Защо боли дясната страна на главата? лошо ли е? видове,

Медицината има няколко десетки видове главоболия, коренно различни по свои причини.

Всеки човек е запознат с този симптом. Защо дясната страна на главата не боли никой обикновено мисли, особено ако такива случаи са редки. Но когато неприятните чувства са толкова обезпокоителни, че те пречат на нормалния живот, допълнени с шум в ушите, остър рязане в очите или разкъсване, въпросът за посещение при лекаря за диагностициране на заболяване е остър.

Особено внимание се изисква главоболия, локализирани от една страна. Пренебрегването на такива симптоми може да доведе до развитие или преход към хроничен стадий на тежко заболяване. Какво главоболие се счита за независимо заболяване и какво - симптом на друга болест, ще кажем по-подробно.

Основните причини, поради които дясната страна на главата боли

мигрена

Това заболяване се проявява задължително от болката на едната страна на главата. От древногръцката "gemikraniya" терминът се превежда като "половината от главата". Пациентът в този случай има периодични припадъци с различна честота - като правило, не повече от осем атаки месечно. Болката от двете страни с мигрена не е характерна.

мигрена считается генетически обусловленным заболеванием, причем страдают ею не только женщины, но и все чаще — мужчины.

мигрена может быть без ауры, обычно проявляется сильной стреляющей болью в правой стороне головы, переходящей в пульсирующую, длится от четырех часов до нескольких суток. Состояние часто дополняется светобоязнью и тошнотой.

По-рядко с мигрена има предишна аура атака - концентрацията е нарушена, очите стават мътни и се появяват слухови или зрителни халюцинации. След аурата в продължение на няколко часа има главоболие от едната страна.

За съжаление, днес не е възможно напълно да се отървете от мигрена. Лекарите могат да намалят продължителността и честотата на гърчовете само с помощта на комплекс от лекарства.

Болка в напрежението (напрежение главоболие)

Това са най-често срещаните случаи на главоболие, проявено от синдром на умерена болка. Болката е скучна, стиска, може да е в центъра на челото или отстрани, засилва се към вечерта. Това заболяване възниква в епизодична форма, при хронично само при 3% от пациентите. В допълнение към самата болка с различна интензивност, могат да възникнат смущения в съня, хронична умора или свръхчувствителност към звуци.

Причината за болката при опън по правило не е възможно да се определи.

Клъстерни главоболия

Епизодични внезапни болки от едната страна на главата пред нея, близо до окото. Болката е остра, проявява се като напрежение на един от сегментите на главата и стрелба, спукване на усещания с разрез в очите. То може да бъде толкова силно, че да пречи на нормалното функциониране.

Съпътстващи симптоми:

• червени очи;

• разкъсване;

• хрема;

• гърчове на кръв към главата.

Основната разлика между клъстерната болка е периодичността. Честотата и продължителността на атаката са различни. Болката може да трае от 15 минути до 1 час, които се случват едновременно през деня или през нощта, на редовни интервали - в седмица, месец или година. Минава толкова рязко, колкото изглежда.

Огромното мнозинство от пациентите са мъже (около 80%). Стандартните болкоуспокояващи в този случай са безсилни при дългосрочни атаки, пациентите са предписани кислородна терапия или лекарства по преценка на лекаря.

Травма, сътресение

Силно пулсиращо главоболие от едната страна е честа проява на контактен травма на шийката на матката или на главата. Повредите могат да бъдат почти невидими за пациента и да не се проявяват веднага. В допълнение, може да се появи звънене в ушите, замаяност, тежка слабост и повръщане. Състоянието се влошава, когато правите остри движения.

Болести на шийните и гръбначните части на гръбначния стълб

В този случай болката ще се намира от лявата или от дясната страна на главата зад, близо до врата. Природата на болката е болезнена и скучна, може да реагира остро дори на меко докосване и да се натрупа, когато обърнете главата си или преместите врата си. Повечето хора страдат от това заболяване след 35-годишна възраст и също така водят заседнал начин на живот.

Интракраниално кървене

Хематомът в черепа се развива след кървене от повредения съд. Като правило то се причинява от травма, но може да се прояви и като резултат от вродена малформация или силно изтъняване на стените на съда. Увеличаването на обема на хематома води до повишаване на вътречерепното налягане.

Интракраниално кървене проявляется очень быстро, симптомы развиваются по нарастающей. Резко возникает сильная стреляющая боль с одной стороны головы (в височной зоне), заторможенность, брадикардия, спутанность сознания, рвота и судороги.

Болести на устата

Често болката от дясната страна на главата се провокира от патологични процеси в устната кухина. Той проявява остра, стрелба болка, често в храмовете, болка. Аналгетиците дават временно облекчение, но веднага щом таблетката престане да функционира, възникват неприятни усещания.

Тонзилит, синузит

При остра стенокардия и всякакви прояви на хроничен синузит, остри болки от стрелба могат да се концентрират от двете страни. Това се дължи на подуване и дразнене на нервните окончания.

Синдром Костена

Това е патологията на темпорамандибуларната става. Тя се причинява от ставно нараняване, редица инфекциозни заболявания, подагра, ревматизъм и други причини. Изглежда като болка от едната страна на главата, в носните синуси и в ухото, сухота в устата и изгаряне на езика. За да направите диагноза, използвайте рентгенови лъчи.

Тумор на мозъка

Не е задължително злокачествено, неоплазмата в мозъка може да причини главоболие и други сериозни проблеми на човек, включително заплаха за живота. Неприятните усещания се причиняват, като правило, не от самия тумор, а от увеличаването на вътречерепното налягане. Първо, дясната страна на главата боли сутринта, характерът на болката е тъп, стрелба или разрушаване.

Съпътстващи симптоми:

• повръщане;

• замайване;

• остра загуба на тегло;

• епилептични припадъци;

• изменения личности.

Симптомите се влошават в състояние на стрес и нервни преживявания.

Стрес и продължителна депресия

Силните психологически преживявания, стрес, безпокойство и депресия често водят до психогенна болка. Нейният характер е тъп, болезнен, съпроводен от раздразнителност и умора. Премахването на психоемоционалния проблем е единственият ефективен метод за напълно премахване на такава болка.

Arteritis temporalis

Автоимунно заболяване, възпаление на средните и големите артерии, откриването на което изисква спешно, спешно лечение. Времевият артериит се среща обикновено при хора над 50-годишна възраст и се проявява с тежки главоболия с безсъние, зачервяване на скалпа и депресивно състояние.

При липса на подходящо лечение се получава пълна загуба на зрение.

Прекомерно излагане на очите

Дългогодишната компютърна работа, плетенето или четенето при слаба светлина или друго напрежение на очите могат да причинят болка от дясната страна на главата. В този случай, достатъчно е просто да отвличате внимателно окото от предмета, като отпускате мускулите на очите. Оптималното представяне ще бъде гимнастиката за очите.

Миозит

Когато дясната страна на главата боли от гърба, това може да означава, че пациентът "взриви" и възпали мускулите на шията. Миозитът се провокира както от травма, така и от сурово охлаждане (drafts). Болката в този случай болки, започва с дискомфорт в шията, разширявайки се до скалпа.

След изследването и потвърждаването на диагнозата се предписва пълна почивка и затопляне. Ако няма резултат, се използват нестероидни противовъзпалителни или хормонални инжекции (блокади) за подобряване на мобилността.

Какви диагностични методи се използват, ако дясната страна на главата боли

За диагностициране на източника на главоболие, в зависимост от допълнителните симптоми и анамнеза, лекарят използва във всеки специфичен случай различни методи за диагностика.

Често се случва, че "обичайното" главоболие се опитва с анестетични лекарства, без да се опитва да намери причината, самото заболяване, което в доста кратко време, без лечение, се превръща в трудно лечима хронична форма.

За диагностициране често е достатъчно да се направи кръвен тест, но могат да се наложат и по-сериозни методи - CT, MRI, ултразвук, ЕКГ, хормонален преглед - всичко зависи от предварителната диагноза.

Дясната страна на главата боли: лечението зависи изцяло от диагнозата

Главоболието в някои случаи изчезва. Но много нарушения на функционирането на тялото предизвикват рецидиви и болка и тези заболявания трябва да се третират по подходящ начин.

Лечение на основните причини за болка от дясната страна на главата:

• Болка в напрежението - Необходими са анестетици и повишаване на мобилността;

• остеохондроза - в повечето случаи е причинена от липса на подвижност, поради което са необходими терапевтични упражнения и масаж на цервикалния гръбнак, за да се премахне острата болка, да се хоризонтална позиция и да се използват НСПВС и затоплящи мехлеми;

• сътресение на почивката на мозъка, болкоуспокояващи и студени компреси за намаляване на болката и предотвратяване на хематома;

• синдром на Costen - протезиране и корекция на оклузията;

• вътречерепно кървене - отстраняване на хематома от черепа и диагностициране на причината за кървене, за да се предотврати повторното му повтаряне (ако руптурата на съда не причини нараняване, причината може да е в кръвоносната система);

• Болести на устната кухина - лечение от зъболекаря (ортодонт), тъй като дясната страна на главата може да е болезнена поради неправилна захапка или друга зъбна патология;

• с болка, причинена от ОНГ, е необходимо ранно лечение на основното заболяване;

• Туморните болки се лекуват чрез отстраняване и пречистване - чрез електро- и радиокоагулация, чрез хирургически средства или чрез лазерно изрязване, чрез химиотерапия;

• темпорален артериит - стероидни противовъзпалителни средства, консултация с офталмолог;

• стрес - пълно почивка, самообучение, дихателни упражнения и други техники за релаксация и при липса на ефект - консултация с психолог или психотерапевт.

Съвременните болкоуспокояващи могат да премахнат почти всяко главоболие, но не трябва да забравяме, че ако симптомите се повтарят, това може да е неизправност в организма. Посещението на лекар е задължително в този случай.

Възможно ли е да се избегне въпросът "Защо боли дясната страна на главата?" Има ли превенция?

Въз основа на горните причини за главоболието със сигурност можете да определите превантивни мерки под формата на умерена физическа активност и подходяща почивка. Но навременното прилагане на медицинска помощ, ако дясната страна на главата боли, е основната превенция на прогресията на опасното заболяване.

Share:
Comments