Възпаление на роговицата - причини и симптоми. възпаление на

Възпалението на роговицата е често срещано заболяване на очите.

Всяка форма на възпалителен процес е опасна и подлежи на задължително лечение.

Неприятните мерки за лечение ще доведат до развитие на сериозни и опасни усложнения.

Възпаление на роговицата причинява

Специалистите разграничават две основни групи причини, поради които има такова заболяване като кератит или възпаление на роговицата. Така че, групите от причини са:

1. Екзогенни - това включва всички естествени, външни стимули.

2. Ендогенни - причинителят прониква в окото директно от тялото.

Екзогенните причини включват следното:

1. Травматично възпаление, възниква след всяко нараняване, механично или химично.

2. Възпаление вследствие на изгаряне, например при продължително излагане на слънце.

3. Инфекциозно възпаление.

4. Възпаление на вирусното естество.

5. Заключващото средство на възпалението е гъбичката.

6. Възпаление, причинено от конюнктивит.

Възпалението, дължащо се на ендогенни фактори, може да бъде и вирусна или бактериална, но разликата е, че патогенът навлиза в окото с кръвен поток. Това също включва неврогенно възпаление.

Най-честият вид възпалителен процес се счита за инфекциозен, може да възникне поради различни стрептококи, Escherichia coli или дори поради херпесния вирус.

При деца в малка възраст роговицата може да се възпали поради варицела или морбили. При първите симптоми на заболяването е необходимо да се свържете с лечебното заведение възможно най-скоро, за да избегнете сериозни усложнения.

В допълнение към всички изброени по-горе причини кератит може да възникне поради нарушен метаболизъм, липса на витамини в организма. При синдром на сухота в очите, рискът от заболяване се увеличава няколко пъти. Дори абсолютно здравият човек, който носи контактни лещи, понякога може да се натъкне на факта, че роговицата му е възпалена.

Възпаление на роговицата - симптоми

Когато възпалението на симптомите на роговицата е доста специфично и обикновено има обща проява. В състоянието на пациента се отбелязва следното:

1. В очите на постоянно чувство на болка и рези.

2. Не е възможно да бъдете на закрито или на открито в ярка светлина.

3. По всяко време може да възникне разкъсване.

4. Може да има усещане, че има чуждо тяло в окото, например, съсирек.

5. Спаз на клепачите, това се изразява във факта, че е трудно да се отворят очите.

6. Периодично главоболие.

7. Очните мускули се разклащат рефлексивно.

8. Видението пада.

9. Роговицата става мътен.

Ако има такива признаци, трябва да се свържете с лечебното заведение възможно най-скоро.

Специалист може да разгледа следните признаци на заболяването при изследване:

1. На роговицата има язви, тяхната форма и размер са различни. Проявлението може да е различно в зависимост от това колко клетки са засегнати.

2. Хипермия на очната ябълка. Кръвните съдове се разширяват, възникват нови.

3. Роговицата става по-малко прозрачна и чувствителна, нещо е, че има вътрешен оток.

Това са основните симптоми и признаци на заболяването, можете да ги забележите сами, но само лекар може да извърши точна диагноза.

Възпаление на роговицата - усложнение

Няма наистина много усложнения след възпаление на роговицата, но дори и тези, които съществуват, са изключително опасни. Поради възпалителния процес роговицата може да образува белези или зацапвания, поради което визията няма да бъде толкова добра, колкото преди. В допълнение, възпалението може да се развие върху хороида на окото, към което впоследствие ще се влее вторична глаукома.

Този вид кератит, като амебата, е труден за лечение, така че в резултат хората просто могат да слепят. За да се избегне развитието на болестта и усложненията след нея, е необходимо да се свържете с лечебното заведение веднага след появата на първите симптоми. Самолечението не трябва да се прави, особено ако диагнозата все още не е направена.

Много често кератитът може да бъде объркан с конюнктивит, защото симптомите са сходни, но всъщност те са напълно различни заболявания и нямат подобие в лечението. Това е своевременно лечение на лекаря ще гарантира, че лечението ще бъде успешно.

Възпаление на роговицата - диагноза

За да се направи точна диагноза, е необходимо първо да се установи дали пациентът наскоро е прехвърлил инфекциозни заболявания, дали очите са били ранени и т.н.

Окултистът, провеждащ външен преглед, на първо място насочва вниманието си към това колко болест се изразява и взема предвид и всички местни промени.

За да бъде диагностиката най-точна, специалистите използват биомикроскопията на окото. С това изследване можете точно да определите размера на лезията на роговицата.

Измерете дебелината на роговицата с метод като пахиметрия, която на свой ред е от два вида: оптичен и ултразвуков.

За да се разкрие дълбочината на лезията, е необходима конфокална микроскопия. И с помощта на такива изследвания като кератотографията може да се изследва пречупването.

За да се идентифицират язви и ерозия, е необходимо да се проведе специален тест, неговата същност се крие във факта, че разтворът се прилага върху роговицата на флуоресцеина натрий, цялата ерозивна повърхност започва да става зелена.

Бактериалната сеитба е от голямо значение, събира се от ръба на язвата и от дъното. В допълнение към методите, изброени по-горе, се използва цитологичен преглед, като материалът за това се взема от роговицата (остъргване). Ако е необходимо, специалистите провеждат алергичен тест.

Възпаление на роговицата - лечение

За да бъде лечението ефективно, пациентът се поставя в болница. Естеството на терапията зависи от това коя форма на заболяването е диагностицирана:

1. Гъбичното възпаление трябва да се лекува с противогъбични лекарства.

2. Херпетично възпаление - в никакъв случай не може да се използва за лечение на кортикостероидни мехлеми.

3. Ако възпалителният процес се дължи на наличието на чуждо тяло в окото, необходимо е да го премахнете възможно най-скоро.

4. В случай на бактериално възпаление е необходимо да се използват мехлеми, медицински филми, съдържащи антибиотици. В някои случаи се предписват инжекции.

5. В случай на заболяване, възникнало поради туберкулоза или сифилис, е необходимо да се проведе антитуберкулозна терапия.

6. Ако се появява кератит поради постоянната употреба на контактни лещи, трябва да ги изхвърлите и да използвате очила.

7. Вирусната форма на възпаление изисква използването на антивирусни средства.

8. Алергичните заболявания включват идентифициране на източника на алергия и нейното елиминиране.

Когато се изразява роговичният епител, се извършва операция. Можете да възстановите зрението си с помощта на процедурата за кератопластика, също така е необходимо, ако обичайните методи не донесат положителен резултат в рамките на един месец.

Народни средства за защита

За лечение използвайте не само консервативно лечение, но и средства на традиционната медицина. Можете да използвате следните рецепти:

1. Мумии и сок от алое. За да се подготвят лечебни капки, е необходимо да се вземат две листа от алое (за предпочитане, ако са на три години), да се опаковат с хартия и да се поставят в хладилника точно една седмица. Вземете растението, изцедете сока, добавете едно парче мумия. Полученият разтвор трябва да се капе в болното око, два пъти на ден.

2. Чистота и прополис. Необходимо е да изстискате сока от фъстъда и да го разбъркате с воден разтвор на прополис в равни пропорции. Потопете се в очите, преди да си легнете две капки.

3. Масло от морски зърнастец. Необходимо е да се копае масло в окото, за да се елиминира фотофобията. За първата седмица копайте две капки веднъж на час, след което съкратете интервала до четири часа. Лечението по този начин е много ефективно.

4. Направете лосион от глина. Те трябва да бъдат направени на свой ред: на гърба на главата, после на очите и на челото. Глината трябва да се нанесе върху влажна салфетка и да се постави върху очите за три часа. Тази процедура трябва да се повтаря няколко пъти на ден.

5. Gadgets. За да направите контрастни лосиони, е необходимо да вземете тампон, изработен от марля, напоена с студена и топла вода. Необходими ли са тези лосиони последователно, една минута със студ, а след това една минута с гореща.

Прогнозата за възстановяване винаги зависи от това, което е причинило развитието на болестта, чиято област е била уловена от възпалителния процес, както и от наличието на усложнения. Възможно е да се предотврати заболяването, е необходимо да се грижите за очите за това, както и да спазвате всички препоръки на лекаря.

Share:
Comments