Възпаление на цервикалния канал - причини, симптоми и

Възпаление на цервикалния канал (ендоцервикалит) - патология, която се появява при жени по-често от други. Това се дължи на анатомичната структура и топография на цервикалния канал. Той свързва вагината с маточната кухина. Обикновено възпалението се появява във влагалището, след това преминава в шийката на матката - развива колип.

Ето защо, ако не направите диагноза навреме и не незабавно лекувате - болестта ще отиде в латентна, бавна форма. Това, от своя страна, е изпълнено със сериозни усложнения. Тяхното лечение ще отнеме много време и изобщо не е фактът, че лечението ще бъде успешно.

В случай на навременна диагноза и лечение на неприятни усложнения няма да се случи.

Възпаление на цервикалния канал - причини

Основните провокиращи фактори, водещи до възпаление на цервикалния канал, са:

- Увреждане на шийката на матката (деформация, която възниква поради някаква причина)

- Намален имунитет

- менструация

- Подчертава

Причините за възпаление на цервикалния канал са разделени на инфекциозни и неинфекциозни.

Най-често срещаните:

• полово предавани патогени (трихомонади, уреаплазма, хламидии и т.н.)

• Неспецифична флора (Е. coli, стрептококи, гъби от Candida и т.н.)

• ефектът от външни агресивни фактори (химиотерапия, силни химични разтвори за инжектиране на спринцовки, лъчева терапия)

• пременопауза: Хормоналната фона се променя драматично

Те причиняват възпалителен процес във влагалището, който преминава през цервикалния канал.

Обикновено маточната кухина е защитена от запушалка на лигавицата, която "затваря" шийния канал и е надеждна преграда за патогенните микроорганизми. По време на медицинска и диагностична манипулация, щепселът може да се срути, физичният и химическият му състав да се промени. Чрез цервикалния канал се допуска инфекцията да навлезе в матката, причинявайки възпаление и ендометриоза. В бъдеще това може да доведе до безплодие, макар и не непременно. По принцип това се случва на фона на намален имунитет и постоянен стрес.

Вратата към инфекцията е не само гениталният тракт, но и храносмилателната, циркулаторната и лимфната системи.

Неинфекциозните причини за възпаление на цервикалния канал включват външни ефекти и вродени анатомични аномалии. Това обаче са доста редки патологии.

Допълнителни рискове: ранен активен сексуален живот, раждане в ранна детска възраст (под 16 години), различни сексуални партньори, алергии към спермициди и латекс, приемане на определени хормонални лекарства, пушене.

Възпаление на шийния канал - симптоми

Симптомите на възпаление на цервикалния канал са същите като при други възпалителни заболявания на женската репродуктивна система. Нарушавайте, както при почти всички възпалителни заболявания на гениталния тракт, сърбеж и изгаряне, болезненост и неприятни усещания за постоянен характер в долната част на корема, може да има дискомфорт по време на сексуален контакт и забелязване след него, аноргазмия.

Разтоварването по време на възпаление е изобилно, но може да има незначителни, с неприятна миризма, пенлив гноен характер. Острата възпаление на цервикалния канал е възпаление, което продължава до шест седмици.

Симптомите на остро възпаление на цервикалния канал са разнообразни и се проявяват активно: обилно гнойно изпускане от влагалището, умерено повишена температура, болезненост в долната част на корема.

Ако не излекувате, острият период ще премине в хроничен ход.

Хроничното възпаление на цервикалния канал не се проявява клинично. Най-често няма никакви симптоми. Диагнозата се прави, когато видите лекар по други причини като находка, когато търсите. Съответно, може да няма оплаквания, но това не означава, че няма болест. Токът й стана бавен, тялото се адаптира към инфекцията.

Ако лечението не започне спешно, възпалителният процес се разпространява и впоследствие възникват сериозни усложнения.

В много случаи възпалението на цервикалния канал от самото начало е асимптоматично и не засяга цялостното благосъстояние.

Ето защо, диагнозата е трудна. Симптомите на възпаление на цервикалния канал зависят от характеристиките на тялото и идентифицирания патоген.

За да се установи диагнозата, освен обичайното изследване с огледала, палпация, е необходимо:

- смазка за цитограмата (изследване на клетките на епитела - степента на възпаление се определя),

- бактериологична култура (идентифициран е специфичен патоген),

- кръвен тест за инфекции, предавани по полов път - полово предавани инфекции (предимно сифилис и ХИВ).

Често допълнително се извършва колпоскопия (с помощта на колпоскоп се откриват признаци на възпаление).

След изследването и дефинирането на инфекциозния агент диагнозата се изяснява и лечението се предписва.

Възпаление на цервикалния канал - лечение

Лечението на възпалението на цервикалния канал зависи от степента на възпаление и патоген. Целите на лечението:

- ликвидация инфекции

- прекратяване на възпалението

- елиминиране на симптомите

- ремонт на тъкани

- елиминиране на рецидивите

Назначаването на антибиотици, антивирусни и други лекарства зависи от идентифицирания патоген, неговата чувствителност към конкретно лекарство, етапа на възпалителния процес.

Лечение на хламидиалното възпаление на цервикалния канал: тетрациклини (доксициклин, мономицин), флуорохинолони (офлоксацин, Tarivid, Maksakvin), макролиди (еритромицин), азитромицин (Sumamed). Последното лекарство е одобрено за употреба при бременни жени, така че е широко използвано.

Ако причината е гъбичка, се предписват антибиотици от тетрациклиновата група и макролидите.

Когато се откриват трихомонади в лечението на възпаление на цервикалния канал, се използват антипротозойни лекарства.

Възпалението на цервикалния канал с вирусна етиология е трудно за лечение. В тези случаи е необходимо да се лекува дълго време и постоянно. Ако се открие генитален херпес, лечението се провежда, съответно, с антивирусни лекарства (Valtrex, Acyclovir), задължителен антихипертензивен имуноглобулин, имуностимуланти, витамини.

С открита инфекция с папиломирус прилагайте цитостатици и интерферони. Тук не можете да правите без хирургическа интервенция - брадавиците се отстраняват.

С атрофично възпаление Целевият канал се използва от естрогените, по-специално "Овестин". Той подпомага бързото възстановяване на вагиналната лигавица и шийката на матката, нормализира нарушената микрофлора.

Използва се локално лечение: комбинираните препарати са ефективни във всички случаи ("Terzhinan" "Polizhinaks"). Удобно е да се използват лекарства, които се произвеждат под формата на свещи (Polizinaks, Geksikon, Terzhinan, Metronidazole) и кремове.

В допълнение, локално прилаганите вагинални и цервикални тампони с разтвор на димексид (3%), хлорофилиптит (2%), сребърен нитрат. Те могат да се използват в края на лечението, в края на основния курс, предписан от лекаря. Извършвайте процедури под наблюдението на лекар, стриктно наблюдавайте дозите на лекарствата.

При специфични инфекции задължително е паралелно лечение на сексуалния партньор.

Ако болестта премине в хроничен стадий, За успех с консервативни методи на лечение е рядкост. Трябва да прибегнем до хирургично - диатермокоагулация, криотерапия, лазерна терапия. Тези процедури се извършват, когато е възможно да се потисне инфекцията. Едновременно с това се лекува съпътстваща патология, се извършва противогъбична терапия (с цервицит, цервицит, ефективно лекуван с Дифлукан), предписани са лекарства на базата на лактобацилус, които възстановяват нарушената микрофлора.

Лечението на възпалението на цервикалния канал се извършва под контрола на лабораторни тестове, които трябва да се предприемат на определени етапи, и колпоскопия.

Като допълнение към лечението на възпалението на цервикалния канал, можете да използвате народни средства. Лайка, дъбова кора, градински чай изготвят бульони, съгласно рецептата в анотацията на аптеката и се прилагат под формата на шприцове. По-добре е да купувате билки в аптеката, защото тя играе роля, когато, кога и кога е събрана, при какви условия са били изсушени. Има определени стандарти за събиране и изсушаване на билки. Това може да се ползва само в периода, когато лечението е предписано от лекаря. Задачата на такива допълнителни методи на лечение е да се увеличи защитата на тялото и да се елиминират последствията от заболяването. Със същите цели можете да консумирате неограничено количество касис, вибринум, морски зърнастец, къпини, ако сезона съвпада. Те подобряват имунитета, което е предпоставка за успешно лечение.

Правилата за превенция са много прости. Те трябва да бъдат наблюдавани, за да живеят мирно и без допълнителен стрес. Това - лична хигиена, изключване на сексуални инфекции, задължителна контрацепция, предотвратяване на аборт, лечение на ендокринни разстройства.

При най-малкото съмнение за възпалителния процес, трябва да се консултирате с лекар, не позволявайте на всичко да си върви сам. Ако болестта се е развила в резултат на една от полово предаваните инфекции, е необходимо да се подложите на лечение с венеролог.

Share:
Comments