Възпаление на шийката на матката - причини, симптоми и

Високият ритъм на живота, в който трябва постоянно да съществува, не винаги дава възможност да се обръща голямо внимание на здравето. Понякога в суматохата не можете да обръщате внимание навреме и да пропускате сериозни заболявания.

Следователно всяка година статистиката предоставя все по-плашещи факти за честотата на жените.

През последните години броят на заболяванията на гениталната област се е увеличил драстично, все повече пациенти страдат от безплодие.

Едно от тези често срещани заболявания е възпалението на шийката на матката.

Възпаление на шийката на матката Представлява симптоматичен комплекс от патологични промени, които се развиват при поглъщане на инфекциозен агент.

Всяка трета жена открива някои прояви на цервикално възпаление. Но на практика недиагностицираните случаи на болестта са много по-големи.

Във връзка с анатомичната структура и топографията възпалението на шийката на матката почти никога не е изолирано. Следователно, тя може да се разглежда като една от многото прояви на инфекция на гениталния тракт. Това означава, че почти винаги едновременно има признаци на възпаление на вагиналната лигавица, самия шиен канал, възпаление на матката, яйчниците и фалопиевите тръби.

Характеристики на шийката на матката, водещи до възпаление

Матката е анатомично Дали долната част на матката излиза във влагалището? Шийката на матката стерилен надеждно разделя на матката и вагината, различни популации на микрофлората - относително - и патогенни проникване отвън. Маточната шийка е сгъната. Външната и вътрешната фаринкса представляват анатомични стеснения, предпазват от инфекция. В огледалата може да видите външния прозяване. На това място шийката на матката е изложена на възпаление. Самият цервикален канал е покрит със защитна лигавична запушалка. Мукозата се произвежда от специални жлезисти клетки, които я обграждат отвътре и изпълняват бариера.

Най-често причиняващите заболявания микроорганизми идват от влагалището. Обикновено 98% от цялата флора на вагината е лактобацили. Съществува и условно патогенна микрофлора. Лактобацилите създават специален защитен филм, който забавя инфекциозните агенти. В допълнение, лактобацилите участват в процеса на образуване на млечна киселина, което създава киселинно съдържание във вагиналната кухина (рН 3.8 - 4.5). Това също е една от защитните функции.

Ако по някаква причина възникне отказ в защитните механизми, инфекциозните агенти се размножават и навлизат в шийката на матката - възпалението се развива.

Възпаление на шийката на матката - причины

Причината за възпаление на шийката на матката е разнообразие от инфекции, на първо място сред тях - полово предавани инфекции (ППИ). Те са причинени от хламидии, трихомонади, уреаплазми, микоплазми, гонококи, различни вируси.

В редки случаи причината за възпаление на шийката на матката може да бъде алергия към латекс, сперматозоиди, средства за интимна хигиена.

Причините за колпитат включват гъби от род Sandida, както и условно патогенна микрофлора: Escherichia coli, Staphylococcus, Streptococcus и др. При някои предположения те стават патогенни.

Предразполагащите условия са различни дефекти и нарушения на лигавицата на шийката на матката в резултат на аборт, раждане, хирургични интервенции, различни медицински манипулации, дори гинекологично изследване или монтаж на спирала, както и лечение с дразнещи концентрирани разтвори на йод, манган и димексид.

При жените по време на кулминацията на възпалението шийката на матката не се появява на практика или е много рядко. В рисковата група са предимно млади жени.

Диагноза на цервикалното възпаление

Възпаление на шийката на матката очень часто может протекать бессимптомно. В связи с этим заболевание часто обнаруживается случайно во время очередного профосмотра или обращения к врачу по поводу совершенно других заболеваний.

За да се диагностицира възпалението на шийката на матката, се използва стандартно изследване в огледала, колпоскопия, микроскопия и бактериологична култура на смазването, биопсия и, ако е необходимо, тестове за специфични инфекции.

Дори и да знаят симптомите, е невъзможно да се диагностицира само възпалението на шийката на матката. Това трябва да се извършва от специалист.

В много случаи рутинното изследване не изяснява моделите на заболяването. След това за подробно и задълбочено изследване на състоянието на лигавицата на шийката на матката се използва колпоскопия. Проучването се провежда с помощта на колпоскоп - оптично устройство, чрез което можете да видите повърхността на маточната шийка, която се увеличава многократно. Процедурата за преглед е напълно безболезнена. При такова проучване са видими всички дефекти и минималният размер и площ на увреждане на шийката на матката.

Друг важен диагностичен метод - провеждане на микроскопично изследване на следата от цервикалния канал. Ако в областта на зрението се открие голям брой бели кръвни клетки - се потвърждава диагнозата възпаление на шийката на матката. В допълнение, може да се види бактерията, която е причинила този възпалителен процес.

Този метод на изследване се използва, за да се изключи диагнозата рак и преканцерозни заболявания.

Възпаление на шийката на матката - симптомы

Като се има предвид локализацията на възпалителния процес, цервицитът се разделя на два вида:

Ekzotservitsit - възпаление на вагиналната част на шийката на матката. Често възпалението на шийката на матката от страна на вагината е божествена звезда на изследването, когато една жена се обърна да види лекар за други болести.

Възпалението на цервикалния канал се нарича ендоцервицит. При обичайното изследване за откриване на ендоцервицит е невъзможно. За тази цел се предписват допълнителни тестове и косвено се идентифицират характерните симптоми.

Клиничните симптоми с развиващо се възпаление на шийката на матката, зависят от общото състояние на тялото и специфичната инфекция, която причинява възпаление, както и разпространението на инфекцията.

Има така нареченото "дует" на симптомите с възпаление на шийката на матката: отделяне и болка.

Най-яркият симптом на цервицит е наличието на екскременти. Освобождаване гнойно - в остри специфични или серозни - гнойни (белезникаво) - с хроничен процес. В същото време безпокойството изтрива болки в долната част на корема.

Хроничното възпаление на шийката на матката може да се случи тайно или с леки прояви. Бели практически отсъства или отчаяно. Оплакванията също са малко: може да има неекспресиран тормоз на неприятни усещания в долната част на корема. Ако процесът включва съседните органи, симптомите стават все по-разнообразни: субфебрилна температура, често уриниране желание за уриниране, умора, неразположение. Често сърбежът във влагалището се нарушава, може да се засили с менструация. Във връзка с промените в маточната шийка под влияние на възпаление има ерозии, белези, сраствания, дисплазия. В много случаи възпалението на шийката на матката може да доведе до рак.

Хроничният ход на възпаление на шийката на матката поради лоши симптоми на заболяването се диагностицира само при изследване. Тъй като няма почти никакви оплаквания и се усеща само общо неразположение, лекарят може да бъде забавен. Поради късното лечение, лечението може да бъде продължително и не винаги ефективно.

Ако хроничното възпаление на шийката на матката все още се развива при жена, тогава в хода на нейното по-нататъшно прогресиране може да възникне ерозия. Както се оказа, пренебрегваната форма на хронично заболяване практически във всички случаи допринася за появата на ерозия. В случай, че лечението не е на разположение и инфекцията продължава да се разпространява до съседни органи, развитието на хронично възпаление на шийката на матката причинява безплодие. Ако целият процес се случи в присъствието на бременност, резултатът от възпалението може да бъде спонтанен аборт.

За да се установи точна диагноза, се извършва цитологичен преглед. Резултатите от цитологията не само потвърждават или отхвърлят наличието на възпаление на шийката на матката, но и обективно решават проблема със състоянието си, откриват друга патология, включително - неоплазми, ако има такива. И поне в името на изключването на онкологичните неоплазми, заслужава си да се консултирате с лекар дори и с лек дискомфорт или нови необичайни усещания.

Възпаление на шийката на матката — лечение

Най-важната и важна задача, която трябва да се обърне, когато се предписва лечение за възпаление на шийката на матката, е преди всичко ефектът върху причинителя на заболяването и намаляването на възпалението.

Категорично противопоказано самолечение за възпаление на шийката на матката. Тази забрана се дължи на факта, че неправилно подбраните лекарства в недостатъчни дозировки могат да доведат до бавно втвърдяване на невъзможна инфекция и в бъдеще до сериозни усложнения (безплодие, различни менструални нарушения, извънматочна бременност, преканцероза, рак). При такова лечение външните признаци на болестта могат да изчезнат и да се създаде неправилно впечатление за твърдяното пълно лечение.

Адекватното лечение поотделно във всеки случай повдига лекар. По време на лечението на цервикалното възпаление, тъй като може да продължи дълго време, ефективността на терапията се контролира постоянно: прегледи, бактерицидни следи, кръвни тестове.

Локалното лечение на остро възпаление няма да бъде от полза, тъй като инфекцията по правило засяга дълбоките слоеве на шийката на матката. Антибактериалната терапия е спешно предписана. И антибиотиците се назначават, основно парентерално. Използването на наркотици локално под формата на свещи е неефективно, тъй като те могат да премахнат само повърхностните процеси.

Ако се идентифицира специфичен причинител на заболяването, необходимо е да започне лечението едновременно с двама сексуални партньори. Липсата на оплаквания и обективни данни за болестта при човек не означава, че той няма болест. Някои инфекции на гениталния тракт (хламидия, трихомониаза, гонорея) са латентни, без очевидни обективни признаци и субективни усещания.

За лечението на хламидиален цервицит, приложението на тетрациклини е ефективно. В допълнение, макролидите, флуорохинолоните и азалидите са широко използвани.

Когато се открие кандидоза, се прилага флуконазол, дифлукан. В случаите на възпаление на шийката на вирусната етиология се използва антивирусно лекарство, ацикловир.

След като курсът е завършен с антибактериални лекарства, е необходимо да продължите лечението с еубиотици - лекарства, които възстановяват естествената микрофлора на вагината. Съставът на еубиотиците включва млечна киселина. Те могат да се използват под формата на свещи.

Често, като допълнение към основното лечение на цервикалното възпаление, се използва сложният лекарствен препарат Terzhinan. Това е удобна вагинална свещ. "Terzhinan" има антимикробно, противогъбично и антипаразитно действие и също има ефективен противовъзпалителен ефект.

хронично възпаление на шийката на лечение не се ограничава до консервативни методи. Започнете с назначаването на антибиотици. Завършване на курса на лечение с антибиотици завършва с премахването на инфекция. Но за да се възстанови структурната цялост цервикалната слуз е необходимо да се продължи лечението. Екрации, язви, кисти се отстраняват чрез хирургически методи. Това се прави с лазер, електрохирургично лечение, микровълнова терапия, криотерапия. Успоредно с това, лечението на съпътстващи изходните заболявания, възстановяване на понижен имунитет.

Ако се открие атрофично хронично възпаление на шийката на матката, когато лигавичният слой на шийката на матката е изтъкан, е необходимо да се използват локални хормонални препарати. Най-често се използва "Ovestin". Състои се от естрогени, които са женски полови хормони. С приемането на "Овестина" повредените клетки възстановяват първоначалната си структура и се възобновяват защитните им функции.

Народные методы лечения при воспалении шейки матки не используются. Възпаление на шийката на матката невозможно вылечить травами, т. к. инфекции, которые являются источником воспаления слишком серьёзные и требуют немедленного назначения антибиотиков. Поэтому такое лечение обсуждается с врачом уже на стадии реабилитации, когда вероятно употребление общеукрепляющих сборов для повышения иммунитета.

Правила за подготовка за посещение на лекар

Има фиксирани правила за успешно преглеждане от гинеколог и правилна диагноза.

1) Отказ от сексуални контакти два дни преди прегледа.

2) Спрете душ и използвайте всички средства за интимна хигиена без изключение - използвайте само топла вода.

3) За няколко дни откажете да приемате локални лекарства под формата на свещи, спрейове.

4) Интимната хигиена се извършва предишната вечер само с топла вода - без използването на специално лекарство или сапун, сутрин, в деня на изследването, няма нужда да се измива.

5) Два часа преди изследването е препоръчително да не се уринира.

Предотвратяване на възпаление на шийката на матката - важни точки

За да се избегне дългосрочно лечение, ходене в болници и други проблеми, свързани с възникването на цервикално възпаление, е важно първоначално да се следват определени превантивни мерки.

На първо място, той стриктно се придържа към определени правила и винаги изпълнява непоколебимите закони на личната хигиена. Необходимо е да използвате (или да замените, ако е необходимо, наличните средства) с нежни деликатеси за грижи и почистване. Освен това, ако няма конкретни индикации за пулверизиране, не е възможно да се провеждат неконтролирани, тъй като тези процедури могат да повлияят неблагоприятно на нормалната вагинална флора.

За профилактика на полово предавани болести употребата на презервативи е задължителна. Освен това те са надеждна контрацепция. Необходимо е да се обръща внимание и интерес към здравето на сексуалния партньор, да посетите гинеколога за ежегодно посещение.

Необходимо е да запомните за необходимото количество витамини и микроелементи, което увеличава устойчивостта на организма към инфекции. Приемането им води до реално намаляване на шансовете за възпаление на шийката на матката, тъй като една от причините е намаленият имунитет. Освен това, хипотермията и прегряването също влияят неблагоприятно на имунитета и са причина за възникването на цервикално възпаление.

Важно е да разберете, че посещаването на гинеколог няколко пъти в годината е все още предпочитано от дългосрочно лечение в стационарно или извънболнично лечение в поликлиника с много скъпи прегледи. Освен това, при откриване по време на изследването на цервицит, ще бъде планирано във времето подходящо компетентно лечение с ефективни лекарства, което ще предотврати по-нататъшното развитие на заплашителни усложнения.

Share:
Comments