Защо ръцете се разклащат - възможни причини. разберете защо

Тревожът на ръцете е ритмичното треперене на пръстите и ръцете, което неволно възниква независимо от желанието на човека.

Това се случва, че треперенето е незначително и ръцете треперят неусетно за другите. Но понякога ръцете треперят с голяма амплитуда.

При някои заболявания треморът се увеличава, така че човек да не може да съществува самостоятелно.

Ръце трепере: причини

Причините за разтърсване на ръцете са много, и те са много разнообразни.

Някои от тях причиняват така наречения физиологичен трепет: ръцете треперят под влияние на определен фактор, премахвайки това,

можете да се отървете от треперене. Ето защо е изключително важно да се определи навреме причината за разклащане на ръцете, за да се възстанови благополучието и да се върне към нормален начин на живот.

Разтърсващи ръце - това са триковете на автономната нервна система

Автономната нервна система е отговорна за онези функции на тялото, които не могат да бъдат контролирани от хората. Те включват кръвоснабдяването на тъканите, намаляването на гладките мускули, производството на хормони и т.н. Под неин контрол, образуването на надбъбречни жлези и освобождаването в кръвта на епинефрин - хормон, който е пряката причина за това при екстремни или спешни състояния, както и с голямо физическо усилие треперят и трепери ръце.

Ръцете треперят: лошите навици са виновни

Най-честата причина за физиологичния тремор е вкусовите навици: използването на голямо количество силен чай, кафе, шоколад.

Кофеин увеличава натоварването на съдовете, сърцето, увеличава тона на съдовете не само на сърцето, но и на мозъка.

Има пренасищане, човек изпитва чувство на тревожност, треперещи ръце, състоянието се влошава. Ако често не злоупотребявате с тези продукти в големи количества, можете да избегнете или напълно да се отървете от тези условия.

пушене е също механизъм за задействане на треперенето на ръцете. При запалените пушачи, които често често пият кафе или злоупотребяват с алкохол, ръцете се тресат и предизвикват много проблеми.

Алкохолен тремор, като правило, се развива в напреднали стадии на заболяването. Това се случва най-често сутрин, което се проявява от треперенето на ръцете, главата, багажника. Изчезва, когато пие алкохол. Подобни състояния се наблюдават при синдром на отнемане при хора с наркотична зависимост.

Тежък физически труд, огромни натоварвания, прекомерен статичен и динамичен стрес също кара хората да се ръкуват след такава работа. Плуването, плуването, други видове засилени спортни натоварвания водят до пренатоварване на мускулите и към тези ръце, краката треперят. Но в такива случаи процесът е обратим: тя отнема почивка, за да спре тремора и в бъдеще да намали еднократното физическо усилие.

напрежения, дълбоката депресия, преживяванията (например, преди публични изказвания, изпити) също водят до треперене на ръцете с вълнение. Треморът, чиято причина се превърна в нервно преяждане, преминава само с времето. Вероятно в такива случаи е необходима помощта на психотерапевта и всяка лесна медицинска корекция, ако е така, лекарят решава.

Страничният ефект на лекарствата е една от причините, поради които ръцете се разклащат

Това е много неприятна ситуация: ако употребата на определени лекарства е необходима за някои индикации, но след приемането им пациентът поклаща ръцете, има слабост и други прояви на странични ефекти, те трябва да бъдат отменени.

Когато ръцете треперят, след като са взели лекарството, треморът, който се проявява, докато не се забележи, е с ниска амплитуда.

Ако лекарството бъде отменено, обикновено след известно време всичко се нормализира. Най-често ръцете треперят, когато приемат невролептици (особено във високи дози), антидепресанти, психостимуланти, циметидин, литий.

Всички изброени по-горе причини причиняват физиологичен тремор: ако премахнете ефекта от тези причини, треперенето на ръцете може да спре.

Но има редица заболявания, при които ръцете постоянно треперят. В такива случаи треморът е патологичен и лечението изисква основното заболяване, което причинява тремор.

Ръце трепери - хормонални причини

-Разширена функция на щитовидната жлеза: излишъкът от хормони води до тиреотоксикоза. Ръцете на пациента треперят, клиничните прояви също са раздразнителност, остро изпотяване, сърцебиене, слабост. Това е сериозна патология, която изисква ранно изследване от ендокринолог и дългосрочно лечение в бъдеще със заместваща терапия.

- Разширен диабет: хипогликемията също е съпроводена с остра слабост, изпотяване, сърцебиене, докато ръцете се разклащат и лицето е в състояние на припадък. Често има хипогликемична кома, която изисква спешни мерки. Състоянието се нормализира след приемането на въглехидрати (бонбони, парче захар, бут), което е вид тест за диагностицирането на хипогликемичната кома.

Ръце трепери - Паркинсонов тремор

Характерна особеност е, че ръцете се разклащат в покой.

Когато се опитвате да направите целенасочено движение, трепет в ръцете спира или ръцете треперят по-малко. Треморът при паркинсонизъм е асиметричен.

Ръце трепери - основен тремор (тремор на действие)

Характерно за това, че ръцете се разклащат при извършване на каквито и да било действия, когато човек се опитва да поддържа симетрично определена позиция в двете си ръце.

В този случай ръцете треперят неусетно за другите. При приемането на алкохол укрепва треперенето, което е диференциран знак при установяване на диагнозата.

Разтърсващи ръце - церебеларен (атакатичен) тремор

Това е резултат от синини, мозъчно сътресение или мозъчно сътресение, отравяне с вредни вещества, развита множествена склероза. Ръцете се разклащат с активни, целенасочени движения, амплитудата на треперенето се увеличава, когато целта достигне целта или в статично положение (например с ръце). В покой треморът изчезва.

Ръцете треперят - астерикс

"Разтърсващо" треперене на ръцете - мащабни неправилни и аритмични движения с разперени ръце и задно огъване на ръцете. За първи път е наблюдавана при пациенти с чернодробна енцефалопатия, придружаващи различни цироза на черния дроб.

Разтърсващи ръце - ритмичен миоклонус

Отличителна черта е, че ръцете треперят, когато се движат. В покой ръцете не се разклащат. Амплитудата може да достигне няколко сантиметра. Придружава сериозни заболявания като болестта на Уилсън, множествена склероза, както и различни съдови патологии (например, микроиндустрии), анемия, много патологии на бъбреците или черния дроб.

Поклащане на ръцете: как да се лекувате

В момента заболяванията, при които ръцете треперят, се лекуват по различни начини. Но, както виждаме, тези заболявания са толкова сериозни, че лечението изисква особени усилия, отнема много време и резултатите не винаги оправдават използваните сили и средства. Ако причината за разтърсването на ръцете на някого е лъжата на повърхността и можете да се справите с тях, като премахнете ефекта от причините, трябва да го направите незабавно. В противен случай може да има прогресия на състоянието или по-нататъшно развитие на основното заболяване, поради което ръцете непрекъснато се разклащат, което сериозно ще засегне качеството на живот.

1 При медикаментозно лечение Използват се сериозни медикаменти, които лекарят контролира. В процеса на продължително лечение е необходимо да се повтори в динамиката на биохимичните и общите клинични кръвни тестове, електрокардиограма, за да се избегнат усложненията и нежеланите реакции.

2 Следният метод на лечение - хирургическа интервенция.

Операциите трябва да се извършват в изключителни случаи, когато ръцете се разклащат постоянно, с голяма амплитуда, нарушаващи нормалната жизнена дейност. В този случай човек не може да се самообслужва: измиване, облекло, ядене.

Неврохирурзите изпълняват стереотаксична таламотомия - интервенция на мозъка. Има механично разрушаване на таламусните ядра чрез радиочестота или ултразвук. Показание за това е неефективността на лекарствената терапия. При 80% се облекчава треперенето, но не спира по-нататъшното развитие на усложнения като дизартрия или деменция.

3. Диетична храна.

Тремор на ръцете се увеличава с използването на големи количества кафе, мазнини и въглехидрати. Ето защо, рационалното хранене помага да се отървем от състоянието, при което ръцете се разклащат, много по-бързо.

4. Постенето също успешно се използва с тежък тремор на ръцете. Но без консултации и наблюдение на диетолог, "гладуване" е нежелателно.

5. Апитерапия (лечение с пчели) и хирудотерапия (лечение с медицински пиявици) понякога действат положително. Но в момента те се използват рядко по различни причини.

6. Хидротерапия: душ увеличава кръвообращението, укрепва нервната система. Плуването и прохладният душ могат да се препоръчат като допълнение към основното лечение.

Човек, който разтърсва ръцете, можете да посъветвате следното: не се плашете, че ръцете се тресат; Незабавно проверете и започнете правилното лечение, предписано от специалист.

Може да не е възможно да се излекува напълно треморът, но можете да сведете до минимум тези неприятни симптоми.

Share:
Comments