Възпаление на раната - с какво е свързано? възможни причини,

Травми, често с тежки увреждания на кожата и тъканите - ситуацията за щастие не е ежедневна, но уви, а не изключена.

Възпаление на раната, причините за което могат да бъдат много разнообразни, естествен процес с тежки наранявания.

Ако не реагирате своевременно на възпалението на раната, симптомите могат значително да се увеличат и да отидете в критичната фаза, да доведат до сериозни усложнения. Предлагаме ви да се запознаете с основните признаци, характеризиращи възпалението на раната, чието лечение, при спазване на прости правила, може да бъде бързо и ефективно.

Възпаление на раната: причините за възпалението на различни стадии на зарастване

Лечението на всяка повърхност на раната продължава в три физиологични етапа, всеки от които се характеризира с определени визуални и симптоматични прояви. Струва си да се отбележи, че изцелението на увредени тъкани винаги е придружено от възпалителен процес, признаците на които намаляват, когато раната лекува. За да определите своевременно и да предотвратите атипично възпаление, трябва да знаете добре какво се характеризира с всеки етап от лечението.

Етапи на лечение и външни прояви на възпаление на раната

екскудация - локална реакция на кръвоносните съдове и тъканите. Характеризира се с малък оток, както и незначително зачервяване на тъканите около раната и отделянето на специфичен ексудат (течна част от кръвта) от него. Екстрактът на раната на този етап е чиста течност. Често има кръвни съсиреци в него. Повърхността на раната с времето е покрита с белезникав филм - фибриновото покритие. Продължителността на този период зависи от площта и дълбочината на повърхността на раната и може да продължи до седем дни от момента на нараняване. Ако раната се зарази на този етап, количеството освободен ексудат се увеличава рязко. Става мътен и придобива характерна миризма.

Регенерация (пролиферация) - възстановяване на увредените тъкани. На този етап се получава тъканно гранулиране. Фибринозна плака се спуска, тъканите се покриват с нови клетки, образуващи върху повърхността на раната малка туберкулост с яркочервен цвят (гранулация). Екстразата от раната практически не се екскретира, тя все още е прозрачна и може да съдържа само малко количество кръв. При най-малката травма екзудатът става кървав. Промяната в цвета на гранулираните области, бледо, показва повторна инфекция.

cuticularization - пълно лечение и образуване на белези. Екздутът не се отделя, повърхността на раната е суха. Възпалението на този етап може да възникне само поради увреждане или вторична инфекция.

При продължителни рани, изцелението може да продължи неравномерно. Често централната част на повърхността на раната се изчиства по-бързо и ръбовете на раната нямат време да се затегнат, което забавя нейното заздравяване.

Понякога възпалението на повърхността на раната се увеличава драматично или лечението й продължава твърде бавно. Има редица причини, които могат да повлияят на възпалителния процес.

Възпаление на раната: причините, които оказват влияние върху забавянето на лечението и нововъзникналия възпалителен процес

1. Първична или вторична инфекция на повърхността на раната.

• Първично - директно заразяване с инфекция в случай на нараняване;

• вторично - може да възникне вследствие на неправилно произведени, с нарушение на правилата за асептичност, първично лечение на раната. В резултат на инфекция с повтарящи се механични наранявания на повърхността на раната или неправилно локално лечение.

2. Отслабен имунитет и общо изчерпване на тялото. Хронични инфекциозни заболявания (ХИВ, СПИН, туберкулоза и хепатит). Наличие на хронични заболявания, които могат да влошат кръвообращението: разширени вени, диабет, хронична бъбречна патология, черния дроб, както и нарушения и нарушения на сърдечно-съдовата система.

3. Влошаване или прекъсване на диетата и почивката.

Често, влошаването на възпалението в раната се свързва с неправилно лечение или по-скоро самолечение.

Възпаление на раната: симптоми на възпаление на раната и близките тъкани. Възможни усложнения

При първична или вторична инфекция анаеробни бактерии, гъби и микроорганизми от различен произход могат да навлязат в раната, което е основната причина за възникването на възпаление.

Основните симптоми на възпаление на рани и техните признаци:

• повишаване на температурата на повърхността на раната;

• тежка хиперемия (зачервяване) на близките тъкани и подуване;

• ексудатът на ексудатите става мътен и вискозен - гноен;

• пулсираща болка в раната;

• общо неразположение: телесна температура, замаяност, слабост и в някои случаи гадене.

Заздравяване на рани - сложният процес и правилността на назначаването и точността на лечението зависи не само от скоростта на зарастване, но и от липсата на усложнения. Неправилното лечение може да допринесе за появата на сепсис, тетанус, газови гангрена и бяс. Появата на гнойни и инфекциозни възпалителни процеси в раната: абсцеси, инфилтрати, флегмони или еризипели.

Възпаление на раната: лечение и предотвратяване на възможни усложнения

Лечение на рана - доста дълъг процес. Скоростта на зарастване зависи от естеството на увреждането, степента на инфекция, дълбочината и площта на лезията, както и от общото състояние на тялото. Следователно, на първо място, се извършва локално лечение, насочено към намаляване на възпалението.

Изработване ежедневно канализация раната, използвайки асептични разтвори, антибактериално и противовъзпалително локално приложение на лекарства: разтвори и мехлеми, лекарства, което позволява да се почисти раната и да го предпази от вторична инфекция. В ранните стадии на излекуване и по-нататъшно лечение на раната се използват асептични разтвори: 3% водороден пероксид; готови решения "Хлорхексидин", "Фурацилин", "Фукарицин"; слаб разтвор на калиев перманганат, и така нататък. Те се промиват и се обработва рани ръб кухина, почистване повърхността от замърсяване и изхвърлянето специфичен чуждо тяло уловена в раната (трески, фрагменти, отломки и така нататък.). Също така с асептични разтвори, през първите няколко дни се прилагат бинтове. На този етап не се препоръчва използването на мехлеми. Препаратите за мехлем се прилагат по-късно, в зависимост от състоянието на раната.

Паралелно с локалното лечение се провежда обща медицинска терапия, насочена към потискане на инфекцията, която предписва курс от антибиотици, лекарства, които повишават имунитета и допринасят за намаляване на възпалителния процес. В по-тежки случаи може да се предпише инфузионна терапия (капкомери), за да се намали интоксикацията. Наред с това се извършва симптоматична терапия, насочена към потискане на страничните ефекти и лечение на хронични заболявания.

В етапа на гранулиране лечението на възпалението се получава с мехлеми, гелове или специални прахове, които инхибират растежа на гранулациите и предотвратяват сушенето на повърхността на раната, което може да предпази раната от повторна инфекция. В никакъв случай на този етап не може да се прилага на раната маз "Вишневски". Той увеличава притока на кръв и кръвообращението в областта на раната, като по този начин стимулира интензивния растеж на гранулата. Затягането на ръбовете на раната по време на зарастване не може да се справи с растежа на тъканите в центъра на обширната повърхност на раната. Епидермиса няма да има време да покрива нови тъкани и те ще останат отворени, значително надвишаващи нивото на кожата. Популярното име за тази неприятна формация е "дивото месо".

След пълно изцеление и по време на образуването на белези мястото на раната трябва да се третира правилно няколко дни (3-4 дни) с разтвор от брилянтно зелено (зелено) или да се нанасят бинтове с алкохолен разтвор от невен. Това ще помогне да се премахне възпалението, придружаващо процеса на образуването на белези, и да се ускори.

Отстраняването на възпалението на раната и неговото лечение са пряко свързани. Ако не намалите възпалението - лечението на раната ще бъде удължено и ако раната се лекува неправилно - възпалението ще се усили.

Кремът "ARGOSULFAN®" помага за ускоряване на изцеждането на ожулвания и малки рани. Комбинацията от антибактериален компонент на сребърен сулфатиазол и сребърни йони осигурява широка гама антибактериално действие на крема. Можете да прилагате наркотика не само към рани, намиращи се на открити части на тялото, но и под бинтове. Агентът има не само заздравяване на рани, но и антимикробно действие и освен това спомага за заздравяването на рани без брут1Необходимо е да прочетете инструкциите или да се консултирате с експерт.

За отстраняване на възпаление и зарастване на рани, успоредно с лечението на наркотици, могат да се използват методи и методи на традиционната медицина. Преди употребата им е препоръчително да се консултирате с професионален лекар, тъй като много средства включват тясно затваряне на повърхността на раната с лечебни билки и прилагането на лосиони с инфузии и отвари на билки до повърхността й.

Раната не е възпалена и бързо излекувана - повърхността й трябва да "диша". Плътното покриване на повърхността на раната насърчава натрупването на ексудат в нея и следователно допълнително възпаление. И това е изпълнено със сериозни усложнения.

1 - Е. Третякова. Комплексно лечение на дългосрочни нелекуващи рани с различна етиология. Клинична дерматология и венерология. - 2013.- №3

Share:
Comments