Защо главата ме боли през цялото време? разберете причините,

Нали ти боли ли и теб?

Според статистиката, след неврологично и зъбобол, главоболието е най-трудно за пациентите да толерира и е една от най-честите причини за ходене на лекар. Главоболието като независима болест не се разпределя, то винаги сигнализира за наличието на някои патологии и от много различно естество: от неврологични до съдови и др.

• Главата често боли: каква е главоболието

• Главоболие (или главоболие, главоболие) е специфичен синдром на болка, който засяга главата и частично областта на шията и яката. По своята същност, цефгалията може да се прояви изключително разнообразно както в локализация, така и в природата.

• Постоянно главоболие: причини

• Ломит, дърпа, пулсира, пиърси ... Защо? За да отговори на въпроса защо главата често боли, причините трябва да се търсят в механизма на развитие на това състояние. Да се ​​разберат причините и механизмите на развитие на главоболието е невъзможно без минимално познаване на анатомията. Нека да се обърнем към основите.

•Анатомическая справка

• В структурата на тъканите на главата могат да се разграничат следните елементи:

• - Първичен "слой" (мека тъкан). Включва кожата (3 слоя: епидермис, дермис и хиподермис), т.нар. "Тендентна каска", кръвоносни съдове и т.н. Всички структури на меките тъкани на главата са богато осигурени с нервни тъкани. Въпреки това, плътността на нервните рецептори е строго индивидуална за всеки човек, така че дори и по същата причина, интензивността на болката при двама души ще варира значително.

• Все пак трябва да се отбележи, че нервните влакна на меките тъкани не проникват толкова дълбоко и завършват, приблизително на нивото на шлема за сухожилие. Следователно, болка с увреждане на меките тъкани ще се почувства повърхностно.

• Кости (костни структури). Включва периотема и самите кости. Вътре в черепа има специални слоеве на празно пространство, напълнено с течност: цереброспинална течност. Костите не могат да навредят. Той не е оборудван с нервни окончания, но периотеумът е дълбоко проникнат от тях. При повишена концентрация на цереброспиналната течност периотемните тъкани стават по-плътни, в резултат на което нервните окончания стават дразнещи и се развива цефгалният синдром.

• - Съдовата система. Мозъкът е богато снабден с кръв и има добре развита кръвоносна система. Големите съдове са напълно интензивни (оборудвани с нервни окончания), така че всички патологични процеси, временни или постоянни, са много остри.

• - Мускулен слой. Черепът и шията имат доста мощен мускулен скелет. Често главоболието е вторичен синдром на определен миалгичен (мускулен) процес.

• - Съединения. Черепът и гръбнакът имат различни артикули. Патологиите на мускулно-скелетната система на нивото на главата и яката причиняват тежки и болезнени главоболия.

• Ако нещо постоянно боли в главата ви - какви са механизмите на това

• Независимо от конкретната причина за възникването на болка, механизмът им се основава по принцип на единна процедура.

• Както се каза, всички структури на главата имат сложна и много развита инервация. Болният синдром настъпва, когато по една или друга причина възникне дразнене на нервните окончания. В областта на черепа има и по-големи нерви, чието дразнене води до още по-интензивни болки: тригемина, скитащи, глософарингеални.

• Въпреки това, всяко от патологичните състояния се характеризира със собствен механизъм.

1Механизмът на развитие на съдовия тип. Стеноза (свиване) или запушване (запушване) на артериите и вените води до стесняване на лумена и дразнене на нервните окончания на големите кръвоносни съдове. Това се наблюдава например при развита атеросклероза, хипертония, вегетативно-съдова дистония и други.

2Миалгичен (мускулен) механизъм. Мускулите, както е известно, имат контрактилност. Това качество на мускулната тъкан се постига чрез провеждане на електрически нервни импулси директно към тъканите. Съответно мускулите имат невероятно сложна система от нервни окончания. Всякакви, дори незначителни промени от мускулите задължително се повлияват от синдром на силна болка. Най-честият механизъм е спастичната мускулна тъкан.

Спазмите могат да възникнат както поради субективни причини (например, прекомерна активност на нервната система, травма), така и поради обективни рефлекторни причини (някои заболявания и състояние: хипертиреоидизъм, напрежение на мускулите като реакция на остеохондроза и т.н.).

3Ликвидодинамичен механизъм. Тя се свързва с нарушена циркулация на цереброспиналната течност (цереброспинална течност) през кухините на черепа и гръбначния мозък. В резултат на излишъка му се изтласкват периотема и тъканите на мозъка, образува се стабилен цефгаличен синдром. Наблюдава се, например, в хидроцефалия, повишаване на вътречерепното налягане.

4Токсични и инфекциозни механизми. Наблюдавано е, когато е изложено на структурата на главните активни химикали (калциеви соли, фосфор) и с някои инфекциозни заболявания (менингит, поради който се развива отокът и възпалението на менингите и други).

5Неврологичен механизъм. В този случай се развива цефалгия в резултат на поражение на чувствителните нервни влакна.

6Смесеният механизъм. В този случай има комплекс от няколко механизма, което води до синдром на болка.

Често имах главоболие - причините за този симптом

• Причини, които причиняват главоболие, може да бъде маса. Всички те, по един или друг начин, са "обвързани" с един механизъм или с неговия комплекс.

1"Скокове" на кръвното налягане. Те могат да бъдат както постоянни, така и временни. Артериалното налягане може да се промени повече или по-малко от нормалната страна (физиологичната норма за възрастен е 120-130 / 80, има изключения). При хипотония (понижаване на кръвното налягане) тонът на съдовете на мозъка намалява, кръвните линии се разширяват и това дразни корените на съдовите нерви. В резултат на това се развива главоболие. При хипертония (повишено кръвно налягане) има обратен процес (стесняване на лумена на съдовете в резултат на спазъм), но болката е с пулсираща природа и се характеризира с по-голяма интензивност.

Lokazizatsiya: уиски.

2Инфекциозни заболявания. Патогенните микроорганизми, които се вливат в кръвта, започват да се размножават активно. Продуктите от жизнената им дейност са силно токсични. С кръвта те постъпват в кръвоносните съдове, които осигуряват мозъка и дразнят нервните окончания, предизвиквайки болка.

Локализация: лоб.

3Поражението на челюстната става. Болката с лезия на ставата на долната челюст, поради високата инервация, може да се излъже в главата. Степента на чувство за дискомфорт може да бъде доста висока.

Локализация: уиски, чело.

4Свръхексплоатация на тялото (физически, психологически). При стрес, различни видове пренапрежение, nedosypanii главата постоянно боли. Така наречените. главоболие (или главоболие) на стреса. Наблюдава се предимно сутрин или вечер, но през нощта отслабва.

Локализация: болка от неясна локализация, скучна, скитаща, спукана.

5 Токсично отравяне. Отровите, изпаренията от опасни химикали (живак, въглероден окис и др.), Алкохолът (етилов алкохол) предизвикват органични промени в нервните структури на мозъка. При отравяне с отровни изпарения, газ, се наблюдава намаляване на транспортната функция на хемоглобина, като резултат - мозъчна тъкан, вкл. нервните са раздразнени поради липса на храна и кислород.

Cefalgia, причинена от приемането на етанол (наречена "махмурлук"), се дължи на подуване на влакната на мозъчните нерви.

••• Локализация: чело. Болката се пръска или затяга (като обръч).

6Висок хормонален статус и дисфункция (PMS, бременност и др.). Хормоналната дисфункция допринася за нестабилното състояние на мозъчните съдове (се наблюдава прекомерно разширение, а след това и стеноза). Чефалгия, в този случай - сигнал за нарушението на нормалната съдова функция. Въпреки че подобно главоболие рядко води до опасни последици за здравето, няма специални причини за безпокойство.

7Болести на опорно-двигателния апарат (развитие на натрупване на остеофит, цервикална остеохондроза и т.н.). Главоболието се дължи и на инервацията. Излъчващата болка при тези патологии се характеризира с висока интензивност.

Локализация: локализирана в тилната област. Тя може да бъде тъпа (усещането за удряне на чука на главата), пулсиращо.

8 Неврологични проблеми (възпаление на тригемина, лицев нерв). Болката се облъчва. Това се дължи на възпаление на нервните влакна. Локализирана от едната страна. Характеризира се с висока интензивност. Атаките на невралгичната цефгалгия са трудни за прекратяване.

Едно от най-тежките, но същевременно редки неврологични заболявания са клъстерните главоболия. Чрез локализация те са подобни на мигрена (храм, орбита), но интензивността на усещанията е толкова голяма, че пациентите едва оцеляват. Има много случаи на опити за самоубийство. Както се каза, вероятността за развитие на клъстерни главоболия е по-малко от 0,2%.

Локализация: един от храмовете, лицето, окото гнездо. Болката е пулсираща, изгаряща, "спукана".

9Недостатъчна храна. Липсата на хранене през деня води до намаляване на кръвната глюкоза и в резултат на това атака на главоболие (в края на краищата, както е известно, мозъкът консумира най-голямо количество глюкоза, влизайки в тялото за собствените си метаболитни процеси).

Локализация: болка, пулсираща или болезнена (преобладаващо), скитащи или с неясна локализация.

10Злокачествена неоплазма на надбъбречните жлези. Най-често става въпрос за феохромоцитома. Кълняемостта в ендокринния орган, туморът насърчава прекомерното производство на специфични хормони. Пациентът развива тежка хипертония (така наречената злокачествена хипертония) с пикови индекси, вариращи от 180/120. При това налягане съдовете се подлагат на изключително големи натоварвания. Съответно, главоболието също е много интензивно. За щастие вероятността за развитие на феохромоцитома е по-малко от процент.

Локализация: уиски. Болката е пулсираща, непоносима.

11Мигрена атака. Мигрена е неврологично заболяване. Това включва развитието на два паралелни процеса: разширяването на съдовете и намаляването на техния тонус, в резултат на което се образува отокът на нервните влакна и се усеща болката. Болезнените усещания засягат една част от главата и са локализирани, главно в района на храмовете.

Локализация: уиски. Болезнено или пулсиращо.

12Приемане на лекарства. Някои лекарства могат да причинят главоболие като страничен ефект. Тези лекарства включват някои витамини (А), нитроглицерин (сол-нитрати).

13Наранявания на главата, Свързват се с увреждания на нервните влакна. По природа приличат болка от мигрена, но интензивността и продължителността са малко по-високи.

Постоянно главоболие - диагностични методи

Главоболието не е болест, а физиологично състояние и симптом, характерен за много заболявания. Диагностицирането не е нужно само за главоболието, а за основното заболяване, което причинява цефалгия.

Ако главата постоянно боли, има смисъл да се подозира следните заболявания.

- Хипертония, хипотония. Две диаметрално противоположни патологични състояния. В първия случай - кръвното налягане се повишава над нормалното, във втория - спада под нормалните стойности.

Лекуващи специалисти: невролог, кардиолог. Ако заболяването е причинено от ендокринна патология, като невро-ендокринната форма на хипоталамовия синдром е ендокринолог.

Диагноза: измерване на сърдечния ритъм, ЕКГ ECHO KG.

- Вегета-съдова дистония. Той се развива като вторична патология на хипоталамусния синдром, който често се пренебрегва.

Лекуващи специалисти: невролог.

Диагноза: Не са необходими специфични диагностики, тъй като симптоматиката е характерна. В редица случаи - ЕКГ, енцефалография.

- ARVI, настинки, инфекциозни лезии.

Лекуващият експерт: терапевтът, ОНГ, инфекционист.

Диагностика: общ кръвен тест, общ анализ на урината, биохимичен кръвен тест, изследване на храчки и др.

- Интракраниално налягане.

Лекуващият специалист: невролог.

Диагностика: енцефалография.

- Патология на мускулно-скелетната система: остеохондроза, растеж на остеофити.

Лекуващият специалист: ортопед, невролог.

Диагностика: рентгенография.

- Неврологични заболявания: VBN, мигрена и др.

Лекуващият специалист: невролог.

Диагноза: съдова доплерография (скорост на кръвоснабдяване в гръбначните и базиларните артерии, за да се изключи вертебробазиларната недостатъчност), радиография.

Независимо от вида на патологията, главоболие с някакъв генезис трябва да се счита за потенциално опасно. За здравето трябва да следвате внимателно.

Ето защо, ако главата ви често боли, трябва незабавно да се консултирате с терапевт, кардиолог или невролог (може да кажете, че за първоначалния преглед това са най-универсалните лекари). Трябва също така да се подложите на изчерпателен преглед. Това ще премахне сериозните патологии (и с 95% вероятност няма сериозни патологии) и да започне лечение, за да се отърве от такава неприятна физиологична проява.

Често боли в главата - начините на лечение

Лечението на главоболието е симптоматично. Пийте каквито и да е болкови лекарства и болка ще се оттегли. За известно време. Ако пациентът желае да премахне цефалгията веднъж завинаги, е необходимо да се бори с източника.

Въпреки това, за временно облекчаване на държавата има няколко препоръки.

- Съдовата болка почти винаги пулсира и следва ритъма на сърцето. То е локализирано в района на храмовете. Въпросът е, че главата често боли от промени в кръвното налягане. Преди всичко е необходимо да приемате вазодилатативни лекарства с леко действие (нифедипин и т.н.). Важно е обаче да имате предвид. Всички вазодилататори са сериозни лекарства с много странични ефекти и неконтролираното им използване може да доведе до катастрофални резултати.

Като първа помощ без медикаменти, понякога се препоръчва гореща вода. Но това е само отчасти вярно. Работата е, че горещата вода води до рязко разширяване на кръвоносните съдове, които са в състояние на спазми.

Острата спада на налягането може да предизвика разкъсване на съда (удар). За да постигнете терапевтичен ефект, трябва да подготвите басейн с топла вода (не повече от 35-45 градуса) и потапяйте ръцете и / или краката си в него.

- Чефегия, причинена от инфекциозни заболявания. Помогнете на противовъзпалителни лекарства и аналгетици (кеторол, нишесте, нурофен и др.).

- Неврологична болка. Изключително трудно е да се спре атака на неврологично главоболие. Добре доказани антиспазматични средства и аналгетици (No-shpa, кеторол, аналгин и др.).

- Болка с неизвестен произход. Най-често главоболието е смесено, така че е невъзможно да се разбере какъв вид е той. Ако произходът и причината за болката не са ясни, най-добрият вариант ще бъде използването на антиспазмици и аналгетици. При малки дози те не са особено опасни, нито са пристрастяващи.

Във всеки случай, силно се препоръчва да се свържете с горепосочените специалисти и да се подложите на цялостен преглед.

Често главоболието - превенция

Трудно е да се говори за предотвратяване на главоболие. Ако причината се крие в съдовите разстройства - тук най-предпазлив човек, шампион на здравословен начин на живот не е имунизиран от съдово главоболие. Като профилактика на главоболието на съдовия ген, препоръките са същите, които се дават, за да се предотврати развитието на сърдечно-съдови патологии.

Повече движение (умерено упражняване), правилно хранене (минимални животински мазнини).

Неврологичната болка при 99% възниква поради три причини: възпаление на един от главните нерви, остеохондроза, спондилоза. За да се избегне първата - е необходимо да остане възможно най-малко в студа, черно, топло облекло. За да се предотврати вторият - важно е да останете колкото е възможно по-малко в една и съща позиция (например, по време на сън), да наблюдавате режима на физическа активност, да поддържате правилната поза при сядане.

Цефалгията, причинена от възпалителния процес (инфекциозен), е лесна за предотвратяване, следвайки препоръките за профилактика на грип и ARVI.

Болката, възникваща от пренапрежението (физическо или психологическо), може да бъде предотвратено само чрез избягване на стрес и повишена физическа активност (което е изключително трудно да се направи). Този вид болка обаче лесно преминава само по себе си. Основната препоръка е да останете повече и да сте по-малко нервни.

За хора, които са потвърдили патологии, водещи до цефгалгия, най-добрата превенция е справедливият ход на курса на лечение и приемът на всички препоръчани медикаменти.

По този начин главоболието е изключително променливо и може да се появи както при здрави хора, така и при тези, които имат някаква патология на сърдечно-съдовата, нервната или друга система.

Етиологията на главоболието е сложна, затова е почти невъзможно да се дадат обединени препоръки за лечение, диагностика и профилактика. Всеки случай трябва да се разглежда от компетентен лекар (и ако е по-правилно - от цяла група специалисти) директно "на място".

Share:
Comments