Защо мъжът има ляво болка? какво мога да направя? как да

Ритъмът на нашия живот не ни позволява да се грижим напълно за нашата храна: бързо хранене, закуски на бягането "току-що стана" стана позната част от човешката диета.

Поради такова безразсъдно отношение към здравето около 80% от хората страдат от патологии на стомашно-чревния тракт.

Това е официална фигура, реалните цифри могат да бъдат дори по-високи.

Една от най-честите прояви на стомашно-чревния тракт е болката в лявата страна.

Неприятните усещания в страната могат да показват относително безвредни състояния или сериозни заболявания.

Как установявате сами източника на проблема и предприемате необходимите действия?

Лявата страна на мъжа боли: причините, първата помощ

Дискомфортът никога не се появява "от нулата". Това е сигнал за неизправност в тялото. Има най-малко 10-15 общи заболявания, които са придружени от болезнени усещания в лявата страна.

Гастрит, Възпаление на стомашната лигавица. Общоприето е, че болката в гастрит е локализирана в средната част на корема. Това не е съвсем вярно. Анатомично стомаха е ориентиран наляво. В допълнение, ако човек е склонен да преяжда, размерът на стомаха се увеличава и пространството, което се заема от тях, става все по-широко. Болезнените усещания се излъчват от лявата страна. Това локализиране на болката не е толкова често срещано, така че трябва да обърнете внимание на съпътстващите симптоми. Рядко болката е единствената проява на гастрит.

Болести на червата, Те заемат "почтено" място сред причините за този вид болка. Това включва значителен брой патологии. Дивертикулит, възпаление на дебелото черво сигмоидното чревни полипи, рак на сигмоида, колит и др разбере Независимо конкретната причина, че ме боли от лявата страна на човек, в този случай, без лекарска намеса е невъзможно. "Чревни" болки са локализирани, като правило, в левия ileal регион (точно над и отляво на пубисната зона), са тъп, болезнен в природата. За щастие, рядко причината за такива болки поставя пряка опасност за живота и здравето. Ако обаче пациентът е навършил 50 години, подозренията за онкология стават напълно оправдани.

метеоризъм, Повишеното образуване на газ води до опъване на чревната стена и коликите. Такива болки се съпровождат от гърчене в корема и обилно изтичане на газове. В допълнение, те се свързват с приема на определена храна. За разлика от заболяванията на червата болката е много по-интензивна, има спазъм.

Панкреатит, Сериозна болест, която носи опасност от живот. Това е възпаление на панкреаса. Болката в по-голямата част от случаите е изключително интензивна (понякога дори "на стената"), описана като рязане, шиене или глупост. Локализирайте точно над и отляво на пъпа, или в цялата лявата страна на корема (може да се увива).

Болести на бъбреците, Най-често срещаният е пиелонефрит. Болката в лявата страна на човек с пиелонефрит е не по-малко интензивна, отколкото при панкреатит. Да се ​​определи точно кой проблем може да се основава само на резултатите от специални проучвания.

Патологии на белите дробове, Pleurisy, пневмония (в долната част на листа) могат да бъдат маскирани за стомашно-чревни заболявания.

Хернизирана отвор, В резултат на херния на диафрагмата, стомахът "изпъква" ​​в гръдната кухина. Това е сравнително рядко.

Инфекциозни заболявания, отравяния с различни вещества, Да се ​​образува характерна чревна симптоматика.

апендицит, Това е изключително рядко, но болката при апендицит може да се отрази в лявата страна. По-често те придружават характерен болезнен синдром в десния ileal регион.

Като се има предвид разнообразието от възможни причини, човек трябва да бъде внимателен при предоставянето на първа помощ (на себе си или на някой друг). Ако болката се появи за първи път, е непоносима или е станала по-остра от преди, самолечението е опасно. В този случай е по-разумно да се обадите на линейка. Първата помощ е да се облекчи състоянието преди докторите да пристигнат. Максимумът, който пациентът може да направи, без да се консултира с експерт, е да вземе антиспазматични средства (No-shpa, Drotaverin, Duspatalin, Spaggan, Baralgin и др.). Не си струва да се изпотява: има риск от "смазване" на клиничната картина и усложняване на живота и от лекаря - от работата му.

Преди пристигането на лекар, се препоръчва да се запази същата позиция (причината е неизвестна, при някои заболявания промяната в положението на тялото предизвиква увеличаване на болката, докато при други е опасно да се промени позицията на тялото).

В други случаи съветът е същият. Необходимо е да се вземат антиспазмици (най-често болката се свързва с спазъм на гладките мускули на органа). В бъдеще заслужава да планирате посещение на лекар за гастроентеролог.

Той боли от лявата страна на човек: как да диагностицира

Да направи диагнозата е прерогатив на лекаря. Самодиагностика - това е като игра на рулетка: можете да получите късмет, може би не (по-често втората).

Диагнозата се основава на:

А) Характерен симптоматичен комплекс.

Б) Резултати от диагностичните мерки.

Задача пациента - ясно да формулират оплакванията си. Вкъщи можете само да познаете какъв е източникът на заболяването. Това може да се направи, като се съблюдават придружаващите я прояви.

• Ако лявата страна боли при човек, докато има: киселини, подуване, повръщане - най-вероятно въпросът е за гастрит. Ако по-рано са били наблюдавани гастрит или особено язва, а след това те са били заменени от внезапна атака на непоносима болка в лявата част на корема, това е извинение за звук на тревога. Така наречените. перфорирана язва. Тази патология изисква незабавно хирургично лечение в болницата.

• Болка, придружена от изпражнения, кръв, слуз или гной, показва проблеми с червата. Това може да бъде безобиден синдром на раздразнените черва ("модерна" болест в наши дни), полипи и колит.

• Ако в допълнение към болката има проблеми с уриниране (болка в процеса или след нея, замъглена урина и т.н.), проблемът е най-вероятно в бъбреците.

По принцип подобен метод за определяне на болестта прилича на познаване на лайка. По-лесно и по-ефективно е да се види лекар и да се тествате.

Какво е включено в тази широка концепция?

1) Събиране на анамнеза. Лекарят разпитва пациента, изяснява естеството на оплакванията, прави снимка на хода на процеса и определя по-нататъшната тактика на диагнозата.

2) Палпация. Състои се от провеждане на функционални тестове (лекарят "усеща" засегнатата област, като се фокусира върху появата на болка).

3) Измерване на телесната температура. Хипертермията често е придружител на храносмилателни заболявания. При панкреатит, повишаването на телесната температура е значимо. Особено показателни са стойностите на измерената температура ректално.

4) Ултразвукова диагностика. Тя позволява да се откриват промени в структурата на орган, да се оцени неговият размер, наличието или отсъствието на формации.

5) Радиография. Използвани по-рядко. По-често - след подобряване на контраста.

6) Ендоскопски изследвания (FGDS, колоноскопия и др.). Ендоскопското изследване е визуален начин за оценка на състоянието на органите. Донякъде неприятно, но резултатът се оправдава със сто процента. В допълнение, ако се открият чужди обекти, е възможно да ги премахнете (полипи) или биопсия (неизвестни неоплазми).

7) Лабораторни тестове на кръв, фекалии, урина. Най-информативни:

• Общ кръвен тест (показва възпалителни процеси, процеси от различен вид).

• Общ анализ на урината (разкрива бъбречни проблеми).

• Анализ на изпражненията (определя ситуацията с стомашно-чревния тракт). В допълнение към копрограмата, се предписва анализ на изпражненията за окултна кръв.

• Биохимичен кръвен тест (лекарят ще се интересува от показателя за панкреатична амилаза).

• Биохимия на урината (също изследвана за амилаза).

• Биохимия на изпражненията (за определяне на концентрацията на панкреатичната еластаза-1).

В комплекс от тези изследвания е достатъчно да се определи с вероятна причина за болка. Според свидетелските показания гастроентерологът може да предпише допълнителни прегледи или да изпрати пациента на друг лекар (в случай на бъбречно заболяване, лекуващият лекар е нефролог, ако има съмнения за белодробен проблем, сезиране се дава на белодрома).

Лявата страна на мъжа боли: лечение и лекарства

Лечението на болката се състои в отстраняването на източника му. Тъй като причините за дискомфорта са много хетерогенни, възможностите за лечение също са разнообразни. Това е въпрос на два вида медицински действия:

• Консервативна терапия.

• Хирургично лечение.

Консервативната терапия (тук също така включва физиотерапия) е да вземете лекарства. Специфичните имена се определят от лекаря. Ако говорим за групи лекарства, обикновено определяме:

spazmolitiki, За облекчаване на спазмите на гладките мускули на органа. Това и вече наречените No-Shpa, Drotaverin и други лекарства. За щастие в момента няма недостиг на наркотици. Фармацевтичният пазар предлага голям брой аналози на много различни цени.

аналгетици, Задайте с повишено внимание, защото много сами по себе си имат странични ефекти от стомашно-чревния тракт. Те се използват за облекчаване на силна болка.

Ензими и антиферменти, Използва се за нормализиране на панкреаса. Сред ензимните препарати: креон, панкреатин, мезим и др., Антифермент: Гордокс и др.

Антиацидни препарати, Те се използват за гастрит с висока киселинност. Намалете концентрацията на киселина: Almagel, Rutatsid, Gastal и др.

Диуретики, При пиелонефрит се използват лекарства, които увеличават скоростта на отделяне на урината от организма и предизвикват временна полиурия.

• С доказан възпалителен произход на това, което лявата страна на мъжа боли, противовъзпалително (препарати, съдържащи аспирин и т.н.).

Физиотерапията се предписва след вземане на курс от лекарства или успоредно с приема им. Подходът към физиотерапията трябва да бъде внимателно, специфичните назначения са определени от лекар-физиотерапевт.

Хирургичното лечение се използва стриктно според указанията. Сред тях:

• Остър панкреатит.

• апендицит.

• Хернизирана отвор.

• Прободная язва желудка.

• полипи или сигмоидни колонни образувания (често прибягват до ендоскопска хирургия).

Хирургичното лечение има за цел да премахне формациите или да възстанови анатомичната цялост на органа. Такива операции са относително лесни за прехвърляне.

То боли лявата страна на човека: това, което не може да се направи

Има редица действия, които трябва да се въздържат.

• Неконтролиран прием на лекарства (с изключение на антиспазматични средства).

• Както беше казано, с остра болка е невъзможно да се промени позицията на тялото, то може да бъде опасно.

• Заслужава да не се приемат народни средства: в повечето случаи това е загуба на време. По-добре е да го прекарате при посещение при лекар.

• Не се лекувайте самостоятелно (под каквато и да е форма). Ако той боли лявата страна на човека - да забави посещението при лекаря не може.

Причините за болката в корема вляво са разнообразни и всичко това се отнася не само до мъжете, но и до жените. Болният синдром винаги показва проблеми с тялото, като правило трябва да се търси източник в храносмилателния тракт. Независимо да се определи причината за болката и още повече да се справи с нейния източник е невъзможна задача: тя е опасна и неромлива.

Share:
Comments