Замърсяване при пушачи на коли

Тютюнопушенето в автомобилите повишава нивото на опасни, фино разпръснати замърсители, което е многократно по-високо от границите, препоръчани от здравните заведения по целия свят.

В Обединеното кралство лекарите измерваха концентрацията на малки частици в 17 автомобила, от които 14 принадлежаха на пушачи, използвайки електронен монитор, монтиран на задната седалка за три дни по време на пътуването. Доброволците бяха помолени да не променят обичайните си навици.

Колко опасно е пушенето в колата? Съдия за себе си. По време на пушенето концентрацията на малки частици е средно 85 микрограма на кубичен метър. За сравнение максималното допустимо ниво, определено от Световната здравна организация (СЗО) за помещенията, е 25 микрограма на кубичен метър.

Дори когато водачът отвори прозореца или включи вентилацията, за да премахне дима от интериора на автомобила, нивото на частиците по време на пътуването все още надвишава прага, препоръчан от СЗО.

Средната пикова стойност по време на това пътуване е 385 микрограма на кубичен метър, а най-високата стойност надхвърля 880 микрограма на кубичен метър.

Тези малки частици (по-малки от 2,5 микрометра в диаметър) се считат за опасни, защото проникват дълбоко в белите дробове, предизвиквайки дразнене.

"Децата, които са изложени на тези малки частици, се характеризират с лошо здраве, което със сигурност е последица от това въздействие", се казва в проучването. "Все по-голям брой страни законодателно забраняват тютюнопушенето в автомобилите и такива мерки са подходящи за предотвратяване излагането на тези високи нива на вторичен тютюнев дим на деца".

Share:
Comments