Запек - причини, симптоми, диагноза, лечение

Запор представлява забавяне на изпражненията за повече от два дни. Запекът може безопасно да се нарече чести здравословно разстройство. По-често възникват запек при деца и възрастни хора.

Запек - причини

Причините за запек могат да бъдат много разнообразни. Много често причината за запек е пренебрегването на необходимостта от изпразване на червата поради баналната заетост. Ако човек има gemmorrhoea, поради която болката постоянно се появява по време на дефекация, това също е една от възможните причини за запек. Много често запекът причинява неправилна диета, сравнително ниска активност, постоянен стрес, промени в режима. Не трябва да забравяме и недостатъчния прием на течност, която е просто необходима за човешкото тяло.

Антидепресанти, диуретици, наркотици, някои лекарства - всичко това е една от причините за запек. Често констипацията се случва при бебета, на които се дава изкуствено хранене. В този случай, много дебели хранителни смеси служат като причина. Що се отнася до възрастните хора, те имат запек поради факта, че мускулите на коремната кухина стават много по-слаби във времето.

Запек - симптоми

Сред основните симптоми на запек може да се отбележи, дискомфорт на червата преливник, постоянно чувство на натиск в ректума. Ако човек чувства увеличено производство на газ, това също е един от симптомите. Тя е силно препоръчително да се потърси медицинска помощ, ако по време на запек значително да се променят формата на изпражненията, докато тя е под формата на мъниста, ленти или тънки тръби. Също така е по-добре да се консултирате с лекар, когато само течността и слузът могат да напуснат аналния отвор. Ако по време на такова разстройство треска, загуба на апетит, образуване на газове, коремна болка, най-добре е да се консултирате с лекар. В брави могат да бъдат хоспитализация, ако е придружен от много силно подуване на корема и неспособност да се освободи газове.

Запор - диагностика

На първо място, диагнозата за запек включва задълбочено разпитване на пациента за начина му на живот, какво използва за храна и много повече. Ако е необходимо, могат да се извършат лабораторни изследвания. Едно от най-популярните биохимични изследвания, корологичен преглед, общ кръвен тест. При диагнозата за запек често може да се наложи радиографиране на коремната кухина, както и на тънките черва.

Запор - лечение

По време на лечението на тези заболявания, основната задача на лекаря е да се изключи наличието на хемороиди и анални фисури, или някои други сериозни причини за запек. Лекарят задължително получава препоръка за правилното хранене и, разбира се, режима на физическа активност. Като лечение може да се предпише подходящ лаксатив. Може да се припише и клизма или свещ. Меките лаксативи или супозиториите могат временно да премахнат запека. Но това не се препоръчва да ги използвате редовно, ако искате да се установи правилното функциониране на червата, тъй като много бързо може да се развие зависимост и тялото вече не може самостоятелно изпразнен.

Като превантивна мярка е препоръчително да се консумират колкото се може повече течности, плодове и зеленчуци, както и цели зърна. Необходимо е да се избягват основни хранителни продукти, с други думи, тези продукти, които могат да причинят задушаване на изпражненията. Необходимо е да се намали броят на газираните напитки в диетата. Същото важи и за кафе. Необходимо е непрекъснато да се стремим към спорта. Необходимо е постоянно да спазвате вашата диета и да ядете 3-4 пъти на ден. Ако има желание да се разболеете, то в никакъв случай не трябва да го отлагате.

Share:
Comments