Възпаление на тригеминалния нерв: причини, симптоми.

Тройният нерв се състои от три клона, които преминават през веждите, от двете страни на носа и в областта на долната челюст.

Неговата задача е да контролира неврологичното състояние на човека.

Нека разгледаме по-подробно причините за възпалението на тригеминалния нерв (невралгия) и методите за лечение на това неприятно състояние у дома.

Възпаление на тригеминалния нерв: причини

Досега няма точна причина за възпаление на тригеминалния нерв, но лекарите идентифицират такива фактори, които могат да допринесат за развитието на това заболяване:

1. Тежка хипотермия на лицето. В този случай, невралгията не само може да остане във вятъра и слана, но и просто промиване със студена вода.

2. Отложената травма на лицето (падане, тъп удар, натъртване и т.н.) може да предизвика процес на възпаление и вследствие на това - развитие на невралгия.

3. Такова заболяване като аневризма на кръвоносните съдове или онкологичната патология може да изтласка нервите, причинявайки тяхното възпаление.

4. Различните заболявания на устата могат лесно да предизвикат по-нататъшно разпространение на инфекцията в лицето. Обикновено такива заболявания са пулпит, пародонтит и заболявания на носните синуси.

5. Менингит.

6. Нарушаването на ухапването на зъбите може да изкриви и изтръгне нервите, което ги прави по-уязвими за възпаление.

7. Множествена склероза, която не се лекува.

8. Остра форма на херпес.

9. Раздразнение.

10. Различни остри вирусни или бактериални заболявания.

11. Остри респираторни заболявания.

12. Нарушаване на метаболизма в организма.

В допълнение, атака на остра невралгия може понякога да възникне спонтанно (когато човек се смее, бръсне, измива или просто говори).

В повечето случаи това заболяване засяга хора на възраст между 50 и 60 години, които имат проблеми с кръвоносните съдове и сърцето.

Възпаление на тригеминалния нерв: симптоми и признаци

Разпределете следните симптоми на възпаление на тригеминалния нерв:

1. Болката е най-характерният признак на болестта. То ще бъде локализирано в долната челюст и ще бъде дадено на цялото лице, очи, шията.

Повишена болка ще бъде с говорене, хипотермия или хранене. Не може да се отстрани с обикновени анестетици.

В допълнение, болката в невралгията се разделя на два отделни типа: типични и нетипични.

С типична болка човек ще има синдром на вълнообразна болка (болката ще се влоши, след това отново ще отмине). Природата на тази болка е остра, стрелба, пулсиране, изгаряне. Честотата на проявата е различна (при някои пациенти болката настъпва на всеки час, други могат да се появяват само няколко пъти на ден).

Нетипичная боль се наблюдава по-рядко. Нейният характер е болезнен. Тя може да тече монотонно за няколко часа. Този вид болка е по-трудно да се лекува.

2. Зачервяване и подуване на клепачите.

3. Скъсване.

4. Повишено слюноотделяне.

5. Неволно свиване на мускулите на лицето.

6. Загуба на чувствителност към кожата на лицето.

7. Нарушение вкуса.

8. Слабост.

9. Нарушение сна.

10. Спаз на мускулите.

11. Безпокойство на пациента в очакване на нови пристъпи на болка.

12. Поява на асиметрия на лицето поради мускулна торзия.

13. Появата на остри вълни (лумбаго) на болка, която е подобна на токов удар.

14. Сенсибилизация на лицето.

15. Измама на носа и бузите.

16. Повишаване на телесната температура.

17. Появата на обрив в засегнатата част на лицето.

18. Главоболие.

19. Слабост.

20. Влажност.

Важно е да знаете, че възпалението на тригеминалния нерв има прогресивен курс и ако не се елиминира във времето, повечето от симптомите не могат да изчезнат дори след по-нататъшно лечение. Това означава, че от време на време човек все още може да се притеснява от силни болкови атаки, скованост на лицето и треперене на мускулите.

Освен това, тригеминалната невралгия е много подобна на симптомите си с тилната нерва и синдрома на Ърнест.

По тази причина си заслужава да бъдете изключително внимателни при диагностицирането и точното определяне на основната причина за заболяването. Това ще опрости многократно процеса на лечение и ще помогне на лекаря да избере подходящите лекарства.

Ако не прекарате навреме лечение на този вид невралгия, то може да причини такива усложнения в състоянието на пациента:

1. Нарушение слуха.

2. Нарушение вкуса.

3. Хронична болка.

4. Пареза на мускулите на лицето.

5. Атрофия на мускулите на лицето.

6. Увреждане на нервната система.

7. Влошаване на работата на централната нервна система (затваряне на пациента поради постоянна болка).

8. Нарушение сна.

Възпаление на тригеминалния нерв: лечение в дома

Едно от най-ефективните средства за домашно лечение на невралгия е масажът. Основната му задача е бързото отстраняване на болковия синдром при пациента и облекчаване на мускулното напрежение в засегнатите мускулни групи.

Освен това, с помощью массажа можно улучшить кровообращение, снять воспаление и отек с лица. Техника данной процедуры несложная: больному нужно сесть и положить голову на подголовник так, чтобы мышцы его лица расслабились.

След това трябва да започнете леки кръгови движения по лицето в областта на засегнатите мускулни групи. Постепенно е необходимо да се увеличат налягането и движенията на движението. Времето на процедурата не трябва да бъде повече от двадесет минути. Повторете го за предпочитане два пъти дневно в продължение на две седмици.

Също така, по време на масажа, овлажняващи кремове и масла могат да се нанасят върху лицето, за да се подобри еластичността на тъканите.

Друг ефективен метод за лечение на невралгия у дома е използването на алкохолни блокади. Те имат изразен аналгетичен и антиспасмолитичен ефект. За тяхната подготовка е необходимо да приложите 80% алкохолен разтвор и новокаин.

Въпреки това тези запушвания имат риск от отваряне на кървенето, затова въпреки това е желателно да се извършват в болница под медицинско наблюдение.

За да не се причиняват усложнения, трябва да знаете за такива процедури, които не могат да бъдат направени с възпаление на тригеминалния нерв:

1. Не можете да затоплите лицето си с нагреватели и да нанесете топли компреси за дълго време, тъй като това само ще увеличи отока и възпалението.

2. Не прилагайте лед дълго време на лицето, тъй като това може допълнително да повлияе на чувствителността на кожата и да наруши кръвообращението.

3. Не е желателно да се приемат никакви лекарства без лекарско предписание. Освен това е строго забранено да се открадне лекарството без предварителното разрешение на лекаря.

Характеристики на лечението на възпалението на тригеминалния нерв у дома

Най-бързо действащите рецепти за атака на лицева невралгия са:

1. Средства от масло от ела. Той трябва да се разреди със зехтин в съотношение 1: 5 и да се разтрие в кожата на лицето за три последователни дни.

2. Рецепта за лайка. За да направите това, 1 литър вряща вода трябва да се изсипе в 1 супена лъжица. л. сухата химикалка и се придържаме за един час. Готовият разтвор трябва да се въведе в устата и да се държи там най-малко пет минути. Това ще помогне за премахване на подуване, болка и възпаление.

3. Запържете елдата в тиган и я загрейте в торбичката. Нанесете върху лицето за десет минути всеки ден. Важно е да знаете, че тази процедура може да се направи само в началните етапи на хода на болестта, когато все още не е започнала много.

4. Избършете кожата на лицето със сок от черна ряпа два пъти на ден.

5. Нанесете компрес от мед и пресни зелени листа на лицето през нощта. Лечението ще помогне да се премахне оток и силна болка синдром.

6. Избършете лицето си с малки кубчета лед след всяка атака на болка. Препоръчително е да масажирате лицето си с топли ръце след тази процедура.

7. Изплакнете лицето си със смес от водка и бадемово масло. Това ще помогне за облекчаване на болката и острото възпаление.

8. Разбъркайте оцет и бяла козметична глина и направете тънък слой от готовата смес. Нанесете ги на лицето за три дни.

9. Натрошете няколко дати и ги разбъркайте с мляко. Готова за консумация маса за една супена лъжица за една седмица. Продуктът ще помогне за премахване на мускулната парализа.

Преди да използвате традиционната медицина, винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Ако една седмица след появата на симптоми на невралгия състоянието на човек не се подобри, в този случай лекарите препоръчват да се започне традиционно лечение, което включва приемане на лекарства за болка, антиспазматични средства и лекарства за подобряване работата на човешката нервна система.

Share:
Comments