Заекването - причини, симптоми, диагноза, лечение

Заикание е доста сложно невротично разстройство, което се проявява поради нервна свръхекспирация или тежък ужас. В 90% от случаите този вид заболяване настъпва дори в ранна възраст, когато детето само научава речта. Между другото, си струва да се отбележи факта, че момчетата, независимо от факта, че имат по-стабилна нервна система, застават 3-4 пъти по-често от момичетата. В някои случаи, след сравнително силни удари, заекването се появява и при възрастни.

Интересно е фактът, че хората не стоят във всеки случай. Например, според статистическите данни, около 93% от хората се засрамят главно, когато говорят с хора. Мнозина клюкалки изобщо не копнеят, когато са сами със себе си или когато говорят с животни, знаейки, че няма да бъдат чути от никого. Също така, заекването може да не се прояви, когато говорите с малки деца, докато пеете, докато говорите шепнешком, и други ситуации.

Заблуждаващи причини

С идентифицирането на причините за заекването е доста трудно положение. Този феномен активно се проучва от психолози, психиатри, невролози и други лекари. Всеки от лекарите има своя гледна точка по отношение на причините за заекването и методите за лечение. Списъкът с всички възможни причини е много голям. Заекването може да се появи, като необичани дете, което страда от дефицит на комуникация, и да имат разглезено момче, което през цялото време е бил заобиколен от топлина и грижа. Това явление може да се случи след сериозен стрес, умора или страх от него на детето до момента, когато той се научава да говори. Можете също така трябва да се вземе предвид влиянието на филми на ужасите, постоянни семейни скандали, твърди шеги от детството, както и други сътресения.

Заекването - симптоми

Заекването често включва често повтаряне на думи или разширено произнасяне на реч звуци. Определена група хора, които страдат от заекване, чувстват напрежение или просто "галене", когато се опитват да говорят. В някои случаи тя може да се притеснява да спре или просто да блокира. Само след известни усилия човек има възможност да завърши фразата.

Заикание - диагностика

На пръв поглед изглежда, че е много лесно да се диагностицира заекването, защото препъването явно нарушава съгласуваността на речта. Но някои характеристики на заекването не винаги са лесни за намиране, като слушател. Не е изненадващо, че професионалната диагноза на това явление изисква определени умения.

По отношение на диагнозата на малките деца в повечето случаи е възможно да се предскаже дали ще има заекване в бъдеще. За по-големи деца се прави диагностична оценка, състояща се от тестове, интервюта и наблюдения, предназначени да оценят общата тежест на заболяването. Цялата информация, получена по време на оценката, впоследствие се използва за разработване на специфична програма за лечение.

Заикание - лечение

Въпреки заекването и лечението, трябва да се отбележи, че само 5-8% от пациентите са напълно излекувани. В някои случаи заекването може да се осъществи независимо при благоприятни обстоятелства. До голяма степен спортът помага да се излекува, благодарение на което се засилва човешката нервна система, както и важният кръг на комуникацията.

Като лечение се провеждат различни видове реч и дихателни упражнения, които допринасят за стабилизиране на темпото на говора. Това включва дихателна гимнастика, танци, пеене, песни и други упражнения.

В много редки случаи хипнозата се използва, но е подходяща само за възрастни. С помощта на този метод пациентът може да бъде вдъхновен от самочувствие, след което спира заекването. Възможно е обаче да има някои странични ефекти: нарушение на паметта, главоболие, безсъние. Тази процедура е строго забранена за деца.

Share:
Comments