За всички възрасти плуването в басейна е полезно за

Плуването като спорт се е родило във времето на древните египтяни, за 2,5 хиляди години пр.н.е.: в гробницата на египетския фараон е намерен текст, който разказва за уроците на плаването на кралските деца.

За древните гърци спортът е култивация, те са естествено атлетични, плуването се счита за полезна окупация за тялото и душата.

Водата не е чуждо на човешкия елемент, защото първите месеци на живота детето лежи с майката в корема, напълнена с вода.

Тази среда за него обичаен и безопасна.

Трудно е да се надценяват ползите и благоприятните ефекти върху тялото на този спорт, като всеки медал - има две страни. Следователно, преди да отидете до басейна, всеки възрастен човек трябва да знае каква полза и вреда плува върху тялото.

Плуване в басейна: характеристики на този спорт

Има два вида басейни: дълги 25 метра и 50 метра. Рядко отговаря на нестандартни - по-малко от 25 метра дължина. Средната стойност на температурата на водата е 25 - 26°С, Басейнът се почиства с хлорирана вода, въпреки че в някои модерни съоръжения за пречистване на басейни работи върху озон. В обществени басейни озоновото пречистване се използва заедно с хлора.

Плуване в басейна: каква е ползата за здравето?

Фактът, че плуването укрепва физическото здраве, вероятно сте чували много. Много хора обаче не знаят, че плуването в басейна е полезно. за умствени и емоционалното здраве на човек, Водата отпуска, успокоява, облекчава стреса, подобрява апетита, нормализира съня. Благодарение на водните процедури, нервната система се засилва, има усещане за спокойствие, хармония. Релаксацията активира работната способност на нервните окончания.

Във водата, плувецът трябва да извършва енергийни движения, които включват почти всички мускулни групи. Ето защо това е балансирано обучение на мускулите, което ще укрепи костната тъкан и мускулно-скелетната система. Когато плувате, има минимално натоварване на ставите, подобрява позата и развива издръжливостта на тялото.

Плуването в басейна е добро за здравето, тялото е буквално наситено с енергия. Плувците упражнения дихателна гимнастика, по време на която се вентилират дробовете и постепенно се увеличава обемът им. Тялото получава повече кислород, ускорява метаболизма и това води до изгаряне на подкожна мазнина и подобрява храносмилането, което води до укрепване на имунитета.

Плуването в басейна е добро за тялото, упражняват сърдечните мускули, Редовните посещения в басейна укрепват сърдечно-съдовата система, увеличават сърдечния дебит - в един цикъл сърцето може да изтласка много по-голям обем кръв.

Плуване в басейна: каква е възможна вреда за здравето?

Плуването е присъщо на редица противопоказания, така че преди да започнете редовно да посещавате басейна, по-добре е да се консултирате с терапевт, ортопед и невролог. Противопоказанията за този спорт не са толкова много, но въпреки това, не се препоръчва да плува:

• за настинки, като ARI, ARVI, грип, пневмония;

• с неврологични аномалии, придружени от конвулсии;

• с вродено тежко сърдечно заболяване;

• с епилепсия;

• с тежко нарушение на функциите на мускулно-скелетната система, когато човек се нуждае от постоянно фиксиране на крайниците;

• за кожни инфекции.

Тъй като водата в басейна се дезинфекцира с помощта на хлорирането, този химически елемент оказва неблагоприятно влияние върху кожата, лигавиците, косата и ноктите. Случаите на алергична реакция са чести.

Плуване в басейна: ползите от загубата на тегло

Плуването в басейна не причинява вреда, натоварването се разпределя равномерно върху тялото на плувеца, без да има риск от изкълчване, мускулно претоварване и напрежение на ставите. Съпротивлението на водата е 12 пъти по-силно от съпротивлението на въздуха, така че по време на тренировките с вода консумират 400-500 kcal, а това е с 25% повече от енергията, изразходвана по време на интензивна работа. В този случай движенията във водата са леки и гладки, няма да усетите мускулното напрежение, което се чувствате изпотявано във фитнес залата. Никой спорт не се конкурира толкова безмилостно с целулита, като плуване, вода масажира кожата, увеличава еластичността и тонуса. Когато плувате в басейна, се увеличава кръвният поток, течността започва да циркулира равномерно в лимфната система, така че този спорт не е просто средство за борба с целулитните отлагания, но и метод предотвратяване на "портокалова кора".

За бременни и кърмещи жени: плуването в басейна е полезно или вредно

За бременни жени, които плуват в басейна ползи за здравето научно доказан факт, тъй като спомага за отпускане на гръбначния стълб, който представлява основното натоварване по време на бременност. Болки в гърба и остеохондроза при редовно посещение на басейна няма да се почувстват.

За тези жени, които дават плодове и наддават на тегло - плуването е необходима физическа активност: в басейна има минимален риск от нараняване или разтягане, докато организмът на бъдещата майка може активно да изразходва енергия и следователно допълнително калории.

Редовните посещения в басейна имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, намаляват кръвното налягане и укрепват кръвоносните съдове, което облекчава жената с разширени вени и хипертония, придружаваща бременността.

Дихателните упражнения при гмуркане в басейна помагат на бъдещата майка да се подготви за раждане. Правилното дишане е важно при раждането, тъй като достатъчно количество кислород помага на мускулите да се свиват по-добре - при бой се появява дихателна имитация.

Плуването има успокояващ ефект върху психиката и позволява на бременната жена да се отпусне, да облекчи стреса и да се освободи от страховете, свързани с предстоящото раждане и тежкия труд. Редовните посещения на басейна по време на бременност ще помогнат на жената да се чувства по-енергична, енергична и да се отърве от заболяванията, причинени от стреса.

Кърмещите майки не са противопоказни да посещават басейна, в края на краищата, след раждането на бебето, всяка жена се стреми да намери спортна форма и тънко тяло, а плуването е ефективен начин да убиеш повече паунда, а плуването в басейна няма да причини вреда на отслабено тяло. При кърмене не забравяйте относно предпазните правила, която, спазвайки всяка жена, ще поддържа производството на мляко в достатъчен обем:

1) всички видове хипотермия понякога води до загуба на мляко, така че след посещение на басейна е желателно да се насладите в сауната или под топъл душ.

2) трябва внимателно да подхожда към избора на бански костюм - най-важното е, че той не стиска или изтръгва гърдите.

3) не се претрупвайте и не се изчерпвайте с километър люлки, кърмещата майка трябва да вземе за себе си осъществим товар, който ще донесе на тялото само полза и удоволствие.

4) след класове в басейна, изплакнете тялото, изплакнете хлорирана вода, суха коса и сменете мокрото облекло в сух комплект. И само след като тези процедури отидат у дома на бебето.

Умереното упражнение няма да доведе до загуба на мляко. Те променят вкуса си, защото когато упражнявате, се произвежда млечна киселина, но след час действието на киселината се отслабва и скоро след като отидете до басейна, лесно можете да продължите да храните бебето.

Плуване в басейна за деца: полезно или вредно

Плуването в басейна е полезно за растящото тяло на детето, бебето развива издръжливост, образува правилна поза, укрепва имунната система.

Посещението в басейна темперира детското тяло, увеличава устойчивостта към вирусни и студени инфекции. Веднага след като детето отиде на училище - натоварването на гръбначния стълб ще се увеличи, той има проблеми с позата. От детството много хора започват да формират сколиоза, която по-късно няма да играе по-добра роля в физическата активност на детето.

Плуването благоприятства правилното развитие на опорно-двигателния апарат, помага за формирането на мускулна корсет, поддържаща гръбначния стълб. Бързото движение на краката във вода предотвратява развитието на плоски крака, което е често срещано при децата и укрепва мускулите на глезена.

Плуването има благотворен ефект върху централната нервна система на детето: сънят и апетитът се нормализират, тонът на тялото се повишава. Потапянето във водата със забавяне на дишането укрепва кръвообращението на мозъка, което благоприятства умственото развитие на трохите ви. След писането на детето в плувния участък, ще развиете бебето физически, а от детството си, свикнете с дисциплина и независимост.

Плавание в бассейне ползи за здравето ощутимая, вы заряжаетесь позитивом и бодростью, а тело становится стройнее и подтянутее. Плавание благотворно воздействует на все органы и системы организма. Вам не стоит прерывать занятия во время беременности и лактации, соблюдайте рекомендации и меры предосторожности. Единственный при плавании в бассейне вред - бактерии и кожные инфекционные заболевания, но об этом не стоит беспокоиться, так как риск «подхватить» инфекцию сводится к минимуму.

Обществените басейни са оборудвани с добре проектирани пречиствателни станции, които убиват патогени. Въпреки че хлорираният метод на пречистване сам по себе си създава вероятността да стане алерген и дразнещ на лигавицата, причината за влошаване на косата, кожата и ноктите. Но предимствата на посещението на басейна са много по-големи - безопасно отидете на самия басейн и не забравяйте да вземете децата си.

Share:
Comments