Възпаление на сливиците: как да се лекува? какво

От гледна точка на анатомията сливиците са сдвоени лимфни органи, отговорни за образуването на местен и общ имунитет. В обикновената презентация тонзилите се считат за палатинови тонзили (сливици). Тяхното възпаление се случва в практиката на отоларинголозите често, почти в 70% от всички случаи и се нарича тонзилит (остра възпаление на сливиците се нарича ангина). Въпреки това широко разпространение, това по никакъв начин не е безобидна патология.

Инфекциозните патогени, които причиняват възпаление на сливиците, лесно се установяват в горните дихателни пътища и образуват хроничен източник. Този инфекциозен фокус може да се прояви в най-неочаквания момент, освен това продължителното и бавното възпаление намалява силата на имунитета, отваряйки пътя за други заболявания, включително рак.

Внимателното отношение към вашето здраве ви позволява да избягвате проблеми в бъдеще. Не оставяйте патогенните врагове да нямат шанс за "презаселване" в техните собствени сливици. За тези цели е полезно да се вземат най-малко поне минимална медицинска информация.

Възпаление на сливиците: причини

Има много източници на остър тонзилит. Никога възпалението на сливиците не възниква само по себе си. Причините могат да бъдат:

• Наличието на инфекциозен фокус близо до сливиците. Наскоро претърпели синузит, болки в зъбите, уши, всичко това може да се превърне в директен източник на увреждане на жлезите. Инфекциозните патогени, които засягат сливиците, обикновено принадлежат към групата на стафилококи или стрептококи (по-рядко).

• Пиене на студени напитки. Водата под стайна температура оказва неблагоприятно влияние върху жлезите: поради студа, съдовете се стесняват, има нарушение на местния кръвен поток и тялото не може да достави достатъчно имунни клетки, за да се бори срещу горните дихателни пътища. Междувременно почти всеки от нас е носител на болестотворни бактерии, които за известно време не се чувстват и "чакат" тихо за своето време. Този проблем е особено остър през горещите летни месеци.

• Обща хипотермия на тялото. В този случай се получава крайното напрежение на силите на имунитета. Организмът не успява да неутрализира заразните заплахи на всички "обекти".

• Вдишване на студен въздух. Експертите не препоръчват дишането в студа през студения сезон. Това е правилната препоръка: както в случая на студена вода, има стеноза на съдовете и освен това инфекциозни агенти от околния въздух стигат до лигавицата. В такива условия, болката е още по-лесно.

Както виждате, е по-лесно да страдате от тонзилит: причините за това състояние се срещат ежедневно в ежедневието.

Възпаление на сливиците: симптоми

Симптомите на тонзилит и острото увреждане на сливиците (възпалено гърло) са типични и познати, най-вероятно за всеки от нас.

• Дискомфорт в гърлото и назофаринкса. Първият и очевиден симптом на поражението на сливиците е възпалено гърло. Тя може да бъде изгаряща, остра и по-лоша при преглъщане. В някои случаи пациентът изпитва дискомфорт по време на дишането. В допълнение към болката, има усещане за чужд предмет в гърлото, натиск и разрушаване.

• Прояви на интоксикация с тялото. Температурата се повишава до 37,5-39 градуса, пациентът изпитва главоболие, сънливост и слабост. Това са неспецифични прояви и трябва да бъдат оценени в комплекс.

• Тежък глас. Гласът на пациента се променя: може да стане дрезгав, дрезгав или дори да изчезне.

При прегледа лекарят открива гноен, жълтеникаво-бял слой върху сливиците. Сутрин самият пациент може да забележи гнойно изпускане от жлезите под формата на течен полупрозрачен гной или съсиреци.

• В тежки случаи, развитие на едем и дихателна недостатъчност (това е най-характерно за ангина). Това състояние заплашва не само здравето, но и живота на пациента, а също и много неприятни усещания: пациентът не може да яде нормално, дори да спи.

• Продължителният поток от остри и хронични възпаления може да доведе до поражение на долния дихателен тракт. След това към вече споменатите признаци се добавя кашлица (в началото суха, след това с прозрачна или гнойна храчка).

При възпаление на сливиците симптомите не само причиняват много дискомфорт, но и представляват пряка заплаха за живота и здравето на пациента.

Възпаление на сливиците: диагноза

При пациенти с възпаление на сливиците, диагнозата не е много трудна дори за неопитен лекар. Пациентът се препоръчва при първите прояви на дискомфорт в гърлото или назофаринкса да се свържат с клиниката. Възниква въпросът: на кой специалист трябва да отида? Има няколко опции.

• терапевт. Един вид "навигатор" сред лекарите. Препоръчва се да отидете при него първо. Терапевтът провежда първичен преглед и решава кой специалист да изпрати пациента.

• Отоларингологът. Profilnyj, лекар, който се занимава с патологии на ушите и горните дихателни пътища. Известен е и като лекар по УНГ.

• Алерголог. В редки случаи възпалението на сливиците може да бъде свързано с алергичен фактор. В този случай алерголог-имунолог ще дойде на помощ.

Стандартната тактика за диагностициране на възпалението на сливиците започва с орален разпит на пациента. Това се нарича анамнеза. Специалистът поставя въпроси относно естеството на оплакванията, тяхното предписание и т.н. Това не е празно любопитство, така че специалистът е първичната картина. В бъдеще лекарите прибягват до следните методи:

• Инспекция. Визуална оценка на гърлото е необходима за правилната диагноза. Различните форми на ангина имат характерни прояви.

• Смели. За да се определи курортът на патогена да се направи смазка от гърлото. Без да се идентифицира инфекциозен агент, не е възможно да се предпише правилното лечение.

В повечето случаи тези прости медицински манипулации са достатъчни за правилната диагноза. Ситуацията е по-сложна, ако тонзилитът вече е преминал в хронична форма. В този случай не можете да правите без лабораторни изследвания. Най-информативен е общ кръвен тест. Клиничната картина е типична за всеки възпалителен процес на инфекциозен произход: левкоцитоза, повишен ESR.

В допълнение, може да са необходими допълнителни тестове за идентифициране на c-реактивния протеин, антитела и др. Списъкът на необходимите анализи се определя от лекаря.

Възпаление на сливиците: лечение

Въпреки факта, че тонзилитът и тонзилитът са относително лесни за лечение, не си заслужава да се пренебрегва медицинската помощ. Достатъчно е да пропуснете момента и болестта да отиде на хроничен стадий, след което се осигуряват чести и продължителни рецидиви с болнични пътувания и други непривлекателни атрибути от живота на пациента. По-разумно е да се консултирате с лекар и след това внимателно следвайте всички препоръки, докато не бъдете излекувани напълно.

Целите на лечението за възпаление на сливиците са две: премахване на симптомите и елиминиране на причинителя на заболяването. За тази цел се използват препарати от няколко групи.

• Антисептичните разтвори се използват широко за унищожаване на патогени. В дома можете да използвате разтвор на борна киселина (чаена лъжичка за една чаша вода), водороден прекис (един процент, разреден в същите пропорции като киселината), известния фурацилин. Тези средства са налични и ефективни. Можете да дадете предпочитание на готови продукти от аптеката: йодинол, разтвор на сребро и т.н. Преди да ги използвате, се препоръчва да се уверите, че няма алергия.

• В по-тежки случаи антибиотиците не могат да бъдат избегнати. Техният независим прием е строго забранен. Неконтролирано вземане на антибактериални лекарства, пациентът прави голяма услуга за нежеланите инфекциозни гости: те активно развиват резистентност и след това унищожават такива патогени почти нереални. Лекарят предписва антибиотици само след като е направил смазка за чувствителност към антибиотици.

• За да смекчите болката в гърлото, се препоръчва изплакване с билки (например лайка), както и специални таблетки и таблетки за резорбция (Pharyngocept, Strepsils и много други имена).

Важно е да имате предвид. Без изплаквания е невъзможно да се направи. В допълнение към директното действие на лекарствата, се извършва механично "измиване" на бактериите.

Възпаление на сливиците: превенция

Превантивните мерки са прости и известни на всички:

• Не се отказвайте със студена вода дори през горещия сезон.

• Намалете риска от заболяването винаги може да бъде в топлината.

• Не се препоръчва дишането с уста през зимата.

• Необходимо е саниране на източниците на възможна инфекция във времето: кариозни кухини и др.

Възпалението на сливиците е широко разпространено, но това не означава, че е възможно да се подходи към проблема чрез отстраняване на ръкавите. Напротив, с безотговорно отношение, съществува огромен риск от заплащане със собственото си здраве. За щастие, патологията лесно се отстранява, освен това тя може да бъде предотвратена. Достатъчно е да следвате прости правила.

Share:
Comments