзор досадно и постоянно да звъните в ушите си. По този начин органът може да сигнализира за промени, които изискват медицинска намеса.

Share:
Comments