Възпаление на простатната жлеза при мъжете: причини,

Възпалението на простатната жлеза при мъже или простатит е едно от най-честите мъжки болести. Наблюдава се при почти 45% от мъжете над тридесет години. Нека разгледаме по-подробно какво причинява простатит и как трябва да се лекува.

Възпаление на простатната жлеза при мъжете: основните причини

Лекарите идентифицират няколко причини за простатит. Те са:

1. Тежко разстройство в общото кръвообращение, което провокира увеличаване на простатата. Наречете това може да е с наднормено тегло или заседнал начин на живот.

2. Предишно предавани инфекциозни заболявания, които причиняват усложнения. Такива заболявания най-често са ангина, грип, уретрит, гонорея и туберкулоза.

3. Възпалението на простатната жлеза при мъжете може да се случи и поради незащитено сношение, през което опасните бактерии могат да навлязат в кръвта и лимфата. Те ще предизвикат възпаление.

4. Прекалено активният сексуален живот води до нервно и физическо изтощение на човек. В допълнение, докато той нарушава функциите на хормоналната система и секрецията на половите жлези, което постепенно намалява ефикасността. Също много вредно е прекъсвания полов акт.

5. Предишни травми на малкия таз или гениталиите могат да нарушат кръвообращението и да дадат тласък на развитието на простатит.

6. Много често шофьорите са засегнати от това състояние, чиято работа е отрицателно отразена в състоянието на репродуктивната система поради увеличения товар на перинеума и постоянна вибрация в машината.

7. Подохлаждане.

8. Наличие на нелекувани хронични заболявания на пикочно-половата система.

9. Пълно отсъствие на сексуален живот.

10. Липсата на физическа активност не само отрицателно засяга сърдечно-съдовата, ендокринната и нервната система, но също така засяга сексуалната функция. Освен това поради тази причина се развива гладуването на кислорода в тъканите на простатата, което провокира размножаването на патогенни микроорганизми. Това е началото на развитието на възпаление на простатата и я прави по-уязвим за инфекции.

11. Вредни навици (пушене, често пиене на алкохол).

В допълнение, предразполагащите фактори към развитието на възпаление на простатата са:

1. Често стресиране и емоционално пренатоварване.

2. Запек и други нарушения на дефекацията.

3. Неправилно хранене.

4. Слаб имунитет.

5. Липса на полезни витамини и минерали.

6. Физически претоварване.

Възпаление на простатната жлеза при мъжете: диагностични методи

Успехът при лечение на простатит до голяма степен зависи от правилната диагноза. Болестта може да бъде установена въз основа на обща клинична картина на състоянието на пациента и след урологично изследване.

В този случай лекарят ще направи дигитален ректален преглед на простатната жлеза и ще вземе тайната на простатата. Това е доста неприятна процедура, която може да бъде доста болезнена в случай на остро възпаление, но е необходимо.

По време на диагнозата ще се разкрие вида на възпалението на простатата и причината за развитието на това състояние. Също така е необходимо да се преминат през такива изследователски методи:

1. Общ анализ на кръвта.

2. Общ анализ на урината.

3. Ултразвук на простатата и пикочния мехур.

4. Уретроцистоскопия.

5. Кръвен тест за инфекции, предавани по полов път.

6. Проучване на секрецията на простатата.

Възпаление на простатната жлеза при мъжете: симптоми на заболяването

Остър простатит се характеризира с такива симптоми и прояви:

1. Усещане за дискомфорт и болка в перинейната зона.

2. Повишено уриниране.

3. Горене с уриниране.

4. Повишаване на телесната температура.

5. Болка по време на еякулацията.

6. Намаляване на потентността.

7. Повишено потене.

8. Слабост.

9. Депресивни държави.

10. Болка от простатната жлеза с ректален преглед.

11. Слаба глава при уриниране.

12. Болка в ректума и дефекация.

13. Главоболие.

14. Фалшива желание да отидете в тоалетната.

15. Повишената раздразнителност на човека.

Хроничната форма на простатит, за разлика от острата, протича по-малко агресивно и може да не се прояви изобщо дълго време. Въпреки това, това е не по-малко опасно.

Клиничните показатели на пациента по едно и също време, ако са изтрити, слабо изразени. Понякога пациентът изпитва подобни симптоми:

1. Хронична слабост.

2. Дискомфорт по време на сексуален контакт.

3. Слаба болка в перинеалната зона.

4. Намаляване на половото сношение.

5. Появата на бели люспи в урината, особено сутрин.

6. Изолиране на гной след дефекация и уриниране.

7. Частично понижаване на сексуалното желание.

Методи за лечение на възпаление на простатата при мъжете

Лечение на възпаление на простатата - това е доста сложен и бавен процес, включващ прилагането на такива процедури и манипулации:

1. Лекарствената терапия включва назначаването на антибиотици. Флуорохинолоните обикновено се избират за тази цел, тъй като лекарствата от тази група могат по-добре да проникнат в тъканта на простатата.

Ако пациентът страда от болка, той му предписва болкоуспокояващи, противовъзпалителни средства и антиспазматични средства.

2. Масажът на простатата е много неприятна процедура, която мъжете трябва да подобрят кръвообращението в простатата. Също така това събитие ще помогне да премахнете гной и ще ускори времето за възстановяване.

3. Имуномодулаторната терапия играе важна роля в лечението на това състояние. Необходимо е общо укрепване на имунитета, така че тялото на пациента да може бързо да се справи с възпалението и инфекцията. За това се предписват витаминни комплекси за него.

Като допълнително лечение, пациентът може да бъде физиотерапия. Тя включва такъв комплекс от процедури:

• Лазерна терапия;

• лечение с топли вани;

• магнитотерапия;

• електрофореза.

Общият курс на физиотерапията трябва да включва най-малко 15 сесии, които трябва да бъдат завършени до две седмици. Като профилактика за повторно развитие на възпаление, тези процедури могат да се повторят два месеца по-късно.

Ако възпалението на простатната жлеза не може да бъде излекувано във времето, то може да бъде иззета и от съседни органи. В този случай пациентът има риск от развитие на такива усложнения:

1. Абсцес на простатата.

2. Появата на камъни в простатната жлеза.

3. Уретрит.

4. Везикулит.

5. Импотентност.

6. Склероза на простатата.

7. Появата на безплодие, за съжаление, е неизбежна в хроничната форма на простатит, която не е излекувана във времето.

В допълнение към горните усложнения, при продължителен курс на хроничен простатит може да се предизвикат сериозни нарушения на сексуалното желание. Това се дължи на нарушение на рецепторите, които са отговорни за сексуалната възбуда и еякулация на човек.

Също така е важно да знаете, че в такова състояние човек може да разстрои производството на хормони, което също отрицателно ще отрази сексуалното му желание.

Възпаление на простатната жлеза при мъже: съвет за превенция

Големият плюс на това състояние е, че може да бъде предотвратено. За да направите това, изпълнете следните съвети:

1. Трябва да имате редовен сексуален живот, както казват лекарите, че е сексуален секс с еякулация, който предпазва хората от възпаление на простатата.

2. Трябва да имате постоянен сексуален партньор, защото с нечетливостта на сексуалните отношения човек рискува да постигне целите на списък с полово предавани болести. Те също могат да причинят простатит. Ако се случи сексуална активност с случайни партньори, трябва да използвате презерватив.

3. Трябва да се избягва стрес, психическо и физическо изтощение.

4. Важно е да се упражнявате редовно или поне да бягате сутрин.

5. Необходимо е да се откажете от лошите навици и да отидете на здравословна диета.

6. Онези мъже, които имат заседнала работа, трябва да бъдат особено внимателни и когато се появят първите признаци на възпаление, свържете се с Вашия лекар възможно най-скоро.

7. Необходимо е да се избягва хипотермия и по-нисък имунитет.

8. Време за лечение на инфекции на пикочно-половата система и всички вирусни заболявания.

Освен това, като превантивна мярка, трябва редовно да посещавате уролог за преглед, дори когато няма оплаквания. Това значително ще намали риска от развитие на възпаление на простатата.

Share:
Comments