Загряване: приятел или враг?

За да се излекува всяко заболяване, хората са готови да опитат всякакви средства - от патентовани скъпи лекарства до алтернативна медицина и конспирации. Какво можем да кажем за термичните процедури, по-специално за банята, която е била изпробвана от много поколения и е достъпна и популярна за мнозина.

Лечебната топлина на парната баня, горещите вани, бутилките с гореща вода, компресите, горчицата и т.н. отдавна са заемали едно от първите места сред средствата, използвани за самолечение.

Но, уви, такива манипулации не са толкова безобидни, колкото изглеждат. В много случаи такива действия, вместо релеф, водят до влошаване и предизвикват повишеното развитие на болестта.

Така че е необходимо да се разбере в какъв случай топлината може да бъде полезна и когато е просто опасно.

облага

Топлината е незаменима, когато е необходимо да се отпуснете - под действието му се разширяват кръвоносните съдове, активира се изпотяването и стимулират метаболитните процеси.

Топлата баня, взета след тежък ден, ще помогне перфектно с уморени мускули и с артроза, топлината ще облекчи болката в болезнените стави вследствие на притока на кръв към тях и ще стимулира храненето на хрущялните тъкани.

Ако страдате от бъбречни колики, двете заседнала вани и суха топлина ще помогне.

Ако хванете студ, посещението на баня бързо ще помогне да се отървете от този проблем, но (бъдете внимателни тук) само в първия стадий на заболяването, да речем, силен ринит.

Ако болестта прогресира и премине, например, се развива бронхит или възпаление на белите дробове, парната баня е строго забранена, само ще се влоши.

нараняване

На първо място, ефектът от топлината е противопоказан при всяко възпаление. Например, не може да се затоплят болезнените стави, ако има зачервяване и подуване около тях, което означава, че е в ход възпалителния процес.

Когато има нарушение на кръвообращението, има кожни заболявания, кръвоносните съдове не са наред, има травми и натъртвания, не трябва да се използват термични процедури (кръв, източване на натъртвания, само ще се влоши случая).

Необходимо е повишено внимание при бременни жени. Понякога е достатъчно просто да си направите краката (просто и безпричинно действие), за да получите спонтанен аборт.

Горещите вани за крака са вредни за хората, страдащи от разширени вени и атеросклероза на краката - съдовете просто не могат да издържат на повишен стрес. Невъзможно е да се лекува с топлина и при повишена температура.

С цистит от банята също трябва да се откаже - посещението й само ще влоши възпалителния процес.

Когато топлината е враг

Така че, нека се опитаме да разберем малко по-подробно какви заболявания може да са опасни.

При запушен нос или възпалено гърло, изглежда естествено, че топлината ще върви добре. Особено народните начини - да се вдишваш над картофи, да прилагаш на възпалено място варено яйце, да слагаш компрес за затопляне и т.н., отдавна се използва с успех от много хора.

Но дори и тук има някои нюанси. Например, ако нямате само запушен нос, но има синузит или гноен синузит (възпаление на носните синуси), ако не хванете студ и не се боите от гърло, тогава всеки термичен ефект много често води до усложнения.

Например, загрявате носа си, можете да постигнете възпаление на ухото и да поставите нормален водка компрес върху гърлото си - да получите поток. Всички органи са взаимосвързани и въздействието върху засегнатата област веднага намира ответна реакция другаде.

камъни

Много хора считат термичните процедури, почти панацея за проблеми с черния дроб и жлъчния мехур. Това е така, защото топлината всъщност ще донесе облекчение, когато се затопли, но има един важен момент: в жлъчния мехур няма да има камъни.

Затоплянето на пикочния мехур с камъни може да доведе до тяхното движение и блокиране на жлъчните пътища, което на свой ред води до операция, а има и камъни или не, можете да научите само чрез ултразвук.

Живот

С болка в корема, топлината е полезна за появата на колики и гастрити, но отново може да има лоши последствия, ако коремна болка е причинена от апендицит или гастрит.

Между другото, ако една жена се лекува с термични процедури през критични дни, тя само увеличава кървенето.

Заключение: Преди да направите самолечение с употреба на топлина, трябва да получите съвет от лекар, за да не причинявате още повече вреда. Само специалист ще може да определи целесъобразността на термичните процедури.

Share:
Comments