Защо има възпаление на пикочния мехур при мъжете? къде да се

Възпалението на пикочния мехур в медицинската практика се нарича цистит. Това е често срещано заболяване: според статистиката всеки трети човек на нашата планета поне веднъж е изпитал какво представлява възпаление на пикочния мехур.

Мнозина дори не подозират, че са болни, защото клиничната картина и проявленията на това заболяване могат да бъдат практически невидими.

По някаква причина обикновено се смята, че циститът е изключително женска болест.

Истината е там, женската екскреторна система е подредена по малко по-различен начин и този фактор увеличава риска от развитие на болестта.

Но само по себе си циститът няма пол.

Cystitis при мъжете, въпреки че се развива по-рядко, но това се случва много по-трудно с развитието на усложнения. Следователно, мъжката част от пациентите трябва да бъдат нащрек.

Какво трябва да знаете за възпалението на пикочния мехур при мъжете?

Възпаление на пикочния мехур при мъжете: причини

Както вече беше споменато, поради анатомичните особености на пикочните пътища, при мъжете възпалението на пикочния мехур се появява много по-рядко. Причината е по-дълга уретра. Поради това инфекциозни агенти от околната среда не могат да достигнат пикочния мехур. При представители на силната половина на чревисния цистит в 90% от случаите е вторично: това означава, че болестта не възниква самостоятелно, а като реакция на друга болест.

Непосредствените причини за възпаление на пикочния мехур при мъжете могат да бъдат както следва:

• Продължителна неспособност за изпразване на пикочния мехур. Ритъмът на живота на съвременните ни диктува трудни условия. Понякога човек няма възможност дори да отиде в тоалетната. Междувременно се препоръчва на мъжете да изпразват пикочния мехур поне веднъж на всеки три часа. Стагнацията на урината е изпълнена с развитието на инфекциозна лезия: в крайна сметка подобна среда е идеална за размножаване на патогенни бактерии.

• Уролитиаза. Директната причина за възпаление на пикочния мехур при мъжете е същата като в предишния случай. Но в този случай стагнацията на урината се дължи на вече патологични причини.

• Аденом на простатата. Причинява патологично задържане на урина.

• Наличие на източник на инфекция в близост до пикочния мехур. Рискът от развитие на цистит се увеличава понякога, ако човек има дисбиоза или чревна инфекция.

• Остър или хроничен пиелонефрит. Инфекциозният агент, който живее в бъбреците, накрая се спуска и повлиява на пикочния мехур. Особено често това се случва, ако болестта е хронична, не се лекува.

В редки случаи циститът при мъжете може да бъде първичен. Това се случва, когато настъпи хипотермия, когато имунната система се отслаби.

Възпаление на пикочния мехур при мъжете: симптоми

Няма съществени различия между симптомите в представителите на единия и другия пол. Възпалението на пикочния мехур при мъжете е придружено от следните симптоми:

Често желание за уриниране. Така наречената полакиурия. Възниква по всяко време, независимо от пълнотата на пикочния мехур. Такива желания са неверни. Всъщност урината отсъства. Симптом възниква поради дразнене на възпалени стени на органи.

• Rezi при уриниране. След всяко посещение на тоалетната, пациентът може да получи болка в областта на пикочния мехур и гениталиите. Това не е специфичен симптом, той придружава различни патологии: от пиелонефрит до уретрит.

• Постоянна болка в областта на супрапубицата.

• Промени от страна на урината. Урината с цистит придобива мътна нюанс (по отношение на сянка и текстура прилича на сок от ананас). Най-характерният признак на цистит е хематурия - очевидна кръв в урината.

Освен специфичните симптоми, пациентът често изпитва често срещани прояви:

• Главоболие.

• Замаяност.

• Гадене.

• Повишена телесна температура. Възможни са различни показания на термометъра: от 37,8 до 40 градуса.

Това са типични симптоми на интоксикация.

Възпаление на пикочния мехур при мъжете: диагноза

Въпреки факта, че симптомите на цистит са типични, е невъзможно да направите диагноза сама. Тези прояви не са специфични и се появяват при всички заболявания на пикочните пътища. Без специализирани методи за диагностика не е възможно да се определи възпалението на пикочния мехур при мъжете. Без необходимост от консултация с специализиран специалист е абсолютно необходимо. Лечението и изследването на пациенти със съмнение за цистит се разглеждат от лекари от два профила: уролози и нефролози. Тези специалисти са във всяка клиника, така че не отлагайте посещението при лекаря.

Диагнозата на възпалението на пикочния мехур при мъжете не е много трудна и включва:

• Анамнеза. Това е във въпросника на пациента. Докторът изяснява всички точки, които го интересуват: естеството на оплакванията, предписанията, обстоятелствата, предхождащи тяхното възникване и т.н. Това е необходимо, за да се направи приблизителна клинична картина.

• Палпация. Физическото изследване се използва за оценка на реакциите на болката. Палируем не само пикочния мехур, но и бъбреците, за да изключат други заболявания.

• Функционални тестове.

• Лабораторно изследване на кръвта. Общият кръвен тест понастоящем е един от най-информативните начини за откриване на възпалителни процеси в организма. Но той не позволява да се определи източника на възпаление.

• Общ анализ на урината. Cystitis се характеризира с повишаване на концентрацията на протеин в урината, левкоцитозата и кръвта. Определянето на естеството на възпалителния процес е невъзможно без култивиране на урина.

• Култура на урината. Благодарение на този метод е възможно да се открият инфекциозни увреждания на пикочния мехур и точно да се определи патогенът.

• Ултразвуков преглед на бъбреците. Предписан е да се изключи бъбречната патология.

• Цитостопсия. Назначен рядко, защото е трудно да се води. Това е ендоскопско изследване на пикочния мехур с гъвкава сонда.

Като правило, диагнозата възпаление на пикочния мехур при мъжете е ограничена до лабораторни тестове. Комплексна медицинска манипулация, като например цистоскопия, се предписва за подозиран рак на органи.

Възпаление на пикочния мехур при мъжете: лечение

Лечението на възпалението на пикочния мехур при мъжете е консервативно, медикаментозно. В края на курса на наркотиците се използва физиотерапия.

Представени са следните групи за лечение на цистит:

1) Спазмолитици. Болката и честото желание за уриниране са причинени от спазъм на гладките мускули на пикочния мехур. Спазмолитиците облекчават мускулното напрежение и улесняват тези прояви.

2) Аналгетици. Предназначени са за облекчаване на силна болка.

3) Антибактериални лекарства. Почти винаги циститът се причинява от инфекциозно заболяване. Антибиотиците при такива условия няма алтернативи. Въпреки това, преди да се предписват лекарства, лекарят трябва да получи информация за патогена. В противен случай няма да има ефект.

4) Противовъзпалителни лекарства. Назначен след курса на лечение с антибиотици. Помогнете за облекчаване на болката и дискомфорта.

5) Диуретици (диуретици). Предписват се за лечение на възпаление на пикочния мехур при мъжете, за да се избегне стагнация на урината. С урината, инфекциозните агенти също се екскретират от организма.

Комплексът от тези лекарства е достатъчен за ефективно лечение. Физиотерапевтичните дейности се определят индивидуално от лекар-физиотерапевт.

Правилното хранене е много важно. Да се ​​обърне особено внимание на диетата е необходимо не само по време на острия ход на цистит, но и след него, когато се предприемат мерки за рехабилитация.

Правилното решение ще бъде да се откаже от пикантна храна, солена, печена. Неприемливо е да се ядат семена, ядки, зелен чай. Вие трябва да консумирате колкото е възможно повече вода без газ.

Цистит - това изобщо не е болест на жената. И мъжете, и жените страдат еднакво. При мъжете, по силата на анатомичната структура на пикочните пътища, като заболяването е по-тежко и има тенденция да се превърне в хронично, с чести рецидиви. Симптоматика не е специфична цистит, определи основната причина за дискомфорт е възможно само след специализирани диагностични мерки. Без медицинска помощ не мога да направя. За щастие лечението на цистит не е много трудно. Основното нещо не е да отложим посещението на специалист (нефролог или уролог).

Share:
Comments