Възпаление на придатъците при жените - причини, симптоми и

Възпалението на придатъците при жените или аднексит - е възпалителен процес, който се развива в яйчниците и фалопиевите тръби.

Овариите и фалопиевите тръби са свързани анатомично и функционално.

Възпалението, което се случва в един от тези органи, продължава до втория. Приставките при жени се отнасят до репродуктивната система.

Едновременно с това яйчниците също са ендокринен орган, тъй като те са тези, които произвеждат полови хормони.

Приставките - сдвоени органи, са разположени от двете страни на матката и са закрепени с връзки към него и към костите на таза.

Анатомично, връзките, които свързват фалопиевите тръби с матката, са анатомични за придатъците.

Adnexitis е латинското име на принадлежности. Второто име е salpingoophoritis - гръцки термин.

Възпаление на придатъците при жените - причини

Прилепите на здрава жена не съдържат никаква флора - те са стерилни. Навлизането на микроорганизми в яйчниците и тръбите се извършва възходящо или низходящо от редица разположени органи.

Причините за възпаление на придатъците при жена са патогенни и при определени условия - условно патогенни бактерии и вируси.

Най-тежката и агресивна по време на възпалението е причинена от патогенни микроби. Сред тях са гонококите: специфичен процес с гонорея може да доведе до тежки усложнения.

Други патогенни микроорганизми - хламидия, микоплазма, трихомонада, вируси - също са причина за тежко възпаление на придатъците при жени, причиняват късно лечение или неадекватно лечение на сериозни последици до безплодие.

Условно патогенната микрофлора обикновено се намира в малки количества във влагалището и в някои органи на здрава жена. Това - стрептококи, стафилококи, Е. coli и т.н. При определени условия те стават вирулентни и могат да причинят доста сериозно възпаление на придатъците.

Микробните асоциации - инфекциозни агенти от различни микробни групи - често са причина за развитието на адхезит.

За да могат източниците на инфекция, които попадат във фалопиевите тръби или яйчниците, да причинят възпаление, е необходим ефект от всеки провокиращ фактор. Такива фактори, които активират бързото умножаване на микроорганизми с развитието на последващия ад пресит, са много. Основните и най-често срещаните от тях, които в комбинация с микробите са причините за възпаление на придатъците при жените, са както следва:

1. Различни диагностични и други медицински инвазивни интервенции: аборт, остъргване, манипулация в процеса на доставка. Те могат да причинят механично увреждане на лигавиците, което ще се превърне в шлюза за инфекция.

2. Средства за вътрематочна контрацепция: спиралата, като чуждо тяло, може да причини възпаление или когато навлезе, има нарушение на целостта на лигавиците, чрез което инфекцията може да проникне и да се разпространи в яйчниците и тръбите. Самата спирала може да бъде източник на инфекция в нарушение на правилата на антисептиците.

3. Някои ендокринни заболявания - захарен диабет, хипотиреоидизъм, в резултат на което лигавицата става тънка и става уязвима от инфекция.

4. Бременността и менструацията също се отнасят до предразполагащи фактори, въпреки физиологичния характер на тези процеси. Съществуват известни промени в лигавиците, в резултат на което те са по-податливи на въздействието на микробите.

В допълнение към тези причини, има по-чести, които също водят до възпаление:

- подчертава, преуморява, неврози;

- хипотермия;

- хронични инфекциозни заболявания в стадия на обостряне (гноен отит, пиелонефрит, тонзилит, апендицит, туберкулоза) - причинителят може да попадне в придатъците по хематогенен начин;

- дисбаланс на микрофлора и киселинността на вагината: обикновено съдържа до 98% лактобацили и около 2% във вагиналната лигавица е конвенционално - патогенни флора. Лактобацилите участват в синтеза на млечна киселина, която на свой ред поддържа постоянно рН от 3.8 - 4.5. В такава киселинна среда възпроизводството на условно патогенни микроби е невъзможно. Отклонението в една посока или друг номер на лактобацилите, пробна - патогенни микроби, рН води до повишаване на размножаване на патогени и възпаление на вагината, която може да се разпространи до епидидимиса.

Всички тези причини водят до възпаление на придатъците при жени с нарушена имунна система. Всеки човек среща голям брой микроби всеки ден, но възпалението се развива само при жени с отслабени защитни механизми.

Възпаление на придатъците при жените - симптоми

Възпалението на маточните придатъци от симптоми, които се появяват през периода на заболяването, може да бъде объркано с възпалителния процес на всеки тазов орган.

През този период те са засегнати:

- болки от различно естество в корема (остри или болки, издърпване) с облъчване в крака или перинеума;

- различни нарушения на менструалния цикъл;

- признаци на интоксикация: висока температура, слабост, може да е гадене, повръщане, студени тръпки.

Възпалението, причинено от патогенни микроорганизми, е остро, симптомите се различават по тежестта на тяхната проява в зависимост от патогена. Най-ярката клинична картина се наблюдава, ако патогенът е гонококов. При хламидиите възпалението се изтрива. Генококи и хламидии се засяват в 60% от всички случаи на адхезит.

При хронично възпаление, периодът на ремисия може да бъде определен чрез безплодие, поради което се лекува жена, тъй като отсъстват клиничните симптоми на възпаление без екзацербация.

Възпалението на придатъците при жена може да бъде едностранно или двустранно. Изолирано възпаление в тръбите или отделно в яйчниците се среща само рядко във връзка с анатомичен близостта на тези органи. Възпаление в контакт с патогенни микроби започва в лигавицата на фалопиевите тръби: локален оток възниква и смущения на микроциркулацията на мястото на въвеждане и размножаване тръба сгъсти микроби, които се движат към страна на коремната кухина. В този момент може да има болка в корема. Тъй като едемът се натрупва, луменът на тръбата се свива, става безплодие. Според статистиката, безплодието засяга всеки пети пациент, който е претърпял възпаление на придатъците.

Възпаление на придатъците при жени - лечение

Лечението на възпалението на придатъците при жени включва голям набор от терапевтични мерки. Основният метод на лечение е антибактериалната терапия. Антибиотикът се предписва след получаване на резултатите от бактериозата, определяне на специфичния патоген и неговата чувствителност към антибиотици. Използват се пеницилини, цефалоспорини, тетрациклини, аминогликозиди.

Заедно с антибиотиците се предписват и спазмолитици (no-sppa, drotaverin), аналгетици (кетони, кетарол), антихистамини, имуномодулатори. Ако по време на лечението с антибиотици се развие дисбактериоза или кандидоза поради нарушение на микрофлората във вагината, допълнително се предписват пробиотици, еубиотици, антимикотици (кетоназол, дифлукан, ентерормелина и др.). За ускоряване на лечебния процес се използват биогенни стимуланти, мултивитамини.

Същевременно се използват и препарати за локално лечение: антисептици (хлорхексидин, димексид), противовъзпалителни лекарства под формата на вагинални мехлеми, супозитории, душове.

Физиотерапевтичните процедури са ефективни при възпаление на придатъците. В острата фаза те се използват с повишено внимание, при подозрително и хронично използване на всички видове физиотерапевтични процедури, предназначени за противовъзпалителна терапия: НЛО, ултразвук, електрофореза, UHF, лазерно лечение и др.

Навременното лечение с остро възпаление на придатъците води до възстановяване. Хроничният процес не винаги завършва успешно, но лечението може да удължи ремисия и да намали симптомите на възпаление.

В тежки случаи, с неефективността на консервативното лечение на язви на епруветките и яйчниците, се използва хирургично лечение. Използва се в повечето случаи лапароскопия.

Превантивни мерки за възпаление на придатъците при жени - качество на живот без заболяване

Предотвратяване на възпалението на маточните апликации - това са стандартните правила, като същевременно спазвате това, което можете да избегнете самата болест и нейните усложнения:

1. Редовно посетете гинеколог за навременното откриване на заболяването, като се имат предвид често изтритите симптоми на възпаление.

2. Спазвайте стриктно правилата за лична хигиена.

3. Използвайте презервативи.

4. Не се ангажирайте със самолечение.

5. Не злоупотребявайте с алкохол.

6. Премахване на стреса, претоварване, хипотермия и прегряване.

7. Използвайте продукти на млечна киселина, съдържащи лактобацили.

Share:
Comments