Защо болките на големите пръсти болят: сериозен симптом. на

Доказано е, че болките в ставите са трудни за пациентите: те са интензивни, рязко намаляват качеството на живот.

На пръв поглед, толкова малка дреболия като болка в ставите на големите пръсти на краката не трябва да причинява никакъв значим дискомфорт на пациента, но това не е така.

Палчето е почти най-важният елемент на крака.

Това е благодарение на палеца, че натоварването на табана е равномерно разпределено.

Всяка промяна от анатомичните структури на пръста води до нарушаване на цялата тази крехка система. В резултат моторната активност намалява рязко.

За щастие, повечето проблеми могат да бъдат избегнати, а ако се случи неудобство, с компетентен подход, шансовете за пълно излекуване са високи.

Свирените крака на ръцете: причини

Всички, без изключение, причините са патологични. Но много от тях се дължат на грешните действия на пациента. Какви са източниците на проблема:

артроза, С възрастта хрущялната тъкан губи повечето свои качества. Храненето на тъканите се влошава, дегенеративните промени започват от страна на ставите. Но как може да се обясни, че артрозата се среща при много млади хора на възраст 25-26 години? Отговорът е прост. Повечето от тези пациенти са жени. Жените жертвуват удобството на обувките, за да задоволят външния вид. Тесните или просто неудобни обувки деформират крака, включително и палеца. Дистрофичните промени в тъканите в този случай започват много по-рано.

Артрит, Ако артрозата се причинява от вътрешни причини, причината за артрита почти винаги идва от "вън". Инфекциозни увреждания на тялото, неправилно функциониране на отделителната система, прекомерно напрежение върху ставата на пръста - това са основните източници на артрит. Когато артритната става е изложена на възпаление, започва процес на деформация и бързо разрушаване. Това може да бъде ревматоиден артрит (в който случай причината е автоимунен процес), подагрен артрит.

Подагра, Или духов артрит. Изолиран в независимо заболяване, защото потокът от тази форма на артрит е различен. Духовият артрит се развива чрез отлагане на органични уратни соли в ставната кухина. Кристалите на солите нарушават мобилността на ставата и причиняват възпаление. Подавата е полиетологично заболяване. Неговите източници трябва да се търсят или в отделителната система (когато бъбреците не работят правилно), нито в ендокринната система (в хипоталамо-хипофизната област). Възможно е да има неоплазми в хиазматичния район (близо до хипофизната жлеза, за щастие това е, в по-голямата си част, аденоми). Не само урати могат да се депозират в ставите. Понякога източникът на увреждане е калциевите соли.

Захарен диабет, Разбира се, всеки е чувал за диабет. С този термин лекарите разбират системното увреждане на анатомичните структури на крака, включително костите и ставите на пръстите. Ако ставите на големите пръсти болят, докато има симптоми на повишена концентрация на кръвна захар - има възможност да "посетите" ендокринолога.

Наранявания на палеца, Сблъсъци, фрактури, дислокации. Всички наранявания се съпровождат от болка с различна интензивност. По принцип самият пациент знае за източника на неприятностите, така че не възникват проблеми с диагностиката.

Вграден нокът на нокът, Неправилната грижа за ноктите често води до факта, че нокътната плоча на палеца започва да расте директно в меката тъкан, което уврежда ролката. Не винаги е очевидно.

Неврома, Това е растеж на нервната тъкан на крака. Обикновено подобен процес засяга палеца. Това е рядка причина за ставите на големите пръсти. Независимо от това, това се случва (главно при жени след 30 години). Опасност за живота, тази патология не носи.

Почти във всички случаи самият пациент е виновен. Намалете риска от проблеми с палеца до минимум:

• избор на подходящ режим на физическа активност;

• предпочитате удобни удобни обувки.

В случаите на системни заболявания това е особено важно. Също така не трябва да забравяте да се покажете навреме за специалиста и да отговорите отговорно на предписаното лечение.

Плевели на болки в краката: диагноза

Диагнозата не е особено трудна. Достатъчно е да се проведат редица стандартни проучвания. Ситуацията е по-сложна, ако болките в ставите са вторични и причинени от някои други заболявания. В този случай трябва да се извършат редица допълнителни проучвания. Първото нещо, което "пътят" на пациента започва, е посещението на лекар. На кого да се обърнете?

• Ортопед - специализиран специалист. В компетентността си лечение на патологии на мускулно-скелетната система.

• Хирург. Като правило, с неговата консултация или със съвета на терапевт трябва да започнете.

• Травматолог.

• Ревматолог.

• Нефролог.

• Ендокринолог.

Списъкът е огромен. Не трябва обаче да се страхувате, общопрактикуващите лекари ще ви помогнат да се ориентирате.

Директната диагностика включва:

• Устно разпитване. Или, от медицинска гледна точка, анамнеза. Лекарят поставя редица въпроси, за да изясни естеството на оплакванията и да направи първична картина на хода на заболяването. Не се препоръчва да скривате нищо.

• Инспекция. Визуалната оценка на ставите може да бъде информативна в редица случаи. Така че, при артрит ставите се деформират, придобиват червен нюанс. И така нататък.

• Функционални тестове. Лекарят проверява подвижността на засегнатата става, определя наличието и интензивността на болковите реакции. Това е важна диагностична мярка, тъй като много патологии са придружени от характерни промени.

• Радиография. Ако връзките на големите пръсти болят, рентгеновите лъчи са почти незаменими. Това проучване дава възможност да се разгледа анатомичната структура на костите, пръстите на ставите, която е важна при диагностицирането на артрит, артроза.

• Ултразвуково изследване на ставата. Назначен често. Методът е информативен, защото ви позволява да прецените състоянието на самата връзка, за да откриете солените отлагания.

• Лабораторни тестове: общ кръвен тест, урина, биохимия на кръвта. Общият кръвен тест показва възпалителни процеси и опитен лекар може да определи естеството на процеса. Представен е общ тест за уриниране за подозиран артрит (концентрацията на урата ще бъде висока). За същата цел се прилага биохимичен кръвен тест. Въпреки това, благодарение на биохимията, е възможно да се идентифицира вероятното отлагане на калциеви соли. При съмнение за диабет се прави кръвен тест за захарта. По-информативен е CTG (т.нар. Захарна крива).

При необходимост се назначават други проучвания. В повечето случаи, достатъчно и име.

• ЯМР / КТ. Изследването е скъпо, но най-информативно. Позволява ви да получите подробни изображения на всички структури на палеца: кости, стави, меки тъкани.

• Пункция на ставата. Рядко се предписва с цел изследване на вътреставното съдържание.

Стави на болките на краката: лечение

Лечението на проблеми със ставите не е лесна задача. Неговото решение изисква участието на няколко специалисти в зависимост от естеството на процеса. С собствената си сила не можете да правите нищо друго освен временно облекчаване на болката. За тези цели нека приемем един прием на аналгетик. За злоупотреба с таблетки не е необходимо, тя е изпълнена с развитие на странични ефекти от една страна, а с друга усложнява диагностиката.

При лечението на ставни патологии се използват няколко метода: ортопедични, медикаменти, физиотерапия и хирургично лечение.

Лечението на наркотици има за цел да премахне възпалението и болката, да спре дегенеративните процеси възможно най-дълго. Предлагат се следните групи лекарства:

• Противовъзпалителни (нестероидни). За облекчаване на възпалението. Това са Кеторолак, Ибупрофен, Нурофен и др.

• Аналгетици (или болкоуспокояващи). Те се използват само за облекчаване на болката. Novigan, Analgin и други.

• Стероиди. Хормоналните противовъзпалителни средства се прилагат локално, за извършване на анестезиращи блокади (нонокаин, лидокаин и др. Се използват за същите цели).

• Хондропротектори. Помогнете за възстановяване на ставите. Това включва: Структум и други лекарства.

Ортопедичното лечение включва носенето на гипс или еластична превръзка. Физиотерапията се предписва успоредно с лечението на наркотици. Специфични видове се определят от лекаря-физиотерапевт, въз основа на естеството на заболяването.

За хирургично лечение се появяват рядко само за целите на протезата или възстановяване на анатомичната цялост на фрактурите.

Лечението трябва да бъде изчерпателно и само след като са извършени всички диагностични мерки. Ако лекарят предпише лечение "с око", това е извинение за намиране на друг специалист.

По този начин, ако ставите на големите пръсти боли, това е в основата на бдителността. Повечето от тези проблеми са летаргични, но те са коварни: очевидни прояви се появяват вече в напредналите стадии на патологиите. Поради тази причина първите признаци на болка трябва да бъдат адресирани до лекар. С навременното лечение шансовете за постоянно забравяне на проблема са високи.

Share:
Comments