Възпалено гърло - вирус, алергия, тумор или инфекция ... как

Всеки знае каква болка в гърлото е от учебните часове: ужасяващо съскане, без да дава лястовиче, усещане за парене в назофаринкса и други наслада, които предхождат началото на един от настинките.

При представянето на обикновения човек без специално медицинско обучение, възпалено гърло винаги е свързано със студена, ТОРС. Всъщност "коренът на злото" може да бъде обхванат от причини, далеч от инфекциозно поражение.

Механизми на болка в гърлото

Подобно на всеки друг вид болка, възпаленото гърло е неприятно компулсивно усещане, локализирано в фаринкса, ларинкса и трахеята. На субективно ниво пациентът е малко вероятно да бъде в състояние самостоятелно да разграничи кои от органите на горните дихателни пътища са засегнати.

Както ларинкса, така и трахеята и фарингеалната лигавица са снабдени с огромен брой малки кръвоносни съдове, чиято цел е да затоплят вдишвания въздух и да засилят местния имунитет.

Очевидно е, че при богато кръвоснабдяване степента на инервация на тези структури също е много висока, така че дори и най-малката причина може да предизвика силна болка в гърлото.

Възпалено гърло: Причини

Възпалението на гърлото не е независима патология. Симптомът показва наличието на различни заболявания, от обикновена настинка до началото на онкологията. Ако гърлото е много възпалено, причините могат да бъдат много различни.

Много важен маркер на етиологията е наличието или липсата на хипертермия (повишаване на телесната температура). За диагностични цели това е един от най-важните фактори.

Повишена е телесната температура

1 Фарингит. Боли ми да погълна гърлото - една от най-честите оплаквания на пациенти с фарингит. Болката обаче не е локализирана в областта на фаринкса и мекото небце. Пациентите се чувстват неудобно в областта на ларинкса (ябълката на Адам). Симптомите на фарингит включват редица типични прояви:

- Увеличаване на телесната температура (хипертермия) до субферилните маркери: 37,2-38,0 градуса по Целзий.

- Чувство за сухота в гърлото, в мекото небце. Изгаряне в назофаринкса, изпотяване в гърлото.

- Суха кашлица.

- Прояви на интоксикация: главоболие, слабост, летаргия и умора, "болки" в ставите и очните топки и т.н.

- разсейване на болката в гърлото (отстрани) под езика (това може да е увеличение на броя на лимфните възли, разположени наблизо).

- В напреднали случаи - гнойно изхвърляне в храчки, силно подпухване на небето и в резултат на това затруднено дишане.

В около 40% от случаите, ако гърлото е много възпалено, причината е фарингит. Фарингитът в по-голямата част от случаите (над 95%) е инфекциозно заболяване. Терминът "инфекциозен" обаче е много широк.

Съществуват следните видове инфекциозни фарингити:

- Вирусен фарингит: риновирус, причинен от коронавируси и др.

- причинени от бактерии: стрептококи, стафилококи и др.

- Фарингит от гъбична етиология: причинена от гъбички от Candida.

В допълнение, в някои случаи фарингитът може да бъде неинфекциозен по своя характер:

- Алергични. Причината за фарингит може да е алергия. В този случай, продължителността на заболяването, обикновено по-малко.

- Радиационен фарингит. Той се развива при пациенти с онкологични заболявания, подложени на лъчева терапия. Причината е ефектът от радиация (йонизиращо лъчение).

Както се казва, "фарингит на равно място", разбира се, не се развива, дори ако човек е бил в контакт със стафилококи, стрептококи или други инфекциозни агенти. Всеки ден всеки от нас влиза в контакт с милиарди различни инфекциозни агенти, включително и с такива ужасни като пръчката на Кох. Но след такава среща туберкулозата се развива в хиляди. Същото важи и за фарингита.

Защо е така?

Факт е, че за инфекция е необходима комбинация от фактори.

Първият контакт с патогена.

На второ място - отслабването на имунитета на фона на твърда диета, хипотермия, обостряне на хронични заболявания, употреба на специфични лекарства, потискащи функцията на имунитета.

Важно е да се отбележи, че много, включително симптоматиката на фарингит, зависи от характеристиките на организма на конкретен пациент. Често се случва да боли гърлото ви, за да преглътне, но не се наблюдава хипертермия. Това може да говори за слабостта на имунната система или може да показва неинфекциозна природа на фарингит.

2Възпаление на сливиците. Тонзилитът е възпаление на сливиците. Болестта почти винаги има инфекциозна етиология и може да засегне едновременно и двете сливици.

При нормални условия сливиците са специален орган на имунната система, която задържа патогените на инфекцията. При повтарящи се дълги или единични, но изключително интензивни ефекти върху амигдала възпалението се развива.

• На ниво домакинство, остър тонзилит също се нарича ангина. Основният симптом е възпалено гърло. Източникът на болестта не винаги е външен фактор. Източникът може да бъде хроничен и инфекциозен и възпалителен огнища в тялото: с гениантрит, кариес и др.

• Най-честите патогени на остър тонзилит са стафилококи (зелен, стафилокок ауреус).

• Усложнени форми на тонзилит (тонзилит) могат да бъдат придружени от гнойни изригвания (абсцеси), силно подуване.

• Неадекватното лечение или пълното му отсъствие, тонзилитът става хроничен.

3Farynhomykoz. Това е гъбична лезия. По принцип картината на фарингомикозата е подобна на тази на фарингита. Силата на симптомите е малко по-различна.

- При инфекциозен фарингит болката е по-интензивна. Просто казано, гърлото ми е много възпалено. Фарингомикозата се характеризира с леки болки, основното оплакване е неприятно усещане в областта на гърлото: изгаряне, "съскане" и т.н.

- При фарингомикоза се развива остра интоксикация.

- За гъбичната лезия е характерна плака (бяла или жълта).

- При фарингомикоза болката излъчва. Възпалено гърло и ухо.

4 Други инфекциозни заболявания. Възпалението на гърлото, например, може да бъде първият симптом на тетанус. Но тъй като днес тази болест се отнася по-скоро до екзотиците, в много ограничен брой случаи е необходимо да се подозира тетанус.

Температурата на тялото е нормална

1•Фарингит с неинфекциозен характер. Неинфекциозният фарингит може да се развие поради хранителни причини, токсични, радиационни, алергични лезии.

Като цяло, симптоматиката на неинфекциозния фарингит е подобна на прояви на инфекциозна форма. Основната разлика е липсата на хипертермия.

Дори неинфекциозният фарингит се характеризира с възпаление, защото болката може да бъде облъчваща. Обикновено болката в гърлото и ушите.

2Химични, топлинни и механични причини. Ако гърлото боли, няма температура и преди началото на дискомфорта, човек по някакъв начин му наранил гърлото (ядеше твърда, груба храна, пиеше агресивен химически състав, например сода вода и т.н.), има смисъл да търси причини за хранителните фактори.

3 Тумори. Ако гърлото често боли, съществува риск от развитие на тумори. Доброкачествените новообразувания обикновено не допринасят за развитието на интензивна болка. Доброкачественият туморен аденом, достигащ голям размер, може да доведе до дискомфорт при поглъщане. Най-типичната болка при злокачествените новообразувания.

Оток на злокачествено гърло:

- Епителиом - тумори, които се развиват по време на дегенерирането на епителната тъкан на фаринкса. Тя започва с растежа на фокуса под формата на туберкулоза на 1-3 см. Туберкулозните язви, след които настъпват промени в близките лимфни възли (лимфаденит). Болката, докато процесът се развива, се увеличава, често излъчвайки до ушите и главата (възпалено гърло и главоболие).

- Лимфосарком.

- Често болката може да предизвика рак на щитовидната жлеза (папиларен, фоликуларен). При злокачествена неоплазма на щитовидната жлеза се появява облъчване на "фалшиви" болки в гърлото.

Болка в гърлото на фона на неврологични заболявания и патологии на опорно-двигателния апарат

1•Остеохондроза. Остеохондрозата на шията причинява патологични промени от прешлените и междупрешленните дискове. Тези промени провокират притискането на нервните корени и развитието на специфични синдроми. Така че, с цервикална остеохондроза, често има усещане за чужд предмет в гърлото, синдром на болка. В допълнение, често симптомите, характерни за остеохондрозата, се комбинират със споменатите неврологични симптоми. В резултат на това пациентът чувства, че гърлото и болката в главата му, има фалшива клинична картина, която може да доведе до назначаване на неправилно лечение.

2Нарушения на нервната система, невротични разстройства. Депресивните състояния, пристъпите на паника предизвикват спазъм на мускулите на ларинкса. Спаз на мускулите провокира силен синдром на болка и усещане за чуждо тяло (кома) в гърлото.

Венерически болести

Лицата, които предпочитат екзотични видове интимни взаимоотношения, са изложени на риск от заразяване с ППБ. Най-честите са сифилис и гонорея.

1•Гонорея. Клиничната картина е идентична с острия гноен тонзилит (ангина). Разлика в патогена. Трябва да се отбележи, че новородените могат да получат тази форма на гонорея, ако майката им е заразена.

2Сифилис. Клиничната картина е типична за сифилис като цяло. Създава се твърд канкрет, последван от многобройни улцерации и т.н.

Промени в ларинкса

Патологията на ларинкса може да бъде придружена от повишаване на температурата и болка в гърлото.

Възпалено гърло: Диагноза

Диагностичните мерки включват инструментални и лабораторни методи, поради които не е проблем да се разкрие точната причина за възпалено гърло за компетентен специалист. По правило двама специалисти се занимават с лечение на болки в гърлото: ОНТ (отоларинголог) и, в по-малка степен, терапевт.

Диагностиката включва:

Сбор анамнеза

Това е устно разпитване на пациент на пълно работно време. Лекарят чува оплакванията на пациента, установява обстоятелствата, предхождащи възникването на болка в гърлото, интензивността на проявите и други фактори. Когато събира анамнеза, лекарят прави приблизителна клинична картина и подготвя диагностична стратегия.

Първичен преглед. Задачите на първичното изследване включват определяне на състоянието на фарингеалната лигавица. В 99% от случаите лекарят разкрива типичните признаци на тонзилит или фарингит (с различен произход).

Типичната картина на фарингита включва:

• Оток на фарингеалния пръстен.

• Зачервяване на задната фарингеална стена.

• Гранулирана структура, неравномерен възпаление.

• Мухи или гнойни изпускания на задната стена.

• Хипертрофираните фоликули се образуват на повърхността на фарингеалната стена.

Тази картина е характерна и за редица други заболявания: гнойна (катарална) стенокардия, дифтерия.

За разлика от катарната ангина, фоликулите са малко и не образуват стабилни фокуси. Гноен тонзилит се характеризира с множество белезникави или жълти петна под формата на петна.

Същият признак на фарингит се различава от гъбична лезия на фаринкса (фарингомикоза).

С дифтерия не всичко е толкова недвусмислено. Една визуална оценка на фаринкса не е достатъчна. За да се извърши компетентна диференцирана диагностика и за да се разграничи фарингитът от дифтерит и фарингикоза, е необходимо да се направи смазка от гърлото и носа за засаждане за идентифициране на пръчката на Lefler (BL).

Специалистът по лечението трябва да се има предвид при извършване на изследването. Ако проявите се наблюдават за дълго време: няколко дни (например, болка в гърлото седмично) картината може да бъде "смазана" поради имунната реакция. Освен това не може да се изключи, че пациентът е взел някои лекарства, изплакнал билки и е прибягнал до други "съвети на баба".

Оттук - съвети за пациентите. За да се улесни работата на специалист, не трябва да се предприемат никакви терапевтични действия преди да посетите лекар.

Инструментални диагностични методи, Основният метод за диагностика на болка от неясен произход е ларингоскопия. Ако при първичния преглед няма сериозни промени от страна на фаринкса, лекарят по ОНГ трябва да изключи патологията на ларинкса. Освен това те могат да бъдат много разнообразни: от относително безвреден ларингит до злокачествени новообразувания.

За да се изключат ларинксните заболявания, се използва ендоскопският метод на изследване - ларингоскопия. Ларингоскопията ви позволява да оценявате състоянието на ларинкса с помощта на сонда и миниатюрна видеокамера.

Ако се установи, че болката не е свързана с промени в горните дихателни пътища, трябва да се консултирате с други специалисти: невролог и ортопед.

Следващата стъпка в диагностиката и правилната диагноза е рентгенографията на гръбначния и гръбначния гръбнак и диагностиката на ЯМР.

Лабораторни методи за диагностика. Основният лабораторен метод е общ кръвен тест, както и отстраняване на носа и гърлото.

Общият кръвен тест, в повечето случаи, ще покаже възпалителен процес: увеличен ESR, левкоцитоза и т.н. Ако фарингитът е алергичен, информативно ще бъде еозинофилия.

Смесите от фаринкса и носа ще установят състава на микрофлората и ще идентифицират патогенните организми, които могат да станат причинители на болестта и да причинят дискомфорт в гърлото.

Възпалено гърло: лечение

Лечението на възпалено гърло е симптоматично. Отговорът на въпроса какво да правим, ако гърлото боли, е двусмислено. Болката в гърлото не е болест и е необходимо да се борим с оригиналния източник.

• Често се случва гърлото да започне да се "запушва", но човекът не обръща внимание на това, разчитайки на "може би". Но една седмица гърлото боли и едва тогава пациентът отива при лекуващия лекар. Във всеки случай това не бива да се допуска.

Веднага щом се появи дискомфорт в областта на фаринкса и носа, има смисъл да се опитвате сами да премахнете дискомфорта. Ако методът не работи за 1-2 дни, симптомите на интоксикация се увеличават и общото състояние се влошава, трябва незабавно да отидете на специалист.

Метод 1. Изплаквания.

В отговор на въпроса, ако гърлото боли, а не да се лекува у дома, можете да посъветвате изплакване. Най-лесният начин е да се прибегне до следното:

• За чаша топла вода, разредете 3-5 супени лъжици сол, за да направите концентриран и наситен разтвор. Изплакнете 3-4 пъти на ден.

• Ако пациентът няма абсолютно никаква алергия към йод, билки, можете да опитате следните рецепти:

• Разредете 10-15 ml водороден прекис, половин чаена лъжичка йоден разтвор в чаша топла вода. Изплакнете 3-4 пъти на ден.

• Подгответе силно решение на лайка или градински чай. Изплакнете 3-4 пъти на ден.

Метод 2: Смазване.

С гарантирано отсъствие на алергия към йод, можете да прибягвате до самостоятелно смазване на фаринкса и тонзилите с разтвор на йод или сребро. Относително безопасно за самостоятелно лечение с разтвор на Мирамистин.

Алергичният фарингит може да се опита да бъде улеснен чрез приемане на антихистамини.

Във всички останали случаи трябва да се консултирате с Вашия лекар и да започнете специфично лечение. Това е един недвусмислен отговор на въпроса какво да правите, ако гърлото боли.

За лечение на фарингит, тонзилит, катарален тонзилит, се използват сложни медикаменти, включително противовъзпалителни, антибактериални лекарства, имуномодулатори. Ако в хода на диагностичните дейности се идентифицира специфичен причинител на заболяването, се предписват разтвори на бактериофаги.

За термични, механични и химични увреждания същността на терапията е да се дезинфекцира повредената област (така че травматичните наранявания да не се превърнат в портал към инфекцията) и да се намали увредената област. Терапията се състои в използването на специални спрейове, аерозоли и изплаквания.

Алергичните усложнени лезии на фаринкса се елиминират чрез специфична терапия, включително антипирутични, антихистаминови и други лекарства.

В някои случаи прибягвайте до хирургично лечение. Така че, при хроничен тонзилит с чести екзацербации, прибягвайте до отстраняването на сливиците. В тежкия курс на катархалния синус също е показано отстраняването на сливиците. Ако се открият злокачествени новообразувания или прекомерно развитие на доброкачествени тумори, които застрашават живота на пациента, е показано хирургично лечение.

За щастие в повечето случаи е възможно да се стигне до "малка кръв", в буквалния смисъл на думата. Основното нещо - във времето да се види лекар и да започне лечение.

За да отговорите на въпроса дали болката в гърлото, а не да се лекува у дома, е възможно недвусмислено: при липса на противопоказания за фитотерапия и йод, можете да се опитате сами да премахнете неприятния симптом чрез изплакване и смазване. Във всички останали случаи - самолечението не си заслужава.

Възпалено гърло: превенция

Препоръките за превенция са стандартни:

- избягвайте супер охлаждането, по-топлите дрехи и бойните течения в къщата;

- Укрепване на имунитета, за да направите това, коригирайте диетата си. През зимата се приемат комплекси от витамини;

- приемайте лекарства, които имат депресивен ефект имунитет внимателно, под наблюдението на лекар;

- свеждане до минимум на контакт с инфекциозни пациенти;

- спазва хигиената на устната кухина;

- напълно дъвчете храната, не пийте много газирани напитки, не консумирайте твърде много гореща храна.

- Проверявайте редовно превантивните прегледи при лекаря на ENT. При най-малкото съмнение за онкология отидете на специализиран специалист.

Така симптомът на възпаленото гърло е изключително променлив, което показва различни заболявания и патологии.

Никога един напълно здрав човек няма да получи болки в гърлото. Това трябва да се има предвид, а при първите прояви е спешно да отидем в болницата за преглед.

Компетентният специалист ще постави правилната диагноза и ще предпише ефективно лечение. Само в този случай болката в гърлото ще отстъпи.

Share:
Comments