За да удължите живота си, помагайте на другите, съветвайте

От много време се казва, че е по-добре да даваш, отколкото да получаваш. И сега учените са потвърдили, че благородството не е просто добро качество. Това е от полза, а не само за тези, на които е насочена, но и за тези, които го показват. И тази полза се разглежда не толкова от гледна точка на универсалните човешки ценности, но и от гледна точка на здравето.

Daily Mail пише, че петгодишно проучване на 846 доброволци, участващи в него, доказва, че хората, които показват благородство към другите, живеят по-дълго.

Майкъл Паулин, университет в Бъфало, САЩ, установи, че хората, които помагат на други, умират по-рядко, въпреки факта, че са изложени на стресови ситуации. Стресните ситуации означават тежко заболяване, смърт на член на семейството, уволнение, грабеж или финансови затруднения. Участниците в проучването съобщават колко често през последните 12 месеца са помогнали на съседи, приятели или роднини.

В резултат на петгодишни наблюдения, Poulins стигна до извода, че благородството помага на хората да се справят със стреса, намалявайки честотата на заболеваемостта, както и риска от смърт от опит.

Изследователят обаче не е установил дали благородството защитава от стреса на тези, на които е насочена, и доколкото това е така.

Share:
Comments