Защо антидепресантите засягат хората по различни начини

Въпреки че пазарът предлага много антидепресанти, включително и лидерът на продажбите Prozac, широко се признава, че много от антидепресантите работят само при половината от пациентите и за кратко време и фармацевтичните производители постоянно търсят ново поколение лекарства.

Британски учени са идентифицирали биологични маркери в кръвта, които трябва да помогнат на лекарите да изберат най-ефективното лечение за депресия индивидуално за всеки пациент.

Целта на това малко, но перспективно проучване беше да се сложи край на метода "опит и грешка" при предписването на антидепресанти, който често е единственият начин да се намери най-ефективното лечение при пациенти с депресия.

Изследователи от Кралския институт по психиатрия в Лондон установяват, че високите нива на маркери на възпалението в кръвта са част от механизма, водещ до депресия, особено до специфичните му форми, които не отговарят добре на ниски дози антидепресанти, както и на меки лекарства.

В продължение на осем седмици изследователите наблюдавали пациенти, които получавали антидепресантно лекарство. Беше отбелязано, че не е по-добре за пациентите, които имат значително по-високо ниво на възпалителни маркери преди започване на лечението. "Ако пациентът има високо ниво на възпалителни маркери, можете веднага да започнете с по-интензивна програма за лечение", казаха изследователите.

Депресията е нарастващ проблем. Тя засяга около 20% от хората в даден момент от живота си. Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че до 2020 г. депресията в разпространението си ще се конкурира със сърдечни заболявания.

Share:
Comments